用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 "隨機號碼"是否就係學生的幸運指數? ...
go

"隨機號碼"是否就係學生的幸運指數? [複製鏈接]

為何"隨機號碼"比成績更重要?
   0    0    0    0

好重要架, 因同一組別的學生係依據號碼去抽, 即你係band 2頭, 人哋係band 2 尾但有個靘號碼, 就會抽先.

不過最緊要都係成績, 你考得勁入到band 1頭, 又點會無好學校收呢? 但對成績一般的學生隨機號碼係好重要.

原帖由 AKai 於 10-10-26 01:33 發表
為何"隨機號碼"比成績更重要?

回覆 1# overview 的文章

謝謝您的回覆....去年我朋友的囡囡應該是隨機號碼不夠靚,所以被第2志願,不過她的成績是在全級名列前矛而且是band1頭的學生...但沒想到比她成績差的反而派得比佢好很多...如此說來不就是睇你好唔妳彩?真係唔公平.有云:求學不只求分數更要求好彩先至得囉: 所以今年輪到自己個仔,就好擔心....

所以希望「自行」入到心儀中學, 唔洗等運到.

原帖由 AKai 於 10-10-26 17:29 發表
謝謝您的回覆....去年我朋友的囡囡應該是隨機號碼不夠靚,所以被第2志願,不過她的成績是在全級名列前矛而且是band1頭的學生...但沒想到比她成績差的反而派得比佢好很多...如此說來不就是睇你好唔妳彩?真係唔公平.有云 ...

回覆 1# Yanamami 的文章

又有誰知道"自行"實ok...要等到放榜那天才知道,不是嗎? 有冇人知道"隨機號碼"是在何時分配給學生的? 一升上P6就已經有或者更早之前呢?

教育局只分第一,二,三組別,band1頭,中,尾係家長分

回覆 1# dad1234 的文章

我的問題是並非band123, 而是"隨機號碼"會是在何時分配給學生的? 一升上P6就已經有或者更早之前呢?
謝謝!

我想除左教育局,你係唔會知你既隨機號碼,當你已知自已係band 1頭,選校策略就好重要,仲要睇下你果區D Band 1位夠唔夠分.....好多野要計。

原帖由 AKai 於 10-10-26 23:33 發表
我的問題是並非band123, 而是"隨機號碼"會是在何時分配給學生的? 一升上P6就已經有或者更早之前呢?
謝謝!
dfere

隨機號碼係最後派位時由電腦產生

回覆 2# DouDou2004 的文章

謝謝回覆....但係有好多人話選第一和第二志願是很重要的,第一志願往往都是講運氣;而第二志願是最致命的.如果頭兩個志願都派唔到的話....就慘啦....好多時會趺到第6第7...其實點解呢?中間第3~5志願又有什麼用呢?這個攪珠遊戲真係玩死人....

事關你的第3,4,5志願, 是其他人的第1,2志願, 所以十分有可能一去就跌落你的等6,7志願.

原帖由 AKai 於 10-10-27 00:24 發表
謝謝回覆....但係有好多人話選第一和第二志願是很重要的,第一志願往往都是講運氣;而第二志願是最致命的.如果頭兩個志願都派唔到的話....就慘啦....好多時會趺到第6第7...其實點解呢?中間第3~5志願又有什麼用呢?這個 ...

AKai,

隨機號碼真係要靠好彩,所以自行選校要一擊即中,否則就要靠運氣啦!(謹記面試相當重要,小朋友一定要主動講野。)
回想我囝囝舊年升中時嘅情況就好似你個朋友個女咁,唉!

原帖由 AKai 於 10-10-26 17:29 發表
謝謝您的回覆....去年我朋友的囡囡應該是隨機號碼不夠靚,所以被第2志願,不過她的成績是在全級名列前矛而且是band1頭的學生...但沒想到比她成績差的反而派得比佢好很多...如此說來不就是睇你好唔妳彩?真係唔公平.有云 ...

回覆 2# Yanamami 的文章

謝謝overview,Yanamami,DouDou2004,HinCircle and dad123您們的回覆....我終於明白了.
請問我可以從那些途徑可查證到有關去年及今年(全港及各區參與升中派位的人數,尤其自己的北區呢?),謝
!   

‹ 上一主題|下一主題