用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
go

報料:冬天校服

報料:冬天校服:剛致電培正書局,她們告知冬季男女校服要在03/11才返貸,另外冬季男女冷衫05/11才返貸,到時會齊款及齊碼。校務處會在下星期出通告幾時換季。

冬天校服(女孩)紅色襪褲因為間supplier 無左, 所以無得賣。

回覆 1# yinghimmeme 的文章

thanks!

原帖由 davywm 於 10-10-27 17:09 發表
thanks!

上次我都問左唔會有男仔既長褲賣

我前日都去問過,仲俾個位職員噴到一面屁,其實我只係想買冷衫姐。如果冇灰褲賣。去其他校服公司都有,好普遍。女仔紅色襪褲去寶靈街應該有。

回覆 1# My-BeeBoy 的文章

請問到時係咪淨係買到冷衫, 長袖裇衫, 冬天運動衫, 其他(長褲)要出面街買呢?

原帖由 davywm 於 10-10-28 10:04 發表
請問到時係咪淨係買到冷衫, 長袖裇衫, 冬天運動衫, 其他(長褲)要出面街買呢?

係呀 年年都係要出去買長褲

Thanks, Yinghimmeme~仲要等多一星期才通知何時換季,小朋友這幾天凍得好陰公,如果下星期偷雞著長褲唔知得唔得呢?

今日已經見到有高班姐姐換左冬季, 我連冬季校服都未買 惟有同個仔著長袖底衫, 背心冷衫加白外套頂著先, 但雙腳就賣涼粉

原帖由 SDTsoi 於 10-10-29 23:20 發表
Thanks, Yinghimmeme~仲要等多一星期才通知何時換季,小朋友這幾天凍得好陰公,如果下星期偷雞著長褲唔知得唔得呢?

我都係用同一個方法~
返學途中係外面加條長褲,返到學校先除

我決定明天買定條長灰褲,必要時上身夏季下身冬季,不過體育堂的日子就唔得啦~希望下星期真係會暖番先啦...

其實坊間的校服店10月中後已返左冬季校服,都唔明培正搞乜, 好彩之前幫阿女買校服時順便幫仔買埋長褲,因佢去年的褲全部已唔啱著啦。 咁佢呢兩日已經換左季,天氣係突然間咁凍,小朋友好唔習慣。

如果大家唔想等,可以去九龍城獅子石道買,我聽好多培正家長都係果度買架, 仲要係D女仔裙係拉鏈架,方便過培正果D要扣鈕。

原帖由 SDTsoi 於 10-10-29 23:52 發表
我都係用同一個方法~
返學途中係外面加條長褲,返到學校先除

我由凍的第一天已同囝著長褲,因天氣實在太冷,學校又未有冬季校服買,今無計ga wo,我唔想個仔病,所以照穿其他褲.你反8,到學校除,今上堂都凍gama,如果學校今都話唔得著長褲,就真係.....;不過你問佢地著其他褲得唔得,我唸佢地唔會正面話得lor,所以我都費事問.總知校服安排方面就好唔掂加埋書記D職員D態度都預左佢地安排係今.到時個個去買,又係無碼,我唔明學校點解唔會一早出通告給DK1家長訂校服lor.其他出面D學校都會今做.今米可以減低書記方面的工作,到時唔使今黑面對D家長.同埋校服佢地D碼,根本各家長都唔知個size 真質係幾大,又無sample 睇,如果佢地整一套sample ,大家都方便,家長唔使叫完碼,開黎睇唔岩又要佢地換,起碼一個mami 都會換一次,無形中又waste time. 仲要得一個人sell. D家長排到到條龍都唔知要幾耐.我都唔敢想像星期三會咩境況,總知就失敗la

原帖由 siulili 於 10-10-30 08:51 發表
其實坊間的校服店10月中後已返左冬季校服,都唔明培正搞乜, 好彩之前幫阿女買校服時順便幫仔買埋長褲,因佢去年的褲全部已唔啱著啦。 咁佢呢兩日已經換左季,天氣係突然間咁凍,小朋友好唔習慣。

如果大家唔想等,可以去九龍城 ...

