用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 香港培正小學(幼稚園部) 有冇 K1下幼望班同學仔呀?
樓主: soonayuen
go

有冇 K1下幼望班同學仔呀? [複製鏈接]

我女昨日講左你仔仔個名幾次呢!

我個女主要是星期六在學校學芭蕾舞,星期日去葉氏唱歌(近屋企呢)、一星期也有游一次水(因暑假學開,已懂游,所以想keep住游)。佢樣樣也話好玩。

原帖由 soonayuen 於 10-10-25 10:16 發表
BBG1, 我都認同你的講法.教得比學校就要信任和配合個小朋友先有進步.

大家都不要太緊張小朋友有沒有講學校的情況,不要忘記有些年紀大d差不多四歲,又或是女孩都會表演得好d.

你地d小朋友有沒有課外活動架? ...

可能因為我仔仔是壞分子又或是哭得最多的小朋友!開學之後我仔仔好多小動作.越來越失控咁!

我想好多媽咪都要返工,因為我去接我個仔時沒有看到很多人排隊接小朋友.

以前我仔讀N1起碼有一半學生是有人來接.

原帖由 BBG1 於 10-10-25 15:42 發表
我女昨日講左你仔仔個名幾次呢!

我個女主要是星期六在學校學芭蕾舞,星期日去葉氏唱歌(近屋企呢)、一星期也有游一次水(因暑假學開,已懂游,所以想keep住游)。佢樣樣也話好玩。

...

你別這樣說啦!小朋友一齊玩,佢地喜歡先會叫大家架!
你覺得仔仔無上kg前咁乖?我早1,2個星期都有這樣的想法,但現在改變了。因為聽到好多人也這樣說,各人的情況和我女女一樣:鍾意無端端哭鬧;同細佬爭寵,話自己仲細過細佬;我話去東,佢就去西 ... ...其實個個小朋友都係果句:「想引人注意」。多D讚佢啦!(雖然有時真係讚唔落,但做父母的真要忍忍。)
N1仲細,所以父母緊張D嗎!你就好啦!可以有機會成日去接個仔放學,我也想成日去接個女放學,因我小時候好想父母接我放學,好似好威咁呢!有時稔:「好彩個女讀下午班,有時早D走都可以接到女女,如果唔係就一定要撞正放假先可以接放學。」

原帖由 soonayuen 於 10-10-25 16:02 發表
可能因為我仔仔是壞分子又或是哭得最多的小朋友!開學之後我仔仔好多小動作.越來越失控咁!

我想好多媽咪都要返工,因為我去接我個仔時沒有看到很多人排隊接小朋友.

以前我仔讀N1起碼有一半學生是有人來接.

...

我仔仔好固執,又時真係好難跟他溝通.
已家聽完你咁講,我想都係時候放鬆D.
讓他自己想出辦法跟老師和同學相處.

現在我仔仔學普通話和Lego.遲些想幫他報讀一D EQ/AQ班,希望他學習控制情緒會好一點.因為都不想他因為常常鬧情緒已影響學習.

原帖由 BBG1 於 10-10-25 18:37 發表
你別這樣說啦!小朋友一齊玩,佢地喜歡先會叫大家架!
你覺得仔仔無上kg前咁乖?我早1,2個星期都有這樣的想法,但現在改變了。因為聽到好多人也這樣說,各人的情況和我女女一樣:鍾意無端端哭鬧;同細佬爭寵,話自己仲細過細佬;我話去東 ...

仔仔話老師收了他的好寶寶貼紙卡? 有沒有其他人有這樣的情況?

仔仔開學以來得4 個貼紙. 現在重收埋tim.....

我女都係得4個貼紙,不過昨晚我仲見到她的貼紙卡在書包呢!

