用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 男女校, 齋校 (男校/女校) 的分別?
樓主: JOJA
go

男女校, 齋校 (男校/女校) 的分別? [複製鏈接]

My boy is in a boy school, which is member of International Boys' Schools Coalition.  The Coalition makes a pro boys' school brief due to a research about learning.  You can find more info from their web and HK's DBS & SPC are their members.

http://www.theibsc.org

Why a Boys’ School in the 21st Century?

In brief, boys’ schools provide:

A stimulating and safe learning environment that

encourages full participation by boys in all activities (arts, athletics, community service).
promotes self-expression and a respect for the many different paths to manhood.
provides an atmosphere in which to explore sensitive gender and sex-related issues.
Educational programs tailored to meet the developmental needs of boys where

boys can gain confidence in their ability to learn without being compared to girls who mature more quickly and tend to enjoy more success in school.
books and curricular materials that excite boys can be integrated into all aspects of the school’s program.
boys have opportunities to be taught and coached by faculty (including a significant number of males) who have been hired because they want to work with boys.
boys can grow at their own pace and can “be boys” for as long as they need, protected from society’s pressure to get involved with girls before they are ready.
An environment free of cross-gender distractions in which         

boys need not waste energy posturing or trying to live up to the gender stereotypes so prevalent in the media and society at large.
focus on academic tasks and achievement in extra-curricular activities can be paramount.
frank and direct communication foster development and growth.
A setting in which boys develop strong bonds of friendship and camaraderie with peers and teachers so that

the impact of positive male role models can have its fullest effect.
a distinctive esprit de corps enriches the lives of boys.

原帖由 RSG媽媽 於 10-10-18 16:09 發表
我覺得呢d野 好睇個小朋友性格  係.
讀齋校唔代表一定無機會拍拖
讀男女校都唔係個個都有拖拍

之前阿女學體操度有個姐姐 夠係讀band1 英中齋校 咪一樣有拖拍

最緊要我地做家長既同仔女要keep住關係良好 多d溝通 同埋一 ...

我個女讀男女校, 佢冇拍拖而且佢個form好少人拍緊拖.
但係佢有個朋友讀九龍女校就好恨拍拖,見到男仔就雙眼發光,久旱逢甘露咁.會同其他讀女校ge朋友一齊研究邊間男校d男仔靚仔有錢等等.. 不過都有另一個朋友讀女校又冇拍拖,亦冇見到男仔就癲晒.
所以真係好睇小朋友性格同家長點教,不過我都覺得學校朋輩都有d影響ge

回覆 22# marryhk 的文章

你講得好有趣好攪笑,不過我都認同你說法,小孩子想唔想拍拖,真是睇小朋友性格同家長點教,除了學校朋輩影響,學校校風都好重要!

原帖由 marryhk 於 10-10-27 23:15 發表

我個女讀男女校, 佢冇拍拖而且佢個form好少人拍緊拖.
但係佢有個朋友讀九龍女校就好恨拍拖,見到男仔就雙眼發光,久旱逢甘露咁.會同其他讀女校ge朋友一齊研究邊間男校d男仔靚仔有錢等等.. 不過都有另一個朋友 ...

marryhk,

我贊成你的講法, 我朋友個女都係讀女校, 升上中一恨拍拖,還大胆到在網上結識男仔, 重要相約出來見面, 嚇到我朋友死.
現在她升讀中四, 大個女識諗咗, 知道讀書對自己很重要.

我女今年升讀中一女校, 因為每日放學要操水2小時, 回家後要做功課食飯, 跟本自己都唔夠時間用, 點諗拍拖!!!

我偏向男女校, 其實小朋友拍唔拍拖都係睇家長點教小朋友, 我會多D同佢溝通, 灌輸正確既交友態度,  我會選擇信任小朋友既自制能力.

中學時代認識既朋友通常感情比較深厚, 好多時都會變成一生既好朋友, 我希望我囡囡將來既好朋友會有男有女, 唔係只得一種性別.  如果因為驚一D未必會發生既事而斬腳趾避沙蟲, 對小朋友係一個損失.

原帖由 WChan 於 10-10-29 22:19 發表
我偏向男女校, 其實小朋友拍唔拍拖都係睇家長點教同小朋友, 我會多D同佢溝通, 灌輸正確既交友態度,  我會選擇信任小朋友既自制能力.

中學時代認識既朋友通常感情比較深厚, 好多時都會變成一生既好朋友, 我希望我囡 ...

