用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 有沒有這樣的補習社 ?
go

有沒有這樣的補習社 ? [複製鏈接]

最近跟朋友說起補習社問題, 他仔仔最近去了一間補習社, 放學上去做功課, 溫書. 其實跟我仔仔的沒有分別. 但聽她說, 她仔仔很多時都會很遲才回家,原來這家補習社, 一定要小朋友做好功課, 溫好書才會放他們回家, 所以時時超時, 本來是2小時, 往往到3小時有時還會更長... 有時要她致電叫老師放他們回家. 那裡有這麼好的補習社.
仔仔現在的補習社, 1.5hrs 就會放學, 就算你還未做完功課, 只會叫你回家做.. 真係.... 最可惜我不時住他的地區...

你們現在的補習社是怎樣的 ?
   0    0    0    0

朋友仲要話, 佢仔仔好喜歡返, 成日都唔願走...
我都好想搵間唔計時間o既補習社......

原帖由 qkhui 於 10-10-21 09:49 發表
最近跟朋友說起補習社問題, 他仔仔最近去了一間補習社, 放學上去做功課, 溫書. 其實跟我仔仔的沒有分別. 但聽她說, 她仔仔很多時都會很遲才回家,原來這家補習社, 一定要小朋友做好功課, 溫好書才會放他們回家, 所以 ...

醒目開學勳章

但我仔仔依家個間, 分開1.5hrs /3 hrs 噉收. 如果你報1.5hrs 佢地最多都係2hrs 就會放你走, 噉有時真係會好多功課, 未做完都會照走.  
噉我有時都覺得, 佢比多你1/2 hr, 其實都係fee 比你, 噉又無可能真係要等個小朋友做晒先放佢走掛, 噉如果比佐3hrs 個o的家長, 未好唔抵...

原帖由 一一一 於 10-10-23 08:46 發表
其實有好多補習社都係全包的,不過差在要最少比幾個鐘學費先(又可能佢收就收2個鐘,但其實比其他收2個鐘已經收貴左),如果比兩個鐘就可以全包就少d,我仔仔補三個鐘($1200)都係全包的(即是要做完為止,除左家長要求放學) ...

我地以前個間都係...你未做晒野5比走...我就覺得有好有5好啦...因為小朋友知道5急住走會拖慢做....

我囝囝既補習社可能係小規模, 佢每日要完成晒所有功課及溫習(唔包括抄寫功課),先會返屋企, 考試期間會自動加時. 我以為係正常既做法.  而且, 補習社導師會1個月1次或兩次跟我討論阿囝既情況, 我覺得好放心.
我唸搵補習社真係要搵一間令家長安心及放心先得.

噉你個間好好wor,
即係原來好多間都係噉, 即係我仔個間相比之下係無噉好 ...

原帖由 miniFion 於 10-10-24 18:54 發表
我囝囝既補習社可能係小規模, 佢每日要完成晒所有功課及溫習(唔包括抄寫功課),先會返屋企, 考試期間會自動加時. 我以為係正常既做法.  而且, 補習社導師會1個月1次或兩次跟我討論阿囝既情況, 我覺得好放心.
我唸搵 ...

我嗰間補習社都一定要做晒功課先走(間中有些抄寫,圖畫嗰d要返屋企做)...我參加放學後2.5hrs補習班,多數都能在2.5小時內完成功課和温習..但間中都試過要3hrs先走得.

除咗平日功課,在測驗考試其間星期六要補課(不另收費),下星期考試其間學校放10:00,補習時間由2.5hrs增加至3hrs.

可能我嗰區有好多補習社,競爭很大,而且我囡囡由幼稚園已開始係嗰間參加暑期班和興趣班,我地係熟客仔.

原帖由 qkhui 於 10-10-21 09:49 發表
最近跟朋友說起補習社問題, 他仔仔最近去了一間補習社, 放學上去做功課, 溫書. 其實跟我仔仔的沒有分別. 但聽她說, 她仔仔很多時都會很遲才回家,原來這家補習社, 一定要小朋友做好功課, 溫好書才會放他們回家, 所以 ...

我囡囡補緊o個間都係無限時架! 之前試過補d連鎖有"名氣"既補習社, 限死1.5hr之餘, 仲淨係同佢對返o岩功課d答案就算.... 有時個老師唔得閒仲會直接俾教師用書佢同d同學仔自己對答案.... 所以補左一個月即刻轉!
而家囡囡補緊呢間真係好好, 呢排測驗, 我囡囡試過放左學around 4pm去到補習社, 最後成9pm先返返黎屋企! 嚇死我, 仲以為佢去左邊咁耐都唔返 , 等我成個傻婆咁8pm走落去補習社搵佢... 原來大部份同學仔都走晒, 阿sir就同佢溫緊習, 又俾d額外練習佢做, 唔識教到佢識先放佢走! 雖然未知測驗測成點, 但我都好多謝阿sir咁有心!

你住o係邊區呀? 我囡囡而家補緊o個間o係北角

嘩, 點解你地d 補習社好似好好咁 ? 有 無 近 西 灣河的 啊 ?
‹ 上一主題|下一主題