用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 學之園 ,根德園 , 應選邊間好?
go

學之園 ,根德園 , 應選邊間好? [複製鏈接]

學之園  ,根德園 , 應選邊間好?
   0    0    0    0
http://lb3f.lilypie.com/Cvyyp8.png[/img][/url]

must be Kentville

我會選LH.
原因:1.雙班主任制,兩文三語好;2.有show and tell環節.

我覺得,其實主要係睇你地想小朋友有乜技能,升邊類小學.

KV也有show and tell環節。

醒目開學勳章

兩間學校sell嘅嘢都唔同
唔係"應該揀邊間好", 兩間都好!
係家長想要d乜~

del

KV is better

原帖由 wchow10 於 10-10-18 14:04 發表
兩間學校真係好唔同bor

要睇你想小朋友第日讀邊類型ge小學啦,學之園ge小朋友多數都會報d直資/活動教學學校,如果你想小朋友考入d"傳統"ge名小學,我覺得kv就比較優勝 ...

未諗到小學咁遠
原帖由 wchow10 於 10-10-18 14:04 發表
兩間學校真係好唔同bor

要睇你想小朋友第日讀邊類型ge小學啦,學之園ge小朋友多數都會報d直資/活動教學學校,如果你想小朋友考入d"傳統"ge名小學,我覺得kv就比較優勝 ...
http://lb3f.lilypie.com/Cvyyp8.png[/img][/url]

兩間嘅approach完全唔一樣,target嘅小學都唔一樣,雖則小朋友咁細未必睇到邊類學校適合佢,但家長應都大約要可以摸到少少…education path是要plan的,如果plan A唔適合至轉plan B,但如果你連plan A都冇,其實唔使諗呢兩間,最近你屋企又唔使同人爭個間咪得囉,使乜咁煩!又如果你聽人講呢兩間都好,所以都係好想入,咁咪報左先囉,考到邊間咪邊間囉,兩間都得咪擲銀決定囉!
原帖由 sleepingbo 於 10-10-18 15:45 發表
未諗到小學咁遠  

呢個問題係應該由家長自己了解小朋友適合讀邊一間, 唔係想佢去讀邊一間.  我小朋友讀緊 LH, 亦覺得好開心, 間中無情情講句國語..    樓上家長講得對, 活動型, LH . 我個囡就係呢種, 佢一定讀唔到KV 所以唔需要煩惱.

有offer先再諗
原帖由 sleepingbo 於 10-10-18 15:45 發表
未諗到小學咁遠  

原帖由 whoistheman 於 10-10-18 16:30 發表
呢個問題係應該由家長自己了解小朋友適合讀邊一間, 唔係想佢去讀邊一間.  我小朋友讀緊 LH, 亦覺得好開心, 間中無情情講句國語..    樓上家長講得對, 活動型, LH . 我個囡就係呢種, 佢一定讀唔到KV 所以唔需要煩 ...

但LH肯定唔係容易既kinder,我覺得LH都好academic,只不過用d活的方式去教
"即使你是友善的,人們可能還會說你自私和動機不良,不管怎樣,你還是要友善。即使你是誠實的,人們可能還會欺負你,不管怎樣,你還是要誠實。你今天做的善事,人們明天可能就忘記,不管怎樣,你還是要做善事。” 杜麗莎修女。

原帖由 brrbaby2007 於 10-10-18 17:11 發表

但LH肯定唔係容易既kinder,我覺得LH都好academic,只不過用d活的方式去教

係啊. 所以就係要自己分析個子女適合讀咩類型學校, 事半功倍總好過事倍功半.

原帖由 brrbaby2007 於 10-10-18 17:11 發表

LHK 都教得好快。

small correction

Small correction
Happy: LH
Happy + Academic: KV

Hence, out of 10 parents, 9 will choose KV.  It's the better choice!

LH 已經收了!
原帖由 pandabonita 於 10-10-18 16:39 發表
有offer先再諗

未諗到小學咁遠  

坦白講句,唔到你而家唔諗定

原帖由 smartmatt 於 10-10-18 23:40 發表
Small correction
Happy: LH
Happy + Academic: KV

Hence, out of 10 parents, 9 will choose KV.  It's the better choice!

其實我覺得LH都係Happy+Academic,不過KV肯定discipline嚴格過KV,而KV中數都好強。LH出名係雙語,所以睇家長要乜,我反而覺得LH vs SC難揀
"即使你是友善的,人們可能還會說你自私和動機不良,不管怎樣,你還是要友善。即使你是誠實的,人們可能還會欺負你,不管怎樣,你還是要誠實。你今天做的善事,人們明天可能就忘記,不管怎樣,你還是要做善事。” 杜麗莎修女。

同意.

LH/KV 性質好唔同,但LH/SC有好多相似之處.

原帖由 brrbaby2007 於 10-10-19 10:58 發表

其實我覺得LH都係Happy+Academic,不過KV肯定discipline嚴格過KV,而KV中數都好強。LH出名係雙語,所以睇家長要乜,我反而覺得LH vs SC難揀
‹ 上一主題|下一主題