用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 強烈要求教會學校查証領洗紙來源
樓主: BBTWIN
go

強烈要求教會學校查証領洗紙來源 [複製鏈接]

有d父母覺得不顧一切手段入名校讀書係理所當然,過左海就係神仙,甚至覺得仔女第時大左有所成就,反而會多謝父母當年扭曲自己來送佢地入名校,然後先至有機會成功。

而家好多香港人都唔願意腳踏實地,成日諗住走捷徑,諗到佢地將呢種心態教俾下一代,香港可悲矣!
原帖由 alannemily 於 10-10-4 12:56 發表
對呀,做父母的講大話,點樣教下一代!要講什麼名校,講大話,咁可想而知,下一代將成為怎樣!若果你係這些父母,都唔好話自己仔女講大話添呀!因為你們都不誠實!天知地知,人會知! ...

其實大家有無睇過實際數字?
比如某明天主教學校有100個位,
30個比左有阿哥家姐的
20個比有宗教/父母校友的,你姑且當佢每款收10個啦
50個無關係大抽獎的

咁實在學校只收10個有同宗教背景的,其餘90個都唔係,咁又點可以話人將非教徒 ”拒於千里之外“?

原帖由 thomasha 於 10-10-4 13:13 發表
道理就像是,你是老闆,你會聘請一個對那個職位有經驗的人,還是冒險聘請一個完全生手的人,期望可以訓練到他可以獨當一面?

教會學校的教育理念與其宗教信仰有不可分割的關係,相同的宗教會對施教和家校合作方面是有幫助的。至 ...

最小,天主教主張要謙信,唔係咁多人認同,點解要教小朋友謙信啫?唔係有咁叻就表現晒出黎咩?.....咁叫人點教啫?父母都唔認同用聖經既道理去教小朋友......

原帖由 eatcookies 於 10-10-4 13:19 發表
30個比左有阿哥家姐的
50個無關係大抽獎的

咁實在學校只收10個有同宗教背景的,其餘90個都唔係,咁又點可以話人 ...

係D熱門學校先20分唔得啫....但我覺得跑馬地聖保祿呀,嘉諾撒聖方濟各呀....呢D學校都係名校黎架喎....但佢地係要逼埋係瑪利曼,邊個會有計.....?

呢d數字學校唔會公佈,所以無得估各款o既比例。
原帖由 eatcookies 於 10-10-4 13:19 發表
30個比左有阿哥家姐的
50個無關係大抽獎的

咁實在學校只收10個有同宗教背景的,其餘90個都唔係,咁又點可以話人 ...

就係囉!

而家大抽獎佔最少一半官津學校學位,自行只佔最多一半,已經令學校同教會失去最少一半的收生權,o係自行加多少少"偏心"分亦無可厚非。

另外,呢篇文章本來係講點樣防止假領洗,而家講到越黎越遠,有d離題。
原帖由 Sindy 於 10-10-4 13:19 發表

最小,天主教主張要謙信,唔係咁多人認同,點解要教小朋友謙信啫?唔係有咁叻就表現晒出黎咩?.....咁叫人點教啫?父母都唔認同用聖經既道理去教小朋友...... ...

因為有位媽咪岔開了兩次話題.

原帖由 thomasha 於 10-10-4 13:33 發表
就係囉!

而家大抽獎佔最少一半官津學校學位,自行只佔最多一半,已經令學校同教會失去最少一半的收生權,o係自行加多少少"偏心"分亦無可厚非。

另外,呢篇文章本來係講點樣防止假領洗,而家講到越黎越遠,有d離題。
...

原帖由 panbaby 於 10-10-4 13:08 發表
你這是另一個問題, 你咁樣講又會令某一些家長上身自言自語...

天主教小學一班中的天主教徒沒有你想像中那麼多, 可能少過非天主教好多.  所以天主教學校收的好多是非天主教學生, 不會拒非教徒人千里之外.  

大把天 ...

我咪就係自言自語嗰個囉~
你所講嘅事我做齊曬,努力教好個女,唔敢靠運氣,(因為冇背境),一步一步用絕對正規方向幫佢鋪路!
去到呢一步,日日坐唔安,食唔落,去私校直資面試,要面對過去幾年大家嘅努力到底有冇白費....備左兩三手,如冇一間心水肯收,要點做點叩門,早響一年前已諗定,睇資料睇到眼花~
今年適逢交稅與面試一齊來,自然怨氣特別重!!
點解想讀間好津校都咁難??我所針對嘅唔係宗教,係無能嘅政府!! 係我嘅酸葡萄心理令我無法接受計分制度!
事實上,免費教育嘅津校要淪為backup,我真係冇辦法唔一交稅就開口鬧!!
當然你可以話,只要降低要求,實有免費書讀。呢件事我亦好清楚,所以即使入唔到最想入嘅小學,我一樣唔會放棄,盡力協助阿女,佢有本事嘅插班都仲得~

原帖由 thomasha 於 10-10-4 13:25 發表
呢d數字學校唔會公佈,所以無得估各款o既比例。

20%/30%/50%,係規定黎架....如20%超收時,會拎50%自行額,但通常熱門學校都唔會超收好多

仲有,學校既校務報告都經常有講收左D咩人

希望幫到大家. 主佑!

http://www.catholic.org.hk/v2/b5/100929.pdf

你係岔開話題的媽咪, 不是自言自語嗰個, 你好好多, 只是岔開的話題好惹火...

