用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 小朋友好大卑氣,點教呀?
go

小朋友好大卑氣,點教呀? [複製鏈接]

如果3歲小朋友好大卑氣,點教呀?可唔分享下?
   0    0    0    0

母嬰健康院有個3p course,免費ga

醒目開學勳章 貢獻勳章

同佢講: 媽媽唔明白你想要d乜喎~ 不如你講出嚟, 睇吓可以點幫到你呀?!

盡量引導佢, 俾佢知道感覺係可以用說話講出嚟, 其他人先會明白, 同埋幫到佢地~
家長就算明知佢扭乜, 都要扮唔明, 然後幫佢, 等佢自己講出嚟!
跟住要話佢聽, 原來係因為d乜... hmm.. 你一家好難過喇~ (同理心~)
不如...   or 不過咁樣做係唔啱/有危險

呢個係好好嘅EQ訓練 (both party!) 一個能夠講得出自己感受嘅人, 願意同人分享感受嘅人, 佢地會有同理心, EQ就自然高!

(上面係我聽過一個講座嘅內容, 我自己都努力緊.. )
恐龍家

回覆 1# 小曳人 的文章

試下先!多謝!

pandabonita,
多謝你嘅資訊, 但係我衛生處個官綱找不到個Couse的資料, 係唔係要親身上母嬰健康院睇及報名呢?

原帖由 pandabonita 於 10-10-21 09:01 發表
母嬰健康院有個3p course,免費ga

首先, 你自己不能发脾气。

good point .thanks.

原帖由 小曳人 於 10-10-21 09:16 發表
同佢講: 媽媽唔明白你想要d乜喎~ 不如你講出嚟, 睇吓可以點幫到你呀?!

盡量引導佢, 俾佢知道感覺係可以用說話講出嚟, 其他人先會明白, 同埋幫到佢地~
家長就算明知佢扭乜, 都要扮唔明, 然後幫佢, 等佢自己講出嚟!
...

我之前到母嬰健康院聽講座所以就順便報埋,你不如打個电話去問下可否電話報,個course要用4個下午的時間
原帖由 tsobaba 於 10-10-21 16:51 發表
pandabonita,
多謝你嘅資訊, 但係我衛生處個官綱找不到個Couse的資料, 係唔係要親身上母嬰健康院睇及報名呢?

想問,如果個小朋友係度扮扭計,係度尖叫,咁有咩辦法呀?

可以首先說明如有野想話比媽咪知,請慢慢有禮貌的同媽媽講,如佢繼續"扭",您就要狠心的ignore佢,比佢知道呢d行为系唔能够帮佢達到目的。讓他開始安靜落黎就可以抱抱同佢慢慢傾番整件事情,問佢佢覺得自己做得啱唔啱…讓他重新有禮貌的提出要求。但媽咪自己同家人一定要合作,不能心軟,唔好一個ignore佢,一們去氹佢…望都唔好望佢呀,這點非常重要!直到佢d糊鬧停落黎得番喊聲同"叫媽咪聲",你再重申的的立場"請你有禮貌的同媽咪話出你想要的"。多試幾次,亞b就知器鬧同大叫冇用架啦!又或者在你見佢發爛前就提提佢,"唔記得左扭計係冇用架?大喊好辛苦架"等等。
其實如果可以,可以試下在家找個"naughty corner/quiet corner"這個corner是time out 用的。但如果小朋友大了才開始,他不一定肯留在裡面。我自1歲開始已用,而且是open的,就在大開的角落位,其實是可以自由走動,但亞女知道那是"不能自己離開"的naughty/quiet corner"所以我未去接佢出黎佢都唔敢出黎。亞女已3歲半,好少要去個個"監倉"loo!
原帖由 calbee6 於 10-10-22 09:13 發表
想問,如果個小朋友係度扮扭計,係度尖叫,咁有咩辦法呀?

原帖由 小曳人 於 10-10-21 09:16 發表

...

多謝分享

I discovered that the naughty corner is very useful in teaching girls but for boys is really hard.  My daughter can stay there , but for my son, he is really difficult to control.