有4個貼紙咁叻0既, 到現在都係得1個

今日接個女放學,一接佢,佢就對我說:「媽媽!我今日唔乖,被老師收了貼紙卡。對唔住!」佢講對唔住,我個心有D實!
原帖由 soonayuen 於 10-10-27 02:55 發表
仔仔話老師收了他的好寶寶貼紙卡? 有沒有其他人有這樣的情況?

仔仔開學以來得4 個貼紙. 現在重收埋tim.....

唔好意思。掛住顧阿囝d手巾手冊,唔記得嚟報到。阿仔係下幼望班,飛機組。開學第一日喊到死死吓。依家日日話要返學。
佢坐K15,麥提莎ee車,到依家老師只俾過3個貼紙,不過我覺得係我既問,因為我試過2次漏工課,體溫又唔記得簽名!

唔好唔開心,同囡囡一齊食d好嘢開心番。BBG1,我哋係同一個媽媽會。

雖然我阿囡唔係下幼望班, 但都係k15麥提莎ee車的.

原帖由 My-BeeBoy 於 10-10-27 21:28 發表
唔好意思。掛住顧阿囝d手巾手冊,唔記得嚟報到。阿仔係下幼望班,飛機組。開學第一日喊到死死吓。依家日日話要返學。
佢坐K15,麥提莎ee車,到依家老師只俾過3個貼紙,不過我覺得係我既問,因為我試過2次漏工課,體溫又唔記得簽名! ...

Hi 你好!咁有緣啊!8月B
我唔係因為阿女被老師收貼紙卡唔開心呢!反而我覺得阿女應該要有教訓呢!希望她能知錯能改啦!我個心實係佢同我講對唔住,希望佢係真的得到教訓,而唔係信口開河啦!
原帖由 My-BeeBoy 於 10-10-27 21:43 發表
唔好唔開心,同囡囡一齊食d好嘢開心番。BBG1,我哋係同一個媽媽會。

又有一個K15校車的同學來了! 歡迎你!

我仔這兩天都沒有返學因為有少少咳. 不過明天會就返學拿功課.

我唸好寶寶貼貼紙不是因為交功課就比.應該是看小朋友上堂的表現.

下幼望班的朋友下個星期五(Nov 5)得閒嗎? 我想請你們的小朋友來我家玩. 如果來到就PM我啦! 我到時給你電話和地址.

Dondonchu,你好!
我幫囝囝十月份搭校単,麥提莎姨姨叫佢大頭bb

Siulambonnie,你好!阿仔坐係你女女隔離。日日數一次飛機組成員個名。然後儍氣咁話唔識得氣車組,輪船組的同學名。

我都想阿女認識多D朋友,不過5號要返工,下次有機會再約埋一齊玩啦!
原帖由 soonayuen 於 10-10-28 13:53 發表
又有一個K15校車的同學來了! 歡迎你!

我仔這兩天都沒有返學因為有少少咳. 不過明天會就返學拿功課.

我唸好寶寶貼貼紙不是因為交功課就比.應該是看小朋友上堂的表現.

下幼望班的朋友下個星期五(Nov 5)得閒嗎? 我想 ...

收到下幼望的生日相未?你仔仔和我女女應該有合照呢!我個8月B真係細粒。
原帖由 My-BeeBoy 於 10-10-27 21:43 發表

oh...多謝你話我知呀! 我剛才問阿囡, 佢好怕羞咁話"我係大頭妹妹, 唔係bb 嘞!"  真係有趣.

原帖由 My-BeeBoy 於 10-10-28 18:54 發表
Dondonchu,你好!
我幫囝囝十月份搭校単,麥提莎姨姨叫佢大頭bb

星期五好開心因為仔仔拿了一個貼紙!

請問生日相點收架?

恭喜!
我估生日相是生日的學生先有。老師會寫手冊叫你購買的呢!
原帖由 soonayuen 於 10-11-2 00:11 發表
星期五好開心因為仔仔拿了一個貼紙!

請問生日相點收架?
‹ 上一主題|下一主題