用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 香港培正小學(幼稚園部) 有冇 K1下幼望班同學仔呀?
go

有冇 K1下幼望班同學仔呀?

大家好! 我仔仔現讀下幼望班. 到今天都未太適應. 我希望請他的同學來我們家玩能夠幫助他喜歡上學.我唸當他跟同學們熟落些就會比較喜歡上學.

我們家在九龍塘,喇沙小學附近.如果有興趣請PM我Thanks!

Hello, 我地(培正k1家長)攪左個gathering 30/10  12:30AM 長沙灣名車博覽館, 你地有無興趣jon? 若有, 可以到上幼愛班果post 到報名.

以經係上幼愛果post回覆. 唔好意思今次來唔到.
上午班真好, 有咁多交流.

真想認識多D仔仔班裡的家長.

我仔仔唔係好講返學發生甚麼事. 所以每個禮拜都有一天去接他跟老師了解吓.

到現在,一起身就問要不要上學.如果答"要", 他就立即不開心. 以前返學好開心,回來會唱歌從來未說過唔返學.

都不知道怎樣幫他.

你囝囝係咪搭校巴架? 麥提莎ee 果部?

原帖由 soonayuen 於 10-10-7 13:50 發表
以經係上幼愛果post回覆. 唔好意思今次來唔到.
上午班真好, 有咁多交流.

真想認識多D仔仔班裡的家長.

我仔仔唔係好講返學發生甚麼事. 所以每個禮拜都有一天去接他跟老師了解吓.

到現在,一起身就問要不要上學.如 ...

係呀!仔仔搭K15架.

今天放學又同老師傾. 現在放心D. 老師說在仔上堂都ok,時開心的.只是比較急,排隊時會爭位企或攪吓同學.

你呢?你的小朋友是不是讀下幼望?

原帖由 dondonchu 於 10-10-7 15:07 發表
你囝囝係咪搭校巴架? 麥提莎ee 果部?

我唔係下幼望架, 讀下幼光班, 不過我囡囡就同你仔仔同一架校巴, 返學早你一個站上車, 放學遲你一個落車.
我地住廣播道, 我諗返學頭一個星期家長陪搭校車時, 我地應該見過.

你都有個細仔架, 幾大呀? 我都仲有個細囡, 今年歲半.

原帖由 soonayuen 於 10-10-7 21:23 發表
係呀!仔仔搭K15架.

今天放學又同老師傾. 現在放心D. 老師說在仔上堂都ok,時開心的.只是比較急,排隊時會爭位企或攪吓同學.

你呢?你的小朋友是不是讀下幼望?

...

喔..我細仔兩歲啦!剛開學N1. 得閒你地過來玩呀!

原帖由 dondonchu 於 10-10-8 12:02 發表
我唔係下幼望架, 讀下幼光班, 不過我囡囡就同你仔仔同一架校巴, 返學早你一個站上車, 放學遲你一個落車.
我地住廣播道, 我諗返學頭一個星期家長陪搭校車時, 我地應該見過.

你都有個細仔架, 幾大呀? 我都仲有個細囡, ...

下幼望班的同學仔

你們好,我仔仔也是讀下幼望班的,他告訴我他是飛機組的,而且他經常告訴我在學校發生的事,也說了很多同學的名字(但我卻不知道誰是誰),,我問了他誰是珍亮,他告訴是女孩子,和他不同組的,但很高興認你

你仔仔真好,會告訴你仔學校發生什麼事. 我仔仔是珍亮, 不過由細到大時不時都會比人誤會是女仔.哈哈!
珍亮是氣車組.

得閒放學約埋一起玩啦!我成日都好想約仔仔D同學過來我家玩.

原帖由 chancwc 於 10-10-15 07:49 發表
你們好,我仔仔也是讀下幼望班的,他告訴我他是飛機組的,而且他經常告訴我在學校發生的事,也說了很多同學的名字(但我卻不知道誰是誰),,我問了他誰是珍亮,他告訴是女孩子,和他不同組的,但很高興認你 ...

我女女是輪船組的。今個星期成日唱:重陽節登高山

別太擔心,培正老師、嬸嬸和同學都好好人的,你仔仔一定好快適應呢!
原帖由 soonayuen 於 10-10-4 14:59 發表
大家好! 我仔仔現讀下幼望班. 到今天都未太適應. 我希望請他的同學來我們家玩能夠幫助他喜歡上學.我唸當他跟同學們熟落些就會比較喜歡上學.

我們家在九龍塘,喇沙小學附近.如果有興趣請PM我或email jyuen46@hotmail. ...

aiya, 仔仔又到亂啦!他今日話比我聽佢踩人地d玩具.

