用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 強烈要求教會學校查証領洗紙來源
樓主: BBTWIN
go

強烈要求教會學校查証領洗紙來源 [複製鏈接]

No matter how perfect the system is there are always some people think they are smart enough to cheat the system.  But I believe they are just minority.  

The current system may not be the best but already entertain most parties interest, in term of cost and benefit, I think it is doing pretty good.

While there are many around the world is worrying child labour / abuse / high education fee (even England is planning no more subsidize for its university), we shall grateful that we are quarreling  how to get the first world class education for our kids.  Shouldn't we thanks God to be a HKer?

根本有制度,就會有人得,有人失,所以講到世界未日都唔會講得完....有邊個制度可以照顧到所有人?個個都要嬴晒,仲有乜好講,呢個制度,你話你無分,咪有第二輪你抽囉.....淨係睇到你無五分蝕底,你又睇唔睇到人地唔係你果區丫?事有兩面既....大小要分次序.唔通真係想返去以前,個校長有絕對收生權,你連佢以咩收生條件收生都唔知咩?好似st paul co-ed咁,你知佢點收生麻?但無人嘈...係要咁先安樂架喇....一係話要睇小朋友能力...唔該晒...一個六歲小朋友有咩能力?由出細開始操呀?我真係唔同你地顛呀.....又唔係唔比轉校,位多的是,咪p.2插班囉.....又驚唔夠人爭....

原帖由 ANChan59 於 10-10-3 20:42 發表
Your case is typical for most complaining parents. At least you admit the your "hinden agenda" and not pretending righteousness.

哈哈~呻吓啫~投咩訴丫~我就從來唔會扮正直~事實上如我有25分入MCS,我就會響度開topic解釋點解old girls嘅女女有特權代代相傳,點解同教會又會有分加~我覺得最合理係已有哥哥或姐姐讀緊,所以必入呢一項~
有時候每個人平日面對D咩人,見到呢個社會幾多奇人奇事,真係不足為外人道~~有感而發就唔好吓吓話人地鍾意投訴~社會唔公平係事實~就算明白都唔一定要接受~俾D空間人地呻吓都得掛~
鬼叫自己又唔甘心放棄免費教育咩~又做唔出D借地址之類嘅事~咪唯有呻吓囉~係咪呻吓都唔得先~~^^"
鬼叫唔捨得一粒女去外國咩~要留港競爭就梗係想入間好學校架啦~當然啦~大把好津校冇宗教背境~所以我又冇傻到非MCS,st.mary不可!
結論係,就等於年年交鬼咁多稅,但數來數去都諗唔到自己有咩福利係享受緊一樣~咪又係要交~
唔高興個遊戲玩法~又要去玩就自己攞嚟衰(我只係話緊自己咋吓)~總之幫阿女盡力搵,等佢將來有機會做名校校友,咁就正喇~~

PS樓主,sorry sorry,借地方廢話連篇~我都贊成學校chcek清楚先俾嗰5分

不同意你們所謂的理由,但同意喺呢度收筆,因為呢樹太多利益既得者。
相反於自己利益的言論只會被視為只懂投訢,沒有實際。以前訂落的制度就算吾與時並進,都吾改得。
quote]原帖由 thomasha 於 10-10-4 00:14 發表
有d人無論你講乜佢可以話你錯,人地理據多又話係支持現有制度o既藉口,根本就唔係討論,只係想人地覺得佢o岩,睇黎都係慳返d時間去真係討論其他話題。
... [/quote]

只由數字上睇,我唔覺得取消20%計分類學位,將大抽獎加到70%並開放至不分區域會令小朋友易入咗LS MCS 等,反而因為全港小朋友都加入爭奪,更加難入。

我都贊成一定要"嚴查"領洗紙的來源,

不要讓古惑的家長混水摸魚!

