用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 中學交流 九龍華仁 Wah Yan Kowloon Parents Chat
go

九龍華仁 Wah Yan Kowloon Parents Chat [複製鏈接]

5    0    0    0

原帖由 DrBabyAlex 於 10-10-6 15:06 發表
Welcome all parents of WYK's boy share ideas: how to boost up the academic result (public examination)of the school.

It should create a learning culture and atmosphere within the campus.  Work hand in hand by students, parents and school.

原帖由 Grenade234 於 10-10-6 20:27 發表

It should create a learning culture and atmosphere within the campus.  Work hand in hand by students, parents and school.

請問校園生活如何? 小朋友適應如何? 繁忙嗎?

由開學至今功課都不多,默書範圍都不多,除了Maths其他科好似無quiz過,所以佢唔知點溫書,唯有我們自行教到邊溫到邊,但見reader個張worksheet(唔計分)又唔太淺,想問到考試各科的試題會唔會好深?另幾時會有test/quiz?想知多D學校嘅方向,等大家都盡快適應.希望有高FORM嘅家長可指教!謝謝

是否很難入?很自由?多小測,少功課那種?定是"Mug"都少?

原帖由 circle123 於 10-10-20 15:30 發表
由開學至今功課都不多,默書範圍都不多,除了Maths其他科好似無quiz過,所以佢唔知點溫書,唯有我們自行教到邊溫到邊,但見reader個張worksheet(唔計分)又唔太淺,想問到考試各科的試題會唔會好深?另幾時會有test/quiz?想 ...

Hi Circle 123,
請問如果九華係自行派位 Interview ( 2nd-in)時, 收咗你哋小朋友, 會唔會俾學生與家長暗示?  因為有啲學校會暗示學生可以返屋企與父母慶祝類似的Tips.
Thanks!

Sorry, no second-in will be arranged.  No hint will be given in the first-in also.  

請問如果九華係自行派位 Interview ( 2nd-in)時, 收咗你哋小朋友, 會唔會俾學生與家長暗示?  因為有啲學校會暗示學生可以返屋企與父母慶祝類似的Tips.
Thanks!

原帖由 Grenade234 於 10-12-16 00:12 發表
Sorry, no second-in will be arranged.  No hint will be given in the first-in also.  

請問如果九華係自行派位 Interview ( 2nd-in)時, 收咗你哋小朋友, 會唔會俾學生與家長暗示?  因為有啲學 ...

Dear Grenade234,
Well noted no second-in will be arranged and no hint in first-in.   
Thanks!

原帖由 LL889 於 10-12-15 23:05 發表

Thanks! ...

Hi   LL889
     唔好意思! 咁耐才覆你,因近排比較忙無上BK, 阿仔只是面試了一次,沒有收到任何2nd-in通知,也沒有暗示收或唔收,是到放榜才知收了!但聽聞是沒有2nd-in的.無論如何希望閣下能心想事成!

原帖由 circle123 於 10-12-20 01:27 發表

Hi   LL889
     唔好意思! 咁耐才覆你,因近排比較忙無上BK, 阿仔只是面試了一次,沒有收到任何2nd-in通知,也沒有暗示收或唔收,是到放榜才知收了!但聽聞是沒有2nd-in的.無論如何希望閣下能心想事成! ...

Hi Circle,
請問是否可以分享下你仔仔Interview的經驗? 應注意的細節?  我仔仔係聖方X各就讀, 屬於Band 1頭的學生.  因為九華屬於他區的校網, 因此好想係自行派位階段可以被取錄.
Thanks!

回復 12# LL889 的帖子

Hi LL889

妳好! 恕我唐突!妳小朋友屬Band 1頭的學生,其實可以有更好其他男校選擇,點解咁希望入九華?因為係聖方X各Band 1頭真係好叻仔的.如不介意可否告知點解!其實小兒都是跨區去博一博.我相信你小朋友咁叻應該無問題的!   另問過小兒, 佢只記得,面試時是一個中國藉老師和一個外籍老師,但全程都是外籍老師題問,所以小兒全個面試都是用英文作答,中國藉老師只是不停地寫,小兒話唔知佢寫咩.他只記得老師問點解選擇這校?桌上有數張咭紙可選2張作答,他選了speech & music作答, 要講點解選這個題目和講一些有關於以上題目嘅嘢等等.其他題目佢唔記了!希望這些資料你有用啦.祝你新年快樂!心想事成!!

原帖由 circle123 於 11-1-1 01:22 發表
Hi LL889

妳好! 恕我唐突!妳小朋友屬Band 1頭的學生,其實可以有更好其他男校選擇,點解咁希望入九華?因為係聖方X各Band 1頭真係好叻仔的.如不介意可否告知點解!其實小兒都是跨區去博一博.我相信你小朋友咁叻應該 ...

Dear Circle 123,

Happy New Year!
我仔仔2次呈分試平均級20名內(boys & girls), 我哋想佢讀官津中學, 選九華因為似乎這間學校唔會太偏重要學生有特異功能.  阿仔成績雖OK, 也有有Piano, 跆拳道黑帶, 游泳等証書. 但是因佢唔鍾意參加比賽, 因此沒奬牌. 好多熱選的中學都好重視學生是否有參賽的獎項.  我個人心儀另外一間學校係 St. Joseph, 但似乎他們好重視奧數與奬牌, 唔知是否好作為1st choice, 真係15/16.  請問妳是否可以俾啲建議?

回覆 14# LL889 的文章

LL889

本人對派位都不是很瞭如指掌.但如果心目中好鍾情St.Joseph,我個人認為不妨用一個自行位去試,其實兩間學校都唔知自己是學生嘅1st choice 定 2nd choice.起碼試過免後悔!反正你小朋友嘅成績也很好!

有冇家長知道有分精英及補底班嗎?如有,哪班是精英?哪班是補底?謝謝!
Discuz!

原帖由 ivantissue 於 11-9-4 08:59 發表
有冇家長知道有分精英及補底班嗎?如有,哪班是精英?哪班是補底?謝謝!

佢地由w.y.k......分下去的,頭3班應該係成績較好.

謝謝 nikotyk!
Discuz!

delete

下月考試了, 各位仔仔溫書未?
‹ 上一主題|下一主題