完全同意你的講法,到時D家長又要排餐死.問多句個書記部都唔想答個隻,應該要簽討下la

醒目開學勳章

星期四嗰日實在太凍喇.... 我寧願比學校話 or 冇兔仔都唔想亞仔凍病.... 所以同佢著咗條街外灰色長褲, 之後係手冊度交代咗比老師知, 老師亦係手冊回覆"可以穿"~
所以我之後都會照著灰色長褲番學架~

原帖由 啡色小小熊 於 10-10-31 00:48 發表

我由凍的第一天已同囝著長褲,因天氣實在太冷,學校又未有冬季校服買,今無計ga wo,我唔想個仔病,所以照穿其他褲.你反8,到學校除,今上堂都凍gama,如果學校今都話唔得著長褲,就真係.....;不過你問佢地著其他褲得唔得, ...
棉花爸...棉花媽...棉花糖(BB糖)...

原帖由 棉花糖媽媽 於 10-10-31 10:03 發表
星期四嗰日實在太凍喇.... 我寧願比學校話 or 冇兔仔都唔想亞仔凍病.... 所以同佢著咗條街外灰色長褲, 之後係手冊度交代咗比老師知, 老師亦係手冊回覆"可以穿"~
所以我之後都會照著灰色長褲番學架~

...

同意,因真的不想冷病小孩,希望學校會明白

係啦, 你地都覺得個書局職員d態度差到爆, 買夏季時已經俾佢不禮貌對待, 上星期我地去問下冬季, 佢又係黑面咁叫我地走, 又話我地"隔硬黎", 我先生即刻上左去搵副校長投訴, 副校長話知好多家長投訴過, 但話佢係老臣子, 只會同佢傾下, 我先生於是放低張卡片, 要佢交代同回覆, 副校長即時面色一沉....

我地只係覺得每個家長都只係買校服, 佢係有工作責任回答家長問題, 家長無理由要下下要食佢d勁差態度嘛

我上星期有空去接阿女放學,見未夠鐘,於是去書局問下幾時有冬季校服賣。個姐姐初時好有禮貌咁答我話下星期中有得賣。之後我便去看看放在書局內已訂造的冬季外套的樣版。點知個姐姐大聲同我講,話外套一早已訂造了,現在無得造啦!我回應話,我已訂造了,現在只是看看呢!個姐姐竟同我講,都唔知你地D家長點想的,唔一早訂,人地邊造得切wow! 我再回她說我已訂了,看看可以嗎?她仍繼續話唔知家長咁想,唔一早造。這時我也沒氣跟她說了,看完了便離開。但一直個心都好唔開心囉!好似無端端被人罵咁!

原帖由 BBG1 於 10-11-2 15:53 發表
我上星期有空去接阿女放學,見未夠鐘,於是去書局問下幾時有冬季校服賣。個姐姐初時好有禮貌咁答我話下星期中有得賣。之後我便去看看放在書局內已訂造的冬季外套的樣版。點知個姐姐大聲同我講,話外套一早已訂造了,現在無得 ...

其實你地覺唔覺入左去書局即時覺得自己番左去大陸果d 落後地區既文具鋪
我上次入去仲唔小心踢到佢放係中間既蚊香

回覆 1# NICOLE123 的文章

今天2/11送小朋友返學,順便入書局問下冬季校服,原來今天已有貸啦,但無冷衫

今日回條話書局無"女生深籃色反領單襟絨西裝外套", 咁九龍城係咪有呢? 我想再問一下九龍城係咪會有齊校裙, 運動服裝, 冷衫? 如果有, 一次過去0個度買, 唔幫襯書局個黑面大嬸