用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 學之園幼稚園(日出康城) 有無媽咪今日有去日出康城學之園既開放日呀? ...
樓主: sweeticandy
go

有無媽咪今日有去日出康城學之園既開放日呀? [複製鏈接]

原帖由 tantanmama 於 10-10-4 14:45 發表
我星期六下午一點幾去, 經過環保大道時就聞到臭味, 唔肯定由垃圾車發出定係堆填區吹過黎. 去到LH就聞唔到, 所以想問其他媽咪聞唔聞到. 如果學校都聞到, 我擔心一日聞幾個鐘對小朋友唔好.
至於行過去, 大家有冇留意 ...

其實我都唔明LH點解要響果度開校。萬一有乜臭味影響小朋友建康就唔係幾好啦
"即使你是友善的,人們可能還會說你自私和動機不良,不管怎樣,你還是要友善。即使你是誠實的,人們可能還會欺負你,不管怎樣,你還是要誠實。你今天做的善事,人們明天可能就忘記,不管怎樣,你還是要做善事。” 杜麗莎修女。

臭味係看吹咩風! 反而出出入入好多蚊蟲. 如果坐MTR, 唔係有車要等三班車, 再要行20 MINS , 就算我住係TKO 都要至少30-40MINS反學 (小朋友唔行得好快, 抱住佢我都行唔快), 來回都1個半鍾, 反三個鍾學, 看似好近, 其實同係出KLN冇分別。 最重要係好似D老師好新。

同意:如果搭校車, 我留意到果條環保大道, 十居其九都係重型貨車, 諗起部校車塞係d泥頭車, 貨車, 垃圾車中間都幾恐佈

坐校車要去接學生, 分分鍾都要坐30至45分同自己接送冇咩分別, 我就令可自己接送 !

我有去呀,嘩!mtr行過去真係行到喊呀!又當曬,空氣又差,好多泥沙。如果日日要行去番學真係想死。就算唔行路,坐車都死呀,全部都係大櫃車呀,泥頭車呀,塞都呢!本來5分鐘都塞都成4/5個字。我見嗰到的住客都「媽媽」聲。。。間學校好都冇用,我真係冇本事讀。我寧願去BOX HILL....

原帖由 chei05 於 10-10-4 14:23 發表
我身邊都好多朋友嘅仔女都係喺LH讀,都冇聽話好commercial, 他們都推薦這是很好的學校, 沒有雜費。

我有時都見人comments某校好commercial
其實點先為之 commercial

我地嗰日11點左右由藍田揸車入去, 車程15-20分鐘左右, 真係幾多大車, 不過香港地都係車多人多. 我又好小聽到嗰樹有咩嚴重意外. 反而多大車可能校車會開得小心d. 而且條環保大道只你係60km, 都幾安全. 我地逗留左個零鐘左右, 都聞唔到有臭味, 可能嗰日人多, 所以都覺得活動地方不大. 我有個同事搬左入去住, 佢話過多兩個月條天橋應該會開. 到時就行小好多路.

我諗commercial嘅定義可能係認錢唔認人啩!不過香港地除咗父母,老師同義工外,學咩都同你講錢,no free lunch。

原帖由 Cedric_mama 於 10-10-4 17:30 發表

我有時都見人comments某校好commercial
其實點先為之 commercial

原帖由 chichibb 於 10-10-4 23:06 發表
我地嗰日11點左右由藍田揸車入去, 車程15-20分鐘左右, 真係幾多大車, 不過香港地都係車多人多. 我又好小聽到嗰樹有咩嚴重意外. 反而多大車可能校車會開得小心d. 而且條環保大道只你係60km, 都幾安全. 我地逗留左個零 ...

條橋開左就好好多....
你都講得o岩"多大車可能校車會開得小心d. 而且條環保大道只你係60km, 都幾安全 "
open day當日臭味我又聞唔到....其實都唔駛太擔心...因為小朋友都係室內活動既....一落校車就入學校....

我想問下大家會同呀b買幾多套校服呢?去金綸買唔知會唔會平d呢?

