用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 香港培正小學 2010/11 P2家長交流
go

2010/11 P2家長交流 [複製鏈接]

HI! 大家好! 有無小二既家長交流下呀?

適應左小一, 升上小二, 我覺得D功課好似比之前多左! 有時見阿囡都做得比上年耐左好多
   0    0    0    0

hi ! 你好.
我覺得亞仔D功課好似和上年差不多! 大約做1小時.

原帖由 肥豬hin 於 10-10-9 18:53 發表
hi ! 你好.
我覺得亞仔D功課好似和上年差不多! 大約做1小時.

我個囡平日做一小時多D, 我覺得佢寫字寫得太慢啦

回覆 1# Sugarcream 的文章

快慢不打緊,最緊字體正.

大家好......

請問小二常識測驗重有冇供詞呢???

回覆 1# sze_mark 的文章

我都覺得小二功課多同深, 特別是中文看圖作文, 今次測驗作文80字以上, 你哋會點温呀?  另外聖經科金句測驗唔知需唔需要背默呢?

至於常識測驗, 小一温習時, 我都要個囡默生詞, 因為佢有得抄都會抄漏筆劃.

原帖由 sze_mark 於 10-10-13 14:29 發表
大家好......

請問小二常識測驗重有冇供詞呢???

唔知有無呀, 不過我覺得都應該要識寫

原帖由 MayAh 於 10-10-13 17:36 發表
我都覺得小二功課多同深, 特別是中文看圖作文, 今次測驗作文80字以上, 你哋會點温呀?  另外聖經科金句測驗唔知需唔需要背默呢?

至於常識測驗, 小一温習時, 我都要個囡默生詞, 因為佢有得抄都會抄漏筆劃. ...

係呀, 中文作文都好似幾難咁, 我打算要囡囡識寫個D生詞, 咁就希望幫到下佢作文啦!
聖經金句, 我估識背就OK, 應該都係連線/配對!

原帖由 MayAh 於 10-10-13 17:36 發表

至於常識測驗, 小一温習時, 我都要個囡默生詞, 因為佢有得抄都會抄漏筆劃. ...

阿囡話金句要背默架!

星期六,  日我都要阿囡背默金句, 不過啲章節就常常搞亂晒, 今晚會温多一次, 希望okay啦.

阿仔話金句已背好!但我有D擔心.........

唉!越讀越不滿!
這星期拿著中文圖書工作紙說老師唔夠時間講完個故事,要家長完成並做埋工作紙。(我地做埋老師個份!)
英文科派回暑期工作紙,呀女話老師用左兩堂時間同佢地對!(但平時D工作紙就無時間教就要返黎做。)
今日派的reader仲神奇,是Oxford level 5之reader,一般都係比五年班學生,按他們現時二年級所學之程度及內容,我看不到為何需要如此選擇!
你地所講今年聖經考卷之形式,完全無提及金句要填充及有問答,好在我心血來潮,自己同阿女預備左。
我覺得課程編排很混亂,尤其是中文(可能他們是第一年普教中),在這不詳細批評了。
若有得罪有相反意見之家長,請見諒!此乃純粹個人分享!

HELLO, ALL

又測驗啦, 大家努力啦, 包括小朋友及大朋友

原帖由 littlewoman 於 10-10-22 18:17 發表
唉!越讀越不滿!
這星期拿著中文圖書工作紙說老師唔夠時間講完個故事,要家長完成並做埋工作紙。(我地做埋老師個份!)
英文科派回暑期工作紙,呀女話老師用左兩堂時間同佢地對!(但平時D工作紙就無時間教就要返黎做。)
今日派的read ...
[img align=left]http://ad94.no-ip.com/boss/image/signature.gif[/img]

原帖由 timma 於 10-10-26 11:56 發表
HELLO, ALL

又測驗啦, 大家努力啦, 包括小朋友及大朋友

快啦快啦, 仲有兩日, 加油!

終於測完了, 今次測驗我開始感受到壓力, 小二同以前小一嘅課程真係深咗好....

我有幾個朋友個仔囡, 而家全都在培中讀中四以上, 佢地成日話, 培小好淺, 初小唔駛佢埋, 唔駛點温習都可以高分, 我應該好輕鬆, 但我覺得真係時代唔同, 課程, 學校要求都唔咗, 我成日都想放手, 由小朋友自己負責, 但暫時真係未得.

[HI,我都覺得系,阿仔聖經派返來,得89,金句就扣左9分,全部都系寫錯字,功課又多,阿仔話依家無功課堂,我問點解?阿仔話全部老師用左,原來選培正系想阿仔輕鬆點,我自己也輕鬆點,點知現在同以前唔同曬,下個星期開家長會,都準備寫紙仔反映下quote]原帖由 littlewoman 於 10-10-22 18:17 發表
唉!越讀越不滿!
今日派的read ... [/quote]

我只是不喜歡測驗日子仲有功課做, 我記 得有一日仲要寫中文詞語, 返了一日學, 做完功課,小朋友都累了, 仲要温書, 雖然之前的星期已同佢温了, 但好多字佢又忘記點寫 , 都要再温多次, 所以我覺得這點要改善 下

其實我知都唔關學校事, 因為教育局唔比學校用咁多日來測驗和考試, 故學校要好似現在咁又要測驗, 又要上堂, 老師都好辛苦, 又要改卷,又要改功課和備課

但又有好多家長投訴測驗和考試時,學生提早放學的話,佢地要返工,無時間看管小朋友,於是投訴測驗和考試日子太多,

故此好難遷就不同的意見

原帖由 睿兒媽媽 於 10-11-1 16:48 發表
[HI,我都覺得系,阿仔聖經派返來,得89,金句就扣左9分,全部都系寫錯字,功課又多,阿仔話依家無功課堂,我問點解?阿仔話全部老師用左,原來選培正系想阿仔輕鬆點,我自己也輕鬆點,點知現在同以前唔同曬,下個星期開家長會,都準備寫紙仔反映 ...
[img align=left]http://ad94.no-ip.com/boss/image/signature.gif[/img]

係吖, 不喜歡測驗日子仲有咁多功課做, 但其實跟正常考試範圍係一樣多, 點解唔將功課比例搬去fri, weekend做, 咪鬆動些; 還有我覺得係個別老師太輕易就請假, 就其是中文科, 我們的進度可以和別班差距好遠, 亞囡都講, 教唔切, 好多時用埋自修堂, 或者一日做埋幾日功課, 仲第二日又默書又評估, 趕到暈.

原帖由 timma 於 10-11-3 11:42 發表
我只是不喜歡測驗日子仲有功課做, 我記 得有一日仲要寫中文詞語, 返了一日學, 做完功課,小朋友都累了, 仲要温書, 雖然之前的星期已同佢温了, 但好多字佢又忘記點寫 , 都要再温多次, 所以我覺得這點要改善 下

其實我 ...

係呀!我女個班的中文科進度就比隔離班慢一星期,個本叮嚀嚀約教一星期就完,但工作紙又多又深,仲叫小朋友返黎搵家長講埋佢。我真覺得教學編排真的亂!

各位媽媽,早晨啊,考試派曬返來啦,分數當然唔系好理想,但都算了,我就覺得中文的題量多左小小,阿仔話篇閱讀睇唔曬,當然就扣左好多分啦,各位媽媽認為點?其它科你地點睇?就快開家長會了,我覺得我地應該準備好,為左個寶貝,多點上黎八下啦.
‹ 上一主題|下一主題