用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
樓主: yinghimmeme
go

報料:冬天校服 [複製鏈接]

原帖由 Alexismama 於 10-11-4 09:34 發表
等換得嚟蚊都訓, 反正總會啱著,試下用熱水洗佢一次,會縮水架。

真係唔得咪下次有貨再買多條5碼啦。 再唔係就摺褲頭啦。

記住,佢地D上/下身唔係對稱架, 上身/下身要分別度下。 點解你工人咁懶,人都係度, 開埋條褲度一度有幾 ...

唉有時工人既野就係咁 都唔可以怪佢太多架喇
我自己大住個肚又要番工 都要靠佢去排啦 佢都排左成個鐘.
算啦 自己去買都可能會買錯..
唯有叫佢用熱水洗一條睇下點先啦
thanks!

最好笑既係..直接打電話去校服供應商果度想問下...今早就無人聽 ..而家仲接唔通..可能太多人打去問

終於打通左..不過佢地都講唔到我知幾時會再番貨去培正

我都明GE, 或者同大家分享少少買校服的經驗啦。

如果間供應商係可以上/下身分開買的話,咁就唔好上身咩碼, 下身就咩碼咁買,因為佢比得你分開買,佢就未必係按比例咁去做架。

好似我剛剛幫個女買套運動裝,咁佢係一套套咁賣的, 價錢係一套價,咁我以為佢唔可以衫一個碼,褲一個碼咁買啦,度條褲時,長度剛剛好,但寛我都擔心會窄左D, 但因為己經係XL,我估都無得再大, 所以買左先, 都要著住架啦, 因為訂造最少要等一個月架。

返到嚟,條褲真係剛剛好,我叫阿女做個壓腿,個HIP位真係扯住,咁我硬住頭皮打去供應商,好彩佢答我, 褲都仲有XXL,衫就無啦! 咁我就馬上叫佢留條XXL比我。

係金錀買校服仲多嘢呀, 佢一個碼會分,36, 36A, 36X 咁架, 所以真係要帶小朋友親自去, 仲唔好嫌煩要試清楚。 上次幫女買裙,我話要36,都未講完, 佢就話我女咁高大, 36A啦,嘩,一試,窄到呢!  我咪同佢講,做乜咁窄, 你哋D碼咁怪架,我夏天裙買36X仲有鬆, 而家呢條窄到咁?  佢先話, 呵! 36X係闊D架, 我拎比你再試啦。 所以呢,真係要試真先好買。

原帖由 NICOLE123 於 10-11-4 09:41 發表

thanks!

最好笑既係..直接打電話去校服供應 ...

唔知幾時返貨去培正? 咁佢地自已有無現貨? 如果有,咪去佢度買條褲囉, 又唔係貴, 唔使搞到自已咁煩。 大住個肚,好好養胎好過啦,買套校服都煩到咩咁。

原帖由 NICOLE123 於 10-11-4 09:41 發表

thanks!

最好笑既係..直接打電話去校服供應 ...

原帖由 Alexismama 於 10-11-4 09:56 發表
我都明GE, 或者同大家分享少少買校服的經驗啦。

如果間供應商係可以上/下身分開買的話,咁就唔好上身咩碼, 下身就咩碼咁買,因為佢比得你分開買,佢就未必係按比例咁去做架。

好似我剛剛幫個女買套運動裝,咁佢係一套套咁賣的 ...

多謝你先
其實我工人已經拎左仔仔一套衫褲去度架喇
不過可能琴日人多 d職員有惡..工人姐姐驚 諗住快d買完快d走啦.
不過而家買大左都好過買細左既
最多下年著..總會有一日岩

原帖由 Alexismama 於 10-11-4 09:59 發表
唔知幾時返貨去培正? 咁佢地自已有無現貨? 如果有,咪去佢度買條褲囉, 又唔係貴, 唔使搞到自已咁煩。 大住個肚,好好養胎好過啦,買套校服都煩到咩咁。

...

佢話只知培正有人打過電話比佢老闆
detail 佢地唔知架
佢果度無現貨 佢地運套衫係點都未見過 即係話佢地只係中間人幫手訂貨.

下?咁都得呀? 即係佢只係Trading company,而唔係校服制造商?

如果條褲真係唔啱,轉讓比有需要的姐妹啦, 我估總有人買唔到, 唔使放佢一年等明年先著。

我去年又係,因我好少返學校, 咁好彩有家姐的同學MAMI幫手,佢地日日返學校睇食飯, 咁咪搭單請佢地幫我買左交比家姐扲返嚟啦,第一日有貨,原想買兩條, 但又怕SIZE唔啱,就叫買一條先,買左返嚟試左啱啦, 就請朋友幫手第二日買多條啦, 第二日已經無左個SIZE啦,真有病, 都唔知佢訂幾件貨,第二日已經斷碼,無咪算囉, 著住一條, 叫工人洗密D囉。 所以到而家阿仔都係得一條長褲,仲有一套家姐舊的,但SIZE大D,真係乾唔切才比佢著,做後備。

原帖由 NICOLE123 於 10-11-4 10:01 發表

佢話只知培正有人打過電話比佢老闆
detail 佢地唔知架
佢果度無現貨 佢地運套衫係點都未見過 即係話佢地只係中間人幫手訂貨.

原帖由 Alexismama 於 10-11-4 10:10 發表
下?咁都得呀? 即係佢只係Trading company,而唔係校服制造商?