非常同意。你真有耐性,打了一篇那麼長的回應,你的子女一定是很幸福的。

如果所有學校按所謂"考生能力"收生:

1. 在k2/k3階段,小孩各有不同長處,表達方式也不樣,難以以一套統一的準則考核所有小孩。
2. 若學校用自己的標準設申請門檻,又會回到以前校長有絕對權力選學生,亦無需交待收生標準的黑箱作業模式,相信絕大部分家長不會覺得這樣比現有制度公平。

其實Ving選擇以(亂)扣帽子,陰謀論的態度面對與他/她不同的意見,我們也沒有辦法,只希望有一天他/她能退一步以不同角度詳細審視現行制度,和更客觀持平及用心開放地看待不同的意見。
原帖由 DaddyX 於 10-10-4 07:05 發表
Ving, 你quote thomasha 段野之前究竟有無睇到佢寫的野 ? 佢話佢並無那5分但支持這5分
而非你口中所講的利益既得者

人地都係想你消除怨氣
講真己經係你的福氣了

而且非利益既得者支持那5分並非只他一人

人地出聲 ...

原帖由 happycj 於 10-10-3 15:26 發表
其實,菲律賓都是under 羅馬教廷,照計在菲律賓洗禮都要認可。問題反而是為何不同地區對洗禮的先決條件會不同,才是造成今次風波的原因。

我同意, 但係你會唔會明明係香港人, 香港住, 香港返教會,但無la la走去菲律賓領洗先??? make唔make sense先?????呢個先係重點麻. 我之前都聽唔少有人會叫菲傭帶少主人去菲律賓領洗, 我覺得極荒謬 .

原帖由 nicolemummy 於 10-10-3 13:12 發表
你唔洗太激氣. 教會學校睇呢D"証明文件"既經驗多過我地, 佢地知道哂呢D門路. 接唔接受佢地自會決定.

同樣道理, 如果學校要求交地址證明要有STAMP, 又唔好話學校不同時宜, 因為學校的確要清楚驗証所有証明文件 (看 ...

我真係覺得激氣先開呢個post . 有呢種學校,有呢種家長先令到教會變哂質, 如果仲比呢班人得呈真係天冇眼. 我其實唔反對有宗教分, 只係針對假教徒, 走捷徑得返黎的領洗紙來源 . 希望所有教會學校會嚴格查証.

如果以能力考學生,仲死.....除左BB開始操外,仲會係有錢人玩晒....每日都有專科老師同仔女補習,係常人可以做到咩?而家好多名校既小學生,已經係咁,中文科一個老師,英文科一個老師,數學科一個老師,仲可以搵個曾經係該校教既老師,針對性同佢補習(大把PASS PAPER),你知搵一個咁既老師要幾錢?最小都二百幾蚊個鐘(我見過一個收五百幾),暑期補習班大約四日既課程,知唔知收幾錢?四五千蚊,每日一個鐘咋喎,你點同人地爭?除非個小朋友都係叻仔叻女啦,唔係你想保持中遊都幾難,唔係小朋友差過人地,係資源唔夠人黎....呢樣野係我深深體會到的.....

我D仔女升晒小學,有分無分對我黎講都過左關,三個小朋友,只係一個有用到10分,其他兩個都無呢D分,算係半個既得利益者

原帖由 DaddyX 於 10-10-4 07:05 發表
Ving, 你quote thomasha 段野之前究竟有無睇到佢寫的野 ? 佢話佢並無那5分但支持這5分
而非你口中所講的利益既得者

人地都係想你消除怨氣
講真己經係你的福氣了

而且非利益既得者支持那5分並非只他一人

人地出聲 ...

同意。既然教會有權決定是否給這5分,亦應有責任確保這5分給得其所,特別是確保是給予真正擁有相同信仰者,而不單是"同宗教的證明文件"。

既然外國有法例嚴懲假結婚來取得居留權,香港也應有機制杜絕只為求5分的"假信仰者"。當然,信仰是個人的事,領洗紙也不算"虛假文書",所以只能有賴教會和學校嚴格把關了。
原帖由 BBTWIN 於 10-10-4 11:31 發表

我真係覺得激氣先開呢個post . 有呢種學校,有呢種家長先令到教會變哂質, 如果仲比呢班人得呈真係天冇眼. 我其實唔反對有宗教分, 只係針對假教徒, 走捷徑得返黎的領洗紙來源 . 希望所有教會學校 ...