原帖由 sheffield 於 10-10-22 09:51 發表
可以首先說明如有野想話比媽咪知,請慢慢有禮貌的同媽媽講,如佢繼續"扭",您就要狠心的ignore佢,比佢知道呢d行为系唔能够帮佢達到目的。讓他開始安靜落黎就可以抱抱同佢慢慢傾番整件事情,問佢佢覺得自己做得啱唔啱…讓他重 ...

我朋友就ok, 我個仔就唔得. 頭痛!!!!!

naughty corner - it doesn't work for my daughter too.
She will cry more and getting worse if i punish her.

原帖由 pswong75 於 10-10-22 11:47 發表
I discovered that the naughty corner is very useful in teaching girls but for boys is really hard.  My daughter can stay there , but for my son, he is really difficult to control.

個個小朋友都有獨特性格,所以可能要做唔同方法"處理",或同一方法得"力度"不同。無論是輕微情況時用的"傾偈"(如小曳人說的)或是"嚴重/失控"情況用的time out(靜番再"傾偈",媽咪都要夠靭力,原質得一個,"扭計""哭鬧"唔能夠達到目的!我聽過好多媽咪話咁又唔work,咁又唔唔work,但我見過嘅情況係佢地第一次,試一陣唔見亞b仲係哭鬧,佢地就唔堅持,又give in,亞b又得逞…跟住亞b都唔會信你會夠佢硬啦!
原帖由 machoma928 於 10-10-22 12:05 發表

我朋友就ok, 我個仔就唔得. 頭痛!!!!!

agree, 對付唔同b唔同力度, 唔好比佢挑戰到我地既底線,一於ignore佢,總會收聲既時候,收聲再同佢慢慢解釋,最後總要佢同我地say sorry,而我地就要擁一擁抱同鍚返佢, 話今次原諒佢,下次唔好啦.....

naughty corner implies its a punishment whereas quiet corner implies a place to calm down.  how u delivered the msg why they need to go to the naughty/quiet corner also makes a difference.

原帖由 brima 於 10-10-22 12:22 發表
naughty corner - it doesn't work for my daughter too.
She will cry more and getting worse if i punish her.

yes, definitely!
when it's a naught corner, my daughter is not allowed to leave until i "pick her up", for quiet corner, she can come out and talk to me when she can calm down and talk to me gently....
原帖由 pandabonita 於 10-10-22 13:31 發表
naughty corner implies its a punishment whereas quiet corner implies a place to calm down.  how u delivered the msg why they need to go to the naughty/quiet corner also makes a difference.

係呀,果小朋友表達能力好,在傾偈時要佢講番自己點唔啱,問佢佢應該點用至啱,咁我地先知道佢係咪真係明白佢知道自己錯…一定要補句"媽咪好錫你,好唔想話話,但要要教番乖你,話你媽咪都唔開心,…"最好叫佢錫番你一啖補數。佢開心錫番你你就知佢明白自己錯同明白媽咪錫佢,唔係因為"大石壓死蟹"所以要認錯。
原帖由 sllau 於 10-10-22 12:46 發表
agree, 對付唔同b唔同力度, 唔好比佢挑戰到我地既底線,一於ignore佢,總會收聲既時候,收聲再同佢慢慢解釋,最後總要佢同我地say sorry,而我地就要擁一擁抱同鍚返佢, 話今次原諒佢,下次唔好啦..... ...

你會預左佢喊得勁d,但始終會有收聲嘅一刻!可能係5分鐘,可能係15分鐘,可能係半個鐘或更長,所以未必係唔work,而係你未到位就以為唔work而放棄了…唔使擔心小朋友喊,咪當練肺囉,試多幾次佢就知媽咪有底線…其實小朋友間中比佢喊一大場都好,佢地同大人一樣都有情緒,大人可以發脾氣,冇人會鬧,但小朋友發脾氣就比人"鬧",所以比佢地喊一大場發泄下都好架!大家一齊努力呀!
原帖由 brima 於 10-10-22 12:22 發表
‹ 上一主題|下一主題