用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 男女校, 齋校 (男校/女校) 的分別?
go

男女校, 齋校 (男校/女校) 的分別? [複製鏈接]

聽好多家長
各有意見

請問大家
你地想小朋友係讀咩學校呢?
   1    0    0    0

同等banding 的話, 我會選有男校, 依家d細路太早熟, 煩少d.

如果小朋友性格較內向 , 讀男女校較好.

我就係聽d朋友講
讀男女校拍拖都幾嚴重

就連我d親戚
個個初中都話邊個鍾意邊個咁

但齋校, d人話心理冇咁好
會偏埋一邊喎.

原帖由 JOJA 於 10-10-11 22:06 發表
我就係聽d朋友講
讀男女校拍拖都幾嚴重

就連我d親戚

會偏埋一邊喎.

任何事都有兩面,不如你問自己最怕發生甚麼,可能會容易D選擇,記住這都是'可能'的問題,事實上大部分男女校和齋校畢業既人都好正常呀!

我就係聽d朋友講
讀男女校拍拖都幾嚴重

就連我d親戚

會偏埋一邊喎.

齋校都未必唔會拍拖,佢哋參加聯校活動都有機會認識異性,不過就無係自己學校咁直接。要避免子女拍拖,父母一定要下功夫、落下藥。

揀學校最重要睇子女鍾唔鍾意間學校!

我就係聽d朋友講
讀男女校拍拖都幾嚴重

就連我d親戚

會偏埋一邊喎.

齋校既話,最小有異性打電話黎,一定唔係同學問功課囉 ,唔係既話,佢日又拍,放學又拍,你都唔知佢係咪真,有時話去同學度做Project,你都唔知點好

打手提做父母咪唔知?

我個人都選齋校,  係mac記成日見一大班中學生話係度温書/做project. 個個一pair pair 攬住, 點讀書呀?  

原帖由 Sindy 於 10-10-12 01:52 發表

齋校既話,最小有異性打電話黎,一定唔係同學問功課囉 ,唔係既話,佢日又拍,放學又拍,你都唔知佢係咪真,有時話去同學度做Project,你都唔知點好 ...

我剛剛就遇過咁既選擇,阿囡考到男女校及一間女校,我自己係女校出黎總覺女校沒有甚麼問題,跟妹妹討論選哪間中學時,她就告訴我現在的女校跟以前不一樣,其實最緊要是阿囡喜歡邊間,跟住就要不斷提醒佢選擇朋友之道,最近聽到她一位就讀名女校(F.2)的好朋友說班中出現TB類型的同學,還看見她們時不時開玩笑地吻其他同學的嘴或頸部.

原帖由 Kiufyma 於 10-10-13 13:48 發表
我剛剛就遇過咁既選擇,阿囡考到男女校及一間女校,我自己係女校出黎總覺女校沒有甚麼問題,跟妹妹討論選哪間中學時,她就告訴我現在的女校跟以前不一樣,其實最緊要是阿囡喜歡邊間,跟住就要不斷提醒佢選擇朋友之道,最近 ...

女仔同女仔都搞唔得咩出樣.....男仔同女仔就.........

我果時中學...仲比男生拍心口.....我問阿女...佢鐘意讀男女/女校,兩個都話唔鐘意讀男女校.....

原帖由 Martina 於 10-10-12 13:41 發表
打手提做父母咪唔知?

我個人都選齋校,  係mac記成日見一大班中學生話係度温書/做project. 個個一pair pair 攬住, 點讀書呀?  

Martina,

我舉腳讚成你所講, 我個人都喜歡齋校, 但我老公唔鐘意.
點都好, 個女鐘意讀女校便算數了.

在圖書館揭過一本 [英國top 20 中學] ge 書,top 5 全系女校, 接住系 eaton, 之后都好多齋校。

係呀, 以前無$無電話,   我讀齋校都唔識拍拖.  冇機会 !
後來一上男女校就即刻有人追.  校內一pair pair.  呢d 我經歷過, 我就 buy 齋校啦.  話TB個d而家都結晒婚生仔啦.
尤其而家d 细路, 小學已經拍拖.

我朋友個仔今年P6,  好受歡迎.  昨日"又"收到爱心禮物.  個細路話好煩, 不同的女同學成日煩住佢, 又為佢爭風 !  
我已見過件禮物 (a large pack of assorted chocolate in lace bag + gift box) ~  去年收到隻手表添 (not cheap one),  p5 喎.   呢個男仔唔想拍拖的, 但日日都有人向佢招手 !

另一個frd個仔F1, last week同mom講想拍拖.  他p5已同班上女同學一齊.  但上了中學是男校, 就已經幾個月冇再見那女仔.   佢mom話好彩而家冇機会比佢仔識女仔, 如果唔係鬼讀得成書呀.

我老公都support 齋校的.  佢以前男女校, 佢話個個都着住uniform去拍拖的.

我女兒及兒子都是讀齋校,幾好,拍拖野,同甚麼學校無關。

早兩年我都為這問題左思右想, at last my children are now studying in 齋校 , Good!

起碼求學時期拍拖機會都細d啦! 只要給他們適量課外活動和給他們正確性知識, 我想guy/tb機會率甚至=0呀

但都要尊重他們的意見, 因為有d小朋友真的很抗拒齋校囉

有個現象幾有趣,好多名校都係齋校!各位媽咪覺唔覺?

但, 我朋友個仔讀男校, 都無礙佢識女仔, 因住同一座大廈, 係lift識. 又, 佢d同學亦識到其他女校學生.  有時真係避無可避.

我覺得呢d野 好睇個小朋友性格
讀齋校唔代表一定無機會拍拖
讀男女校都唔係個個都有拖拍

之前阿女學體操度有個姐姐 夠係讀band1 英中齋校 咪一樣有拖拍

最緊要我地做家長既同仔女要keep住關係良好 多d溝通 同埋一定要做好性教育

你地唔好以為齋校就無拍拖, 齋校咪女女拍囉 (我囡間齋校就係咁, F.1, 2 都幾多一pair pair, 全部都係女女)

我就係聽d朋友講
讀男女校拍拖都幾嚴重

就連我d親戚

會偏埋一邊喎.
上主是我的牧者, 我實在是一無所缺。
祂使我臥在青綠的草場, 又領我走近幽靜的水旁,
還使我的心靈得到舒暢。
祂為了自己名號的原由, 領我踏上了正義的坦途.....
祢的牧杖和短棒, 是我的安慰舒暢.......
在我一生的歲月裡, 幸福與慈愛常隨不離,
我將住在上主的殿裡, 直至悠遠的時日。

係呀 呢個都係一個煩惱 阿女都有同我講過有個男仔頭師姐好受歡迎 阿女自己都話好鐘意個師姐 應該都係崇拜啦 好彩暫時就未聽講話有女女pair

原帖由 beaclem 於 10-10-20 12:32 發表
你地唔好以為齋校就無拍拖, 齋校咪女女拍囉 (我囡間齋校就係咁, F.1, 2 都幾多一pair pair, 全部都係女女)
‹ 上一主題|下一主題