如果條褲真係唔啱,轉讓比有需要的姐妹啦, 我估總有人買唔到, 唔使放佢一年等明年先著。

我去年又係,因我好少返學校, 咁好彩有家姐的同學MAMI幫手,佢地日日返學校 ...

係囉通告講提議幼稚園家長星期4先去買
今日都已經斷碼....

我在星期二 ,2/11 ,9:30am 第一日買已經只得一條size28冬天裙,我問點解,佢話賣哂!唉.....

回覆 11# NICOLE123 的文章

我下星期中會再去書局買冷衫,要吾要幫你問下有無運動褲5碼返貨?

原帖由 NICOLE123 於 10-11-4 09:22 發表
琴日工人姐姐去買左運動衫褲 佢見到上衣6碼岩 同時買埋6碼褲. 點知條褲長到上心口...今日一早叫工人去換番5碼
點知已經話無貨..點算好
打電話去書局例牌無人聽..有無人可以幫手去問下幾時再會番貨 ?
thanks! ...

係ar, 條6碼fu 係超長,因我一叫就叫6碼,law 把尺出黎度勁長,於是買5碼22-23長.今都係今講要埋5碼衫,因上次夏季佢話唔可分開唔同碼,so buy size 5 la. 件衫ok la, 如果size 6 就可wear 耐d,唔換la, 因趕住wear. 我唸唸下佢地分開收錢,應該可以分開唔同碼lor, stupid 左,今次無問.不過條fu size 6真係wear 唔到ga.我之前打去問話dsize 係唔係冋summer 一樣佢話係,so 我二話不說就要6碼,真係聽佢講就死得,但佢地dsize 4 係得16吋長一定唔岩ga, so size 5 is fit ga.希望各mami 快d換到,不如有碼事唔好換la, 直頭買la, 因換同買佢地d面色又仲黑D

原帖由 yinghimmeme 於 10-11-4 11:26 發表
我下星期中會再去書局買冷衫,要吾要幫你問下有無運動褲5碼返貨?

好呀好呀 ...麻煩哂你

原帖由 啡色小小熊 於 10-11-4 15:02 發表

係ar, 條6碼fu 係超長,因我一叫就叫6碼,law 把尺出黎度勁長,於是買5碼22-23長.今都係今講要埋5碼衫,因上次夏季佢話唔可分開唔同碼,so buy size 5 la. 件衫ok la, 如果size 6 就可wear 耐d,唔換la, 因趕住wear. 我唸唸下佢地分開 ...

一 陣番去睇下工人洗左條6碼點先..都要著住先架喇
因為短褲真係太凍
如果有5碼先去買多條

各位囝囝嘅媽咪,爹吔,我發覺件男仔長袖恤衫先至經典。短度闊封。袖長衫短。阿仔著咗兩下衫腳就走咗出來。我跟住去愛民買有校章恤衫,比例好d。可能是我自己阿仔身形不合佢地做嘅比例。
我都有問過運動服,小學的先有得賣,幼稚園的冇。
我星期三一早去書局買,見佢都抄咗一排先至搵到5號衫,L碼褲俾我。

原帖由 NICOLE123 於 10-11-4 15:16 發表

因為短褲真係太凍
如果有5碼先去買多條

Nicole123, pls check pm.

原帖由 NICOLE123 於 10-11-4 15:16 發表

因為短褲真係太凍
如果有5碼先去買多條

原帖由 My-BeeBoy 於 10-11-5 02:47 發表
各位囝囝嘅媽咪,爹吔,我發覺件男仔長袖恤衫先至經典。短度闊封。袖長衫短。阿仔著咗兩下衫腳就走咗出來。我跟住去愛民買有校章恤衫,比例好d。可能是我自己阿仔身形不合佢地做嘅比例。
我都有問過運動服,小學的先有得賣,幼 ...

係wow, 你describe 得完任正確,衫闊身短袖長,同埋一樣野,我想問下dmami 件白恤衫係唔係無summer 個件今白,我個件係灰灰白白,好似好舊今,一定唔係純白,我想問下你個件係唔係今,如果你個件係純白,今我真係要law 去換左佢.我想問愛民邊度,有埋校章,多少錢.謝謝.因我去九龍成買佢只係俾件白衫恤我而係無校章,所以我無買到

醒目開學勳章

啡色小小熊

你睇下條link, 我諗係呢間
http://www.oiman.com/location.htm

剛打過去問, 好好禮貌tim

原帖由 啡色小小熊 於 10-11-5 10:45 發表

係wow, 你describe 得完任正確,衫闊身短袖長,同埋一樣野,我想問下dmami 件白恤衫係唔係無summer 個件今白,我個件係灰灰白白,好似好舊今,一定唔係純白,我想問下你個件係唔係今,如果你個件係純白,今我真係要law 去換左佢.我想問 ...
棉花爸...棉花媽...棉花糖(BB糖)...

原帖由 啡色小小熊 於 10-11-5 10:45 發表

係wow, 你describe 得完任正確,衫闊身短袖長,同埋一樣野,我想問下dmami 件白恤衫係唔係無summer 個件今白,我個件係灰灰白白,好似好舊今,一定唔係純白,我想問下你個件係唔係今,如果你個件係純白,今我真係要law 去換左佢.我想問 ...

愛民係愛民村商場地下入面.
如果係學校圖書館對面坐巴士 可以搭 41,45,e21a,8,18
係愛民村落

回覆 1# NICOLE123 的文章

係灰灰白白,不過我唔換啦。愛民個件白的,$50
‹ 上一主題|下一主題