用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 香港培正小學 2010/11 P2家長交流
樓主: Sugarcream
go

2010/11 P2家長交流 [複製鏈接]

補充下,講開請假,阿仔講有代課的老師,不過都系用功課堂來補,唉

我就覺得測驗卷都不是太難, 全部佢地都學過, 小朋友被扣分都是自己不小心多,有得抄的字都抄錯,左漏一個字右漏標點符號,

我同仔仔講, 我唔介意你的分數, 我只是唔鐘意你咁大頭蝦

原帖由 睿兒媽媽 於 10-11-4 10:28 發表
各位媽媽,早晨啊,考試派曬返來啦,分數當然唔系好理想,但都算了,我就覺得中文的題量多左小小,阿仔話篇閱讀睇唔曬,當然就扣左好多分啦,各位媽媽認為點?其它科你地點睇?就快開家長會了,我覺得我地應該準備好,為左個寶貝,多點上黎八下 ...
[img align=left]http://ad94.no-ip.com/boss/image/signature.gif[/img]

我都覺得測驗唔算難, 你肯同佢花時間溫總會應付到... 只係中文阿囡寫字太慢做唔晒, 我見佢話好多同學都做得晒, 咁我相信真係佢寫得太慢啦:-x

回覆 1# Sugarcream 的文章

我都好同意你哋話又要測驗又要做功課, 唔夠時間, 如果功課是關於明日測驗內容, 我覺得都ok, 就當温習啦, 但係有些已考的科目就開始教新書, 同測驗的範圍完全無關, 這點學校應該可以配合好一些. 諗番測驗果幾日, 晚晚都好似打仗.

雖然測驗卷唔算難, 各科成績都尚算滿意, 但中文阿囡就因唔小心讀題目無咗10分.

今日個家長會, 大家有何感覺? 我就覺得有些浪費時間, 老師在飛POWERPOINT, 唔係佢教就話唔知, 英文叫我地自己問英文老師, 成PART唔講....

問個英文老師重死, ......, 成班有20%唔合格, 問佢會點幫我個小朋友,  佢比個無諗過, 唔關佢事既返應; 咁家長可以點幫個小朋友, 佢又答唔到我; 只係話多謝你既意見, 我會返影比學校知..... 咁即係點??? 好嬲

我都覺得今年的老師差左, 教學方法無p1咁有系統, 都唔知係老師定學校問題

原帖由 littlewoman 於 10-10-22 18:17 發表
唉!越讀越不滿!
這星期拿著中文圖書工作紙說老師唔夠時間講完個故事,要家長完成並做埋工作紙。(我地做埋老師個份!)
英文科派回暑期工作紙,呀女話老師用左兩堂時間同佢地對!(但平時D工作紙就無時間教就要返黎做。)
今日派的read ...

家長會我預左係咁, 小一時都係講呢d野架啦!  我無去聽talk, 早左去班房等, 班主任又係度, 幾個家長大家同老師傾左陣, 感覺幾好呀!

all

我仲大頭蝦,唔記得左家長日,無去到,只好睇番POWERPOINT

LUCKY

你話英文20%唔合格, 你指測驗???如是,真是幾多喎

不過我覺得小二教的內容比小一多, 所以小朋友都要記好多o野, 如一張工作紙已教完"HOW MANY" "WHERE","WHAT"......, 如果唔得閒同佢地温下,小朋友 好快就唔記得了

原帖由 Sugarcream 於 10-11-17 18:43 發表
家長會我預左係咁, 小一時都係講呢d野架啦!  我無去聽talk, 早左去班房等, 班主任又係度, 幾個家長大家同老師傾左陣, 感覺幾好呀!
[img align=left]http://ad94.no-ip.com/boss/image/signature.gif[/img]

回覆 1# timma 的文章

我個班主任話英文科會有補底班, 給一些英文特別差的同學, 有需要可以同你的班主任check check.

sugarcream: 班主任只係自己行黎行去, 都無理我地...

原帖由 Sugarcream 於 10-11-17 18:43 發表

timma : 係今次測驗, 20%唔合格, 小二黎講係高... 佢教完d野, 唔好話唔記得, 直情好似無學過, d工作紙返到黎都唔識做, 佢舊年都唔係咁既, 有80幾分....

原帖由 timma 於 10-11-17 22:24 發表
all

我仲大頭蝦,唔記得左家長日,無去到,只好睇番POWERPOINT

LUCKY

你話英文20%唔合格, 你指測驗???如是,真是幾多喎

不過我覺得小二教的內容比小一多, 所以小朋友都要記好多o野, 如一張工作紙已教完"H ...

mayah : 唉! 我依家唔敢靠學校, 自己晚晚再教佢一次, 放多d時間係英文到, 希望可以追得返la...

原帖由 MayAh 於 10-11-19 15:45 發表
我個班主任話英文科會有補底班, 給一些英文特別差的同學, 有需要可以同你的班主任check check.

Lucky,
     我問仔仔,佢話班中只有一位同學不合格,
     不過,我仔仔的英文老 師都教得唔錯,仔仔回家大致都識做工作紙,臨考試老師又同佢地温習, 都算唔錯
     有時都好睇遇著邊位老師
    不過今年捉工作紙改正就好鬆,基本上有無改正都無理, 上年就捉得好嚴,欠改正=欠功課

TIMMA
原帖由 Lucky 於 10-11-21 00:28 發表
mayah : 唉! 我依家唔敢靠學校, 自己晚晚再教佢一次, 放多d時間係英文到, 希望可以追得返la...

回覆 2# Lucky 的文章

學語言真係無捷徑, 要成績好, 看書, 做exercise真係不可少, 在星期六學的興趣班都盡量選一些用英語來授課的, 使孩子多接觸英文補學校的不足. 另外我都很重視平日的默書, 我當考試咁温. 咁考試時就唔駛咁辛苦.

原帖由 Lucky 於 10-11-21 00:21 發表
timma : 係今次測驗, 20%唔合格, 小二黎講係高... 佢教完d野, 唔好話唔記得, 直情好似無學過, d工作紙返到黎都唔識做, 佢舊年都唔係咁既, 有80幾分....

英文方面, 我囡囡都係學完等完無學咁, 好快就唔記得晒, 我真係覺得佢只有SHORT TERM MEMORY! 所以有時都好勞氣架! 不過, 我自己就覺得老師係堂上教完, 始終都要靠屋企人再同佢溫下, 畢竟一堂都係得30分鐘, 老師教完都係要靠自己! 依家睇我個囡既表現, 我反而擔心中文多d!
‹ 上一主題|下一主題