用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
樓主: bamama
go

2nd interview [複製鏈接]

原帖由 bananalemon 於 10-10-22 12:25 發表

mainicheung,
唉, 我仔都無得 in 呀, 我咪仲失望 la, 我日日早午晚都上bk睇吓, 仲勤力過煮飯呀, 我個仔話 4 個老師 3 個讚佢 good 架, 點知都係唔得呀, 唉....................................................... ...

各位, 未到最後一刻都唔好放棄. Keep住寫信給學校表達你的誠意.2nd in 後有同學唔讀. 家長的誠意大有機會 2nd round再來.加油!!

好,我一於寫封信去博一博先,多謝您地支持呀
原帖由 bebe05 於 10-10-22 10:03 發表
我都收到信啦,仔仔有得2ND IN~~

manicheung你試下寫信啦,好多學校都好受家長既誠意架~

Keep住寫信給學校表達你的誠意.

keep 住寫既意思係幾耐寫一次好呢, 寫得太多會唔會好煩呢 ???寫完 fax 左之後, 你地覺得仲要唔要寄埋出去呢

fax好d咩?
原帖由 bananalemon 於 10-10-22 13:17 發表

keep 住寫既意思係幾耐寫一次好呢, 寫得太多會唔會好煩呢 ???寫完 fax 左之後, 你地覺得仲要唔要寄埋出去呢

我都唔知係唔係好 d 喎, 唔係 by fax & post 既咩 ????

係呀, 唔好咁灰心住呀!1st round後實大把人放棄架.
2016 13th SINGAPORE OPEN GYMNASTICS CHAMPIONSHIPS
https://youtu.be/ewiq2eV63X0
2014年全國青少年藝術體操錦標賽-亞軍
https://youtu.be/OAEC8aaPeB0

個人意見: fax 唔係咁好, 寄信比較好。keep住寫意思係約1-2個月一封給校長的信, 最好attach埋小朋友d 最新成績表或certificate

原帖由 bananalemon 於 10-10-22 13:37 發表
我都唔知係唔係好 d 喎, 唔係 by fax & post 既咩 ????

我覺得唔一定, 根據個人上年經驗, 好多有學位家長都會交咗留位費先, 到開學前1-2個月先決定。除非諗住俾小朋友純粹試下考, 一心都係等政府派位讀津校, 先會一早放棄offer。 或已經有一間最心儀的私小或直資收咗。

原帖由 竹葉青 於 10-10-22 14:58 發表
係呀, 唔好咁灰心住呀!1st round後實大把人放棄架.

係咪真架,唔好氹我開心呀
原帖由 竹葉青 於 10-10-22 14:58 發表

咁, 有希望都總好過無既, 一齊努力啦

唯有係咁諗啦
原帖由 bananalemon 於 10-10-22 16:47 發表
咁, 有希望都總好過無既, 一齊努力啦

唉............................................................

開學前1,2個月仲有好多變數, 有些人手中有幾個offer, 到最後會放啲出來.

每隔一段時間寫一封信去, 等校長記得你, 咁有位時, 都會想起你啦! 不過計我話, 如果可以, 親自攞封信去仲好, 可以在放學時間去, 仲有機會見到校長呢! 校長也很喜歡有誠意的父母.  加油! manicheung & bananalemon!

我都有諗過自己攞去喎,(仲諗住將埋亞 manicheung tim 呀 ) 不過驚到時人地個個做緊野, 問你, "你黎做咩架, 咁你放低啦 """ 咁我就唔知根住點喇, 仲企響到丫, 定係走呢

多謝您既支持呀,我會比d誠意出黎架喇
原帖由 bamama 於 10-10-22 17:18 發表
開學前1,2個月仲有好多變數, 有些人手中有幾個offer, 到最後會放啲出來.

每隔一段時間寫一封信去, 等校長記得你, 咁有位時, 都會想起你啦! 不過計我話, 如果可以, 親自攞封信去仲好, 可以在放學時間去, 仲有機會見 ...

咁幾時攞去好呀?30號之前定之後好呀?
原帖由 bananalemon 於 10-10-22 17:34 發表
我都有諗過自己攞去喎,(仲諗住將埋亞 manicheung tim 呀 ) 不過驚到時人地個個做緊野, 問你, "你黎做咩架, 咁你放低啦 """ 咁我就唔知根住點喇, 仲企響到丫, 定係走呢 ...

我囡囡都有份 second In. 真開心!

IB 課程非常著重英文語文能力(基本聽和講、表達),若果真係有心想入宏信,可向校長表達在未來幾個月小朋友在語文上的改進! (以上只是本人意見)
[size=medium]
遇亨通的日子,你當喜樂;
遭患難的日子,你當思想。
因為  神使這兩樣並列,
為的是叫人查不出身後有甚麼事。
傳道書7:14

校方應該有第二次既收生的, 係第二次而不是 2ND IN 果隻, 打去問問到時再交表 IN 過 LA.

原帖由 manicheung 於 10-10-22 13:10 發表
好,我一於寫封信去博一博先,多謝您地支持呀   
‹ 上一主題|下一主題