用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 強烈要求教會學校查証領洗紙來源
go

強烈要求教會學校查証領洗紙來源 [複製鏈接]

越想越激氣, o尼d係咩野學校(約克), 咩野家長???教壞小朋友,  走捷徑, 假信教, 破壞教會名聲. 我地呢d守規舉但冇宗教5分少左進心儀學校機會. 所以強烈要求學校要留意領洗紙上的堂印, 如果是菲律賓堂印, 就要當事人拿出更多証明. 唔好比呢d有歪心的媽咪成功申請:;pppp: :;pppp: :;pppp: .
   0    0    0    0

:;pppp:
原帖由 BBTWIN 於 10-10-3 09:46 發表
越想越激氣, o尼d係咩野學校(約克), 咩野家長???教壞小朋友,  走捷徑, 假信教, 破壞教會名聲. 我地呢d守規舉但冇宗教5分少左進心儀學校機會. 所以強烈要求學校要留意領洗紙上的堂印, 如果是菲律賓堂印, 就要當事人拿 ...

我都覺得要CHECK, 最低限度都要有3-5YRS 經驗先可以入教會SCHOOL MA.

你唔洗太激氣. 教會學校睇呢D"証明文件"既經驗多過我地, 佢地知道哂呢D門路. 接唔接受佢地自會決定.

同樣道理, 如果學校要求交地址證明要有STAMP, 又唔好話學校不同時宜, 因為學校的確要清楚驗証所有証明文件 (看見另一個發言有感而發).

原帖由 BBTWIN 於 10-10-3 09:46 發表
越想越激氣, o尼d係咩野學校(約克), 咩野家長???教壞小朋友,  走捷徑, 假信教, 破壞教會名聲. 我地呢d守規舉但冇宗教5分少左進心儀學校機會. 所以強烈要求學校要留意領洗紙上的堂印, 如果是菲律賓堂印, 就要當事人拿 ...

教區交比學校自行決定是因為真係要case by case,另一方面其實冇乜所謂,比你過到呢關入左小學.
唔領堅振個d中學啋你都傻.
無知是福

回覆 1# BBTWIN 的文章

其實,菲律賓都是under 羅馬教廷,照計在菲律賓洗禮都要認可。問題反而是為何不同地區對洗禮的先決條件會不同,才是造成今次風波的原因。

之前得左又讀緊果d又可以點??

路人甲多咀:
強烈要求取消宗教嗰5分就乜事都冇!!最好取消埋"自行"呢件事就仲好!!
因為我都係15分人士,亦都好想入有教會嘅名校,一諗起自己又冇本事入校工作,細個又冇名校讀,又冇信教,選擇少幾多呀大佬~~
又要地址又乜又物,仲扮公平話攪珠~根本就一D都唔公平!!!

冇計~係酸葡萄架喇~借個位呻吓~不喜勿插~:;pppp:

我覺得要公平,應該連統一乙部同區抽獎都取消埋,所有學校學位由全港一齊抽,咁公平之餘,仲可以解決比「扮教友」更嚴重嘅「借地址」問題。

If you have this thinking, people will only say that you are un-realistic

You can refer to the discussion

http://forum.edu-kingdom.com/viewthread.php?tid=2241847&extra=page%3D2

原帖由 fongyuen 於 10-10-3 19:11 發表
我覺得要公平,應該連統一乙部同區抽獎都取消埋,所有學校學位由全港一齊抽,咁公平之餘,仲可以解決比「扮教友」更嚴重嘅「借地址」問題。mouth:" /> ...

回覆 8# rainy0429 的文章

Your case is typical for most complaining parents. At least you admit the your "hinden agenda" and not pretending righteousness.

我都讚成取消5分宗教分! 因乜事同一教會會多5分呢  ?

原帖由 rainy0429 於 10-10-3 18:22 發表
路人甲多咀:
強烈要求取消宗教嗰5分就乜事都冇!!最好取消埋"自行"呢件事就仲好!!
因為我都係15分人士,亦都好想入有教會嘅名校,一諗起自己又冇本事入校工作,細個又冇名校讀,又冇信教,選擇少幾多呀大佬~~
又要地址又乜 ...

因為間學校係該教會辦囉.... 亞媽和親仔, 當然多了份關係, 合理. 我沒有宗教分的, 即不是親仔也. 我都接受只有第二輪的份兒.

原帖由 Erco 於 10-10-3 20:46 發表
因乜事同一教會會多5分呢  ?

But even with the 5 marks for Religion will only make up for 20 marks - still no guarantee for famous school because still have to take allotment.

However if people got parents heritage then the entry into famous school is almost guaranteed - to me that is even more unfair cause that family can continue to go into famous school for generations and the longer history the school has the lesser opportunity for those without relations to get in.

原帖由 DaddyX 於 10-10-3 21:42 發表

請問咁攪會否大部份住九龍塘的被派去沙頭角
而名校區的小朋友大部份來自外區
個個小朋友坐4個鐘返學
全港大塞車

Ving, 其實那post 我們只是以是論事
如有所得罪真係非常抱歉 ...

機會好微,因為沙頭角學校唔多。
此外,依家九龍塘名校都有學生住離島、住屯門,咁你話佢哋辛唔辛苦?
不過,如果真係派得遠,以香港家長嘅聰明才智(又扮教友又借地址仲唔叫有才智咩?),容易解決啦。

Hi fongyuen,

I think that if you don't have the 5 marks and then you complain that the religion 5 mark is not fair, then people will only pointing the finger say that you are "Complain Machine" and nothing to do

But they never think if something is not significance to exist, then it should change, abolish rather than thinking thousands of reasons to protect it.

That's the reason why there is no progress, improvement in our education system by those old rules and regulations.
原帖由 fongyuen 於 10-10-3 22:10 發表

機會好微,因為沙頭角學校唔多。
此外,依家九龍塘名校都有學生住離島、住屯門,咁你話佢哋辛唔辛苦?
不過,如果真係派得遠,以香港家長嘅聰明才智(又扮教友又借地址仲唔叫有才智咩?),容易解決啦。 ...

原帖由 DaddyX 於 10-10-3 22:19 發表
而家官津起碼有接近45%學生是區內
區外應只得55%
取消後區外%大幅度增加

有可能對交通同學生上班路程做成極大衝激

教會加強驗證會絕對會是好事
但取消校網則好像有點不妥 ...

55%並非一個細小百分比(如果你所言非虛的話),那這55%的學生正在承受因居住區外所受的衝擊,可見家長揀學校,是否名校似乎比交通是否方便更重要。

我想點出的,是家長面對大抽獎時,可以不顧後果,不會將子女是否適合入讀放在第一位。

‹ 上一主題|下一主題