醒目開學勳章

先不要說那5分宗教分(我是某一堂會受浸,但不是聖公會的,所以我去我的dram school - 協恩是沒有加分,只有15分)
但有一些唔信的家長,希望小朋友入到這些學校後,卻要求學校減少宗教的課堂,減少任何宗教的活動
因為他或她唔會信,亦希望他或她的小朋友不要受宗教的思想
而他或她是積極加入家長會,進而去參加學校法團
那這還是教會學校嗎?
如果同時能除消那5分,但避免了因自身理由而改變學校的教育方向(絕大部份的教會學校教育方向都是 - 以基督愛人的理念/全人的教育教養小朋友)的人士
我絕對讚同的
這就好比,愛一個人,卻不接受她的全部,卻只想改變他/她直至成為你理想中的人,很恐怖

原帖由 Erco 於 10-10-3 20:46 發表
我都讚成取消5分宗教分! 因乜事同一教會會多5分呢  ?

原帖由 ziyi 於 10-10-4 12:43 發表
先不要說那5分宗教分(我是某一堂會受浸,但不是聖公會的,所以我去我的dram school - 協恩是沒有加分,只有15分)
但有一些唔信的家長,希望小朋友入到這些學校後,卻要求學校減少宗教的課堂,減少任何宗教的活動
因為他或 ...

我就從無諗過有家長會入教會學校搗亂....我剩係心諗我又唔會叫阿女響學校拜神,點解我地冇宗教就被拒於千里之外呢?如阿女入到有宗教學校,接觸完信左唔係仲好咩??

原帖由 rainy0429 於 10-10-4 12:52 發表

我就從無諗過有家長會入教會學校搗亂....我剩係心諗我又唔會叫阿女響學校拜神,點解我地冇宗教就被拒於千里之外呢?如阿女入到有宗教學校,接觸完信左唔係仲好咩?? ...

有家長係度鬧過架喇,話點解要非教友都修宗教科....我都好驚訝...你入得學校,唔信該宗教都好啦,點會話人地有宗教科唔啱架......KAKA

你這是另一個問題, 你咁樣講又會令某一些家長上身自言自語...

天主教小學一班中的天主教徒沒有你想像中那麼多, 可能少過非天主教好多.  所以天主教學校收的好多是非天主教學生, 不會拒非教徒人千里之外.  

大把天主教學校讀書的細佬都是唔靠5分世襲分入, 用大抽獎, 很多叩門入, 叩門入的都未必一定是天主教徒.  但我們都從未為有沒有5分而吵, 大把人教假信教, 借地址, 但我們只是努力地找資料, 教細佬, 學面試, 做PORTFOLIO, 寫信求情.  學校校長除了找教徒, 還會找好學生, 好家長.  佢見家長願為細佬付出, 佢地都十分樂意收非教徒學生.  

我在BK 吹水的幾位媽咪, 有好多都可以叩入名天主教學校, 不會派位唔掂就鬧政府鬧學校...希望各位心心不忿的家長都用心用力响有益方面上及入到好學校.

原帖由 rainy0429 於 10-10-4 12:52 發表

我就從無諗過有家長會入教會學校搗亂....我剩係心諗我又唔會叫阿女響學校拜神,點解我地冇宗教就被拒於千里之外呢?如阿女入到有宗教學校,接觸完信左唔係仲好咩?? ...

道理就像是,你是老闆,你會聘請一個對那個職位有經驗的人,還是冒險聘請一個完全生手的人,期望可以訓練到他可以獨當一面?

教會學校的教育理念與其宗教信仰有不可分割的關係,相同的宗教會對施教和家校合作方面是有幫助的。至於這5分的由來,有不少高人早前已說過多次,不贅;但我覺得各位看官真的需要了解這5分產生的背景,才可以對整件事作較客觀的評論。

原帖由 panbaby 於 10-10-4 13:08 發表
你這是另一個問題, 你咁樣講又會令某一些家長上身自言自語...

天主教小學一班中的天主教徒沒有你想像中那麼多, 可能少過非天主教好多.  所以天主教學校收的好多是非天主教學生, 不會拒非教徒人千里之外.  

大把天 ...

一定小過呀.....聖心以我所知(以前),四/五班,只有一班....係MPS以我估計,亦都唔會超過一半,其他無咁熱門學校就更加小.....不如嘈下CO-ED點解要收超過一半舊生仔女仲好啦(70%), 因為我D細路入唔到丫麻
‹ 上一主題|下一主題