佢肯講係好事,你可以糾正他呢!引導佢和你傾下。問下佢點解要咁做?教番佢囉!通常個小朋友同得你講,佢係知道自己錯的呢!放心,慢慢教呢!
原帖由 soonayuen 於 10-10-19 22:22 發表
aiya, 仔仔又到亂啦!他今日話比我聽佢踩人地d玩具.

hello~ 我囡囡叫芷澄, 都係讀下幼望, 飛機組, 今日老師打俾我, 話中文課本作業係平時叫小朋友返屋企叫家長同佢地一齊做, 我囡囡冇講, 所以上堂時其他小朋友做完分享, 佢咩都唔知咁, 我想問下你地d小朋友有冇主動講出老師平時有咩要求呢?

冇喎!我都係之前接仔仔的時候問反老師.我都有嘗試跟仔仔係屋企做,不過佢好勉強咁答我lor. 反而認字佢就好快記得,所一個禮拜只問兩三次,重要等他最輕鬆的事後先問.

我覺得他們還小,好難要求他們完整地講反老師的說話.平時我仔搭校車ge,有什麼事不明白就親自到學校問老師.有時要佢覆電話都不知等到幾時.

BBG1, 我都是問仔仔有沒有在學校哭先知道這件事.其實佢知自己錯,所以我只好鼓勵他控制自己,盡量用說話表達.

原帖由 siulambonnie 於 10-10-20 13:55 發表
hello~ 我囡囡叫芷澄, 都係讀下幼望, 飛機組, 今日老師打俾我, 話中文課本作業係平時叫小朋友返屋企叫家長同佢地一齊做, 我囡囡冇講, 所以上堂時其他小朋友做完分享, 佢咩都唔知咁, 我想問下你地d小朋友有冇主動講出 ...

係呀, 希望慢慢可以培養到佢講多d學校野啦....

以前阿女讀0個間幼稚園有兒歌書, 佢成日會拎住本書跟住d字唱, 而家冇書, 佢好多歌都唔知歌詞係咩咁, 唔會唱, 只係識唱中文書內的歌.....

大家放鬆D啊!如果一定要做的,老師一定會講或寫手冊的。我女有時會講今日學校做甚麼,會唱下歌,老師講過甚麼,甚至昨日派通告她也會說。但當然不是次次說呢!
小朋友好厲害的,我地多D同佢地講野,佢地自然就會多跟我們溝通呢!當然佢地也會睇心情呢!
你地小朋友有沒有日日叫你地寫紙給老師呢?我個女日日都話我知自己點乖點乖,要我寫紙給老師呢!有時我好似以前的寫信佬咁,個女講一句,我就寫一句!

你女兒會講返學校事, 真好啊~

我囡囡日日咩都話冇, 只係話"cup"手冊, 之前真係以為佢每日返學唔知做咩, 咩都唔記得唔識, 但剛剛0係其他留言見到d兒歌歌詞, 提佢一句, 佢就可以唱晒出黎, 好似好多家長都要靠唔同小朋友0既記憶去recall自己小朋友0既記憶, 我覺得咁樣好似不太好, 家長未能清楚了解小朋友真正0既學習進度

加上老師話有提家長帶物件/做中文作業0既小朋友就有機會分享, 那因為沒告訴爸媽而甚麼都沒帶/沒做的做甚麼呢? 若小朋友真係一直唔記得/唔返屋企講, 咁佢上堂又學到幾多呢? 會唔會俾忽視呢?

各位認同學校呢個教學方法嗎?

慢慢來,小朋友也有喜好,佢肯講就同佢講多D,唔肯講就講第二樣野先囉!我個女都唔係逢學校野都講架!有時問佢,佢都唔肯講。
我都係睇到你地講,我先知主題書要討論架!上星期阿女無端端同我講要BB相和同細佬、爸媽的相,於是我打開主題書看看,看到差唔多果頁,找了張阿女BB相和現在的校服相給她貼上去。我估果日可能討論完,阿女書中無相,所以回家要我幫她做回,又或者老師曾提及要他們帶BB相和家庭相剛好她記得講掛。(因手冊寫了下星期要帶)
其實學校是想要訓練學生自動自覺,這也很好呢!經過一個月的學習,我女成日都會話自己的事自己做,獨立了。可能做家長的會不習慣,覺得小朋友太細個,想幫佢地多D。覺得好似好多野要跟,怕跟漏,影響小朋友。但我深信教師是專業的,佢地日日見咁多小朋友,知道每個小朋友的特性。我地放得小朋友入學校,一定要和學校合作,當然教師每日要接觸咁多小朋友,也會有走漏眼呢!我地如果見到有問題就應告訴老師。
我們的小朋友仲細,大家慢慢來,希望他們能在愉快中學習呢!

BBG1, 我都認同你的講法.教得比學校就要信任和配合個小朋友先有進步.

大家都不要太緊張小朋友有沒有講學校的情況,不要忘記有些年紀大d差不多四歲,又或是女孩都會表演得好d.

你地d小朋友有沒有課外活動架?