通常自己揸車感覺會安全d, 不過有時意外唔係自己/(校巴司機)小心就可完全避免, 全港路面好少見咁多大型車輛集中係一條路上, 夾係大車中間, 無事就無事, 有事就可以好大件事, 那怕60km, 就算當日眼見10km的一段路, 我已嚇餐死, 交通流量大, 塞車塞到暈, 小朋友恰眼訓危險大唔好講, 無精神返學已經慘, 如果唔塞車, d車片住開工收工, 我唔知返學放學時段會唔會好d, 不過肯定小朋友一上車, 我就會擔心到下車, 學校再好, 都未及安全重要.
至於臭味問題,我相信存在的, 只差風向/天氣/程度問題,  尋日新聞都有賣日出康城居民佔左投訴4-5成, 不過好彩係學之園入面又聞唔到.
原帖由 chichibb 於 10-10-4 23:06 發表
我地嗰日11點左右由藍田揸車入去, 車程15-20分鐘左右, 真係幾多大車, 不過香港地都係車多人多. 我又好小聽到嗰樹有咩嚴重意外. 反而多大車可能校車會開得小心d. 而且條環保大道只你係60km, 都幾安全. 我地逗留左個零 ...

open day嗰日我冇去,不過綜合咗大家意見,我都係唔會報。我寧可係近屋企讀,或阿囡大小小時考出面d kinder,或有一條龍的學校。不過我都相信LH係一間好學校。

原帖由 CCCM 於 10-10-5 12:10 發表
通常自己揸車感覺會安全d, 不過有時意外唔係自己/(校巴司機)小心就可完全避免, 全港路面好少見咁多大型車輛集中係一條路上, 夾係大車中間, 無事就無事, 有事就可以好大件事, 那怕60km, 就算當日眼見10km的一段路, 我 ...

我open day都有去, 留左一個鐘好似聞唔到有味.  開左條天橋就會好d, 唔使行咁耐.  希望開學前可以用到啦....

另外, 我個仔都係10月細b, 都收左佢呀..而且仲轉埋上午班添. 講真好似九龍塘嘅Kindergarden, 有邊間唔係commerical 呀!

請問開放日有咩睇???

回覆 1# sweeticandy 的文章

我去咗康城學之園,那條路雙線變單線,塞咗半粒鐘先到..有個職員同我講,我個仔11月出生不會安排出年3月面試,原本我係交form順便問佢比幾多錢報名費的,不過佢話唔使交住,(叫你面試時先交,呢間同翠茵唔同佢,翠茵要交咗先)佢又好老實話過咗三月如果有位先會通知我,即係我後備..我唸機會好微

Have car park ??
http://lb3f.lilypie.com/Cvyyp8.png[/img][/url]

原帖由 sleepingbo 於 10-10-7 09:32 發表
Have car park ??

領都個car park未開, 所以我地都係泊首都個car park咋, 但係都只係開左好小位, 所以open day嗰日都等左一陣先有位

Anyone plans to let the kid to attend LH??  I have already registered LH and given up my son's current pre-nursery school.  I still feel 15/16, very uncertain

is near than school??
原帖由 chichibb 於 10-10-7 23:56 發表

領都個car park未開, 所以我地都係泊首都個car park咋, 但係都只係開左好小位, 所以open day嗰日都等左一陣先有位
http://lb3f.lilypie.com/Cvyyp8.png[/img][/url]

原帖由 chichibb 於 10-10-7 23:56 發表

我地個日可以泊領都喎!入口就喺學校前小小.可能領都FULL左,所以叫你去首都.

原帖由 sleepingbo 於 10-10-8 10:19 發表
is near than school??

領都好近, 首都就好遠, 行15-20分鐘左右

原帖由 kiki007 於 10-10-8 11:11 發表

我地個日可以泊領都喎!入口就喺學校前小小.可能領都FULL左,所以叫你去首都.

咁領都幾錢個鐘呀 我諗住頭兩日可以陪都揸車入去

原帖由 NT-1 於 10-10-8 07:38 發表
Anyone plans to let the kid to attend LH??  I have already registered LH and given up my son's current pre-nursery school.  I still feel 15/16, very uncertain

我會比囡囡讀, 因為佢係細女又唔肯講野, 可以入到lh都唔錯啦
‹ 上一主題|下一主題