我都係咁諗. 同埋有時見到街d女校生同聽我女講, 都覺得反而讀女校可能冇咁好. 因為學校全部都係女仔,好多時都好open,完全唔駛驚走光俾人睇到. o係學校慣咗坐o係到maat大隻腳,出到街著短裙都係咁坐. 著旗袍o個d個叉仲要短到打底褲都睇到.相反,可能男女校有男有女,點都會避諱d ge.

我都覺得男女校會好些.因為公司裏請浄女校或男校的預科生都是有問題.現在請的多是男女校.因社交相處較好些.

原帖由 350fi426 於 11-8-12 16:36 發表
我都覺得男女校會好些.因為公司裏請浄女校或男校的預科生都是有問題.現在請的多是男女校.因社交相處較好些.

想請問有什麼問題呢?因為我大仔都是讀男校,如果知道問題所在,可以及早補救.謝謝.

如果係男仔最好揀男校,女仔就最好看其意願啦。因為女仔較男仔早熟,由其在12-14歲呢個階段。

時代唔同我會怕小朋友變gay or les。

醫學上.9成以上同性戀係先天,唔好想當然

原帖由 fallenleaf 於 11-8-13 19:08 發表
如果係男仔最好揀男校,女仔就最好看其意願啦。因為女仔較男仔早熟,由其在12-14歲呢個階段。

如果係男仔最好揀男校 ? Why ?

原帖由 hw1115 於 11-9-19 13:05 發表

如果係男仔最好揀男校 ? Why ?

女仔一般較男仔早熟,思春期較早來臨。相反男仔發育較遲,由其低年級適值成長期的一個重要階段,除了可專注於學業,同學之間的友誼較易建立。根基打好了,學習能力高了,友誼建立了,思想成熟了,那怕以後風吹雨打和萬般誘惑。
同時礙於女生在初中時成熟的表現,男生一般發揮較難,自信心亦較女生薄弱。
相反現在資訊發達,社會亦較前開放,一些聯校活動以至各式各樣比賽、交流等日趨頻繁,高班的同學已可藉此聯繫和交流。讓我們看看今日各間中學的學生會組織,早已跳出學校,踏上跨校、跨區和跨網的道路。

ha ha, fall in love at the first sight, how romantic!

原帖由 Yanamami 於 10-10-18 09:59 發表
但, 我朋友個仔讀男校, 都無礙佢識女仔, 因住同一座大廈, 係lift識. 又, 佢d同學亦識到其他女校學生.  有時真係避無可避.

回覆 1# Lyn 的文章

Ha Lyn, long time no see!

Hi, Yanamami,

我有一朋友的case係 個女好喜歡名牌野, 靚野, 但佢不諗住靠男人, 佢好努力讀書, 話要入好的大學, 將來做專業人任, 咁先有錢買到自己中意的野云云. 佢話d 同學晒時間去拍拖係最笨的, 將來有苦自知.

個女咁叻諗, 我都替佢亞媽開心.

回復 1# Lyn 的帖子

Lyn,
一線之差就去左援交..... 好彩佢識諗.

好大機會做咗剩女!

原帖由 Lyn 於 11-9-20 15:36 發表

我有一朋友的case係 個女好喜歡名牌野, 靚野, 但佢不諗住靠男人, 佢好努力讀書, 話要入好的大學, 將來做專業人任, 咁先有錢買到自己中意的野云云. 佢話d 同學晒時間去拍拖係最笨的, 將來有苦自知.

...

我兩個仔都係男女校, 一個F7, 一個F4, 間中都有女仔送野比佢地, 佢地有冇送野比人就唔知, 我地會睇住佢地既行為, 以防拍拖, 亦要解釋拍拖既後果等等. 大既係F4/5想過拍拖, 不過我地睇到冇比佢地開始, 而佢地話有同學拍緊拖, 不過比例唔多, 同班知既都係3/4 pair...
我自己本身讀齋校, 而學校附近冇其他學校, 所以冇拍拖, 其實就算齋校, 只要附近有其他學校, 就都會比較容易拍拖, 我地揀學校反而係揀地點多過係咩學校, 佢地學校附近係冇7仔/機鋪/k場/商場等, 唔使比佢地放學流連....
有話齋校成績好d, 但學校唔應該只教學術, 應教埋待人處世等其他野, 而且要計成績, 應該計埋出黎做野係既成就...
‹ 上一主題|下一主題