呢條路好多好多好多人走過, 但我發覺能堅持到最後都會有好大好大的 bonus...

原帖由 rainy0429 於 10-10-4 13:52 發表

我咪就係自言自語嗰個囉~
你所講嘅事我做齊曬,努力教好個女,唔敢靠運氣,(因為冇背境),一步一步用絕對正規方向幫佢鋪路!
去到呢一步,日日坐唔安,食唔落,去私校直資面試,要面對過去幾年大家嘅努力到底有冇 ...

原帖由 Sindy 於 10-10-4 14:00 發表

20%/30%/50%,係規定黎架....如20%超收時,會拎50%自行額,但通常熱門學校都唔會超收好多
30%超收時,會拎50%統一額???

醒目開學勳章

1. 我並不是既得利益者
2. 我並沒有說那5分對或錯 (相反,如果平衡得到,唔會出現改變學校教育理念,我絕對讚同,因可對更多不信的人傳揚福音)

在今年3月去ICQM聽簡介會,有與會家長問了一些問題(字眼未能盡錄)
1.學校的學生有幾多信了主
2.學校多唔多宗教活動

而簡介會之開始,校監/校長已經說了這是一間以基督真理,教養小朋友的學校

我不知道提問的是怕學校的宗教少,信主的人少或相反就不得而知

原帖由 rainy0429 於 10-10-4 12:52 發表

我就從無諗過有家長會入教會學校搗亂....我剩係心諗我又唔會叫阿女響學校拜神,點解我地冇宗教就被拒於千里之外呢?如阿女入到有宗教學校,接觸完信左唔係仲好咩?? ...

原帖由 ziyi 於 10-10-4 12:43 發表
先不要說那5分宗教分(我是某一堂會受浸,但不是聖公會的,所以我去我的dram school - 協恩是沒有加分,只有15分)
但有一些唔信的家長,希望小朋友入到這些學校後,卻要求學校減少宗教的課堂,減少任何宗教的活動
因為他或 ...

現在可能多d人明白點解陳樞機主教反對學校法團制度,無喱頭整班非教徒家長改變學校的教育理念。

原帖由 ziyi 於 10-10-4 14:09 發表
...相反,如果平衡得到,唔會出現改變學校教育理念,我絕對讚同,因可對更多不信的人傳揚福音...
從另一面看,教會學校並不單有傳福音、令學生信主的責任。也須為已信主的孩子提供一個合適的成長環境...

我反而想教徒分享o下,你地有乜野建議,杜絕或減少那些混水摸魚之徒?例如,教會會唔會願意出d證明,講有關o既家長參與教會活動o既情況?學校方面又可唔可以講清楚點樣可以到宗教分?

原帖由 thomasha 於 10-10-4 12:38 發表
同意。既然教會有權決定是否給這5分,亦應有責任確保這5分給得其所,特別是確保是給予真正擁有相同信仰者,而不單是"同宗教的證明文件"。

既然外國有法例嚴懲假結婚來取得居留權,香港也應有機制杜絕只為求5分的"假信仰者" ...

十分同意

原帖由 thomasha 於 10-10-4 15:25 發表
我反而想教徒分享o下,你地有乜野建議,杜絕或減少那些混水摸魚之徒?例如,教會會唔會願意出d證明,講有關o既家長參與教會活動o既情況?學校方面又可唔可以講清楚點樣可以到宗教分? ...

Just copy my response from another thread -

"由政治正確及意識形態爭論後,回歸實際操作。

我孩子出生後約6-7個月,在基督教教會參加"嬰兒奉獻禮"而非浸禮,目的是父母在會眾面前承諾願意按聖經教誨,教育子女,牧師作祝福然後簽發"嬰兒奉獻禮"證書。到報小學時,附上"嬰兒奉獻禮"證書,再由主任牧師寫推薦信"核實"父母為基督徒或者同一宗派(按申請學校要求)。可能學校都知道有部份家長弄虛作假,部份只承認自己宗派及要牧師核實。

對天主教及其他宗教程序不了解,希望其他有宗教背景家長補充。"

If my son is holding a non-local Baptism cert., from now on, I will attach his and my passport to verify our stay in the country for some time with brief explanation of the reason of stay. Overseas posting in other country or studying.

My personal Baptism cert is from UK as studied there.

I just address a point that the fake baptism cert is not a new thing. But a kinder orchestras the whole fake baptism process is a brand new "business" initiative. So no need pointing the finger to the churches and schools, they have some guidelines to counteract those fake documents.

Interesting, most parents raised this question are non-believers. So......

原帖由 thomasha 於 10-10-4 15:25 發表
我反而想教徒分享o下,你地有乜野建議,杜絕或減少那些混水摸魚之徒?例如,教會會唔會願意出d證明,講有關o既家長參與教會活動o既情況?學校方面又可唔可以講清楚點樣可以到宗教分? ...

The Catholic school that I applied for my daughter required the followings:

1. Her baptism cert
2. If it's an overseas one (as in our case), I have to supplement it with my own baptism cert (obtained in HK n years ago)
3. A letter from the priest stating that my daughter has been attending Sunday school
‹ 上一主題|下一主題