用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 九龍城浸信會禧年小學 請問有無1a班既媽咪呀? 入嚟傾下啦
go

請問有無1a班既媽咪呀? 入嚟傾下啦 [複製鏈接]

小囡係讀1a班既, 想同同班既媽咪傾下, 有興趣就入嚟啦!
   0    0    0    0

我囝囝讀1a 班的, 我覺得他們的老師幾好, 見到其他班的小朋友好似好多功課做, 又話無得小息, 好嚴啊~~

原帖由 chungyivianne 於 10-10-6 10:46 發表
小囡係讀1a班既, 想同同班既媽咪傾下, 有興趣就入嚟啦!

Hello vee_hei,
好開心呀, 終於認識到第一位同班既家長啦.  係呀, 我覺得班主任都幾好, 我個囡都好鍾意返學.

我個囡叫頌兒呀, 係檸檬姐架.  咁你個仔仔呢?  

你係全職媽咪定係在職媽咪呀?  我就要返工既, 不過好在返得近, 所以都可以帶完佢返學先返工.

原帖由 vee_hei 於 10-10-7 14:11 發表
我囝囝讀1a 班的, 我覺得他們的老師幾好, 見到其他班的小朋友好似好多功課做, 又話無得小息, 好嚴啊~~

Hello chungvivianne,
我囝囝叫健熙, 他是哈蜜瓜組. 我囝囝最鐘意就係丁老師,不過, 最不喜歡上中文堂, 他話聽不明老師說甚麼. 慘~~~

原帖由 chungyivianne 於 10-10-7 15:00 發表
Hello vee_hei,
好開心呀, 終於認識到第一位同班既家長啦.  係呀, 我覺得班主任都幾好, 我個囡都好鍾意返學.

我個囡叫頌兒呀, 係檸檬姐架.  咁你個仔仔呢?  

你係全職媽咪定係在職媽咪呀?  我就要返工既, 不過好 ...

Hi vee_hei,

我個囡都係最鍾意丁老師呀!  唔知係未因為佢係班主任有關呢?  暫時我個囡就未有話唔鍾意邊個老師...
咁健熙有無成日同你分享學校既事情呀?  我個囡每晚都會講過不停, 一時又話邊個邊個今日比老師罰呀, 一時又話邊個邊個哭等等.  好在就係佢都好適應一年班既生活!

原帖由 vee_hei 於 10-10-8 14:07 發表
Hello chungvivianne,
我囝囝叫健熙, 他是哈蜜瓜組. 我囝囝最鐘意就係丁老師,不過, 最不喜歡上中文堂, 他話聽不明老師說甚麼. 慘~~~

hello chungyivianne,

囝囝很少主動講學校的事, 問佢就講. 不過他很懞, 由幼稚園到現在, 都係經常唔記同學的名字. 走在街上, 有同學叫他名字, 但他就唔知他們的名字, 好彩, 都還知到是同學, 只是唔記得人家的名啫 ^-^

原帖由 chungyivianne 於 10-10-8 14:50 發表
Hi vee_hei,

我個囡都係最鍾意丁老師呀!  唔知係未因為佢係班主任有關呢?  暫時我個囡就未有話唔鍾意邊個老師...
咁健熙有無成日同你分享學校既事情呀?  我個囡每晚都會講過不停, 一時又話邊個邊個今日比老師罰呀,  ...

Hi vee_hei,

想問你有無發現班主任大肚呀?  如果真係既話, 唔知邊個老師嚟代, 因為佢地都好鍾意班主任的, 又要適應過...

原帖由 vee_hei 於 10-10-11 23:13 發表
hello chungyivianne,

囝囝很少主動講學校的事, 問佢就講. 不過他很懞, 由幼稚園到現在, 都係經常唔記同學的名字. 走在街上, 有同學叫他名字, 但他就唔知他們的名字, 好彩, 都還知到是同學, 只是唔記得人家的名啫 ^ ...

唔知喎!

原帖由 chungyivianne 於 10-10-12 09:42 發表
Hi vee_hei,

想問你有無發現班主任大肚呀?  如果真係既話, 唔知邊個老師嚟代, 因為佢地都好鍾意班主任的, 又要適應過...

hello vee_hei,

你開始同健熙溫習考試未呀?  我見到個考試範圍...我最擔心係中文科, 因為呀囡認中文字真係奇差, 個範圍又最廣~~

Hello, chungyivianne,

我未開始温書架, 根本都無時間. 現在囝囝放學後會午睡, 跟住就等我回家吃飯後才做功課, 做完都差不多要睡覺了.

原帖由 chungyivianne 於 10-10-18 12:52 發表

你開始同健熙溫習考試未呀?  我見到個考試範圍...我最擔心係中文科, 因為呀囡認中文字真係奇差, 個範圍又最廣~~

Hei, 我聽我個囡講你囝囝琴日係學校流鼻血, 佢無事啦?

原帖由 vee_hei 於 10-10-19 09:33 發表
Hello, chungyivianne,

我未開始温書架, 根本都無時間. 現在囝囝放學後會午睡, 跟住就等我回家吃飯後才做功課, 做完都差不多要睡覺了.

無事啦, 有心 !

原帖由 chungyivianne 於 10-10-20 10:29 發表
Hei, 我聽我個囡講你囝囝琴日係學校流鼻血, 佢無事啦?

丁老師既教學方法唔錯嫁!
不過功課就多左D
(我係HN畢業生)

同埋功課做得好會有獎勵,
例如每次做功課全對會有貼紙,有5個貼紙就有一份禮物
考試有9字頭都會有禮物既,..
所以我認為丁老師呢個教學方法都幾好

是不是每位一年級班主任都是有類此的獎勵計劃。
原帖由 KCBC 於 10-11-16 21:37 發表
同埋功課做得好會有獎勵,
例如每次做功課全對會有貼紙,有5個貼紙就有一份禮物
考試有9字頭都會有禮物既,..
所以我認為丁老師呢個教學方法都幾好 ...

原帖由 Sandwiches 於 10-11-17 17:44 發表

HI,一年級有獎勵就連我個仔四年級都有印同獎勵架,等佢地開心d

原帖由 Sandwiches 於 10-11-17 17:44 發表

呢個我就唔知 ,
以前丁老師6年級教我數學,教得幾好!!
有時功課整齊都會有獎勵~^^

原帖由 chungyivianne 於 10-10-18 12:52 發表

其實唔洗特別擔心
一年級既卷好容易 , 只要盡力就OK

原帖由 chungyivianne 於 10-10-12 09:42 發表
Hi vee_hei,

係咪講得丁老師阿?^^
之前我番學校探老師果陣,我都發覺到

上星期在學校買咗個中文軟件, ' 星願小王子' , 仔仔好喜歡玩, 覺得程度亦適合他.
‹ 上一主題|下一主題