用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 學之園幼稚園(日出康城) 有無媽咪今日有去日出康城學之園既開放日呀? ...
go

有無媽咪今日有去日出康城學之園既開放日呀?

有無媽咪今日有去日出康城學之園既開放日呀?

大家一齊討論一下丫..

謝謝~

我無去,想請教下學校環境? THANKS

去左lh個open day, 真係人山人海, d老師都幾nice, 但個校長好似"烚烚"地, 不過好似都有成8間房, 有個音樂室, 有個咩探索室. 暫時有四個課室, 原來開左5班nursery, 兩班上午(a同c), 三班下午(b,d,e), 因為多人開多左班下午,我個女好大機會讀e班. 佢係同k1上午班share間課室. 因為k1只係開左三班, 原來k1仲有位添. 今年就係上午有兩班係主流同英普, 下午一班係英普. 下年就未知, 希望都有上午英普, 可以幫囡囡改返上午班. 可能人多, 覺得出面空間唔係好大, 但係d班房都ok

回覆 1# cincin_ko 的文章

學之園係比較commercial. 好多野都講金.

醒目開學勳章

haha...點解以我所見唔少細b家長posts話好開心日出康城學之園收左佢嘅?  hohoho...

原帖由 cincin_ko 於 10-10-4 01:24 發表

但我去時, 見一個細b 媽媽帶埋個仔去, 原來佢係in左唔收, 再去問呀..

但我個囡係10月細b都收左喎

康城LH只係收到10, 11&12月都冇得in. 我個女係0812, 就係冇得in. 今年轉為報k1, 11月in.
我想問有去嘅媽咪, 覺唔覺有臭味?

校內環境幾好, 獨久室外設施. 課程都好似幾深吓.
不過個人感覺, 交通係一大考慮因素. 因為去呢度一定要搭校車, 除非住日出康城, 否則地鐵出口沿環保大道行至少都要15-20mins, 沿商場由一期首都行過去重耐, 大人行都辛苦, 小朋友就更加唔使諗. 如果搭校車, 我留意到果條環保大道, 十居其九都係重型貨車, 諗起部校車塞係d泥頭車, 貨車, 垃圾車中間都幾恐佈, 我由地鐵行去首都時, 隱約聞到陣臭味, 而家領都重係地盤feel, 重要行到入督督, shuttle bus又要住戶證先上得, 真係要諗過.

回覆 10# CCCM 的文章

我有去open day....
mtr行去真係好遠.....但tko又冇咩更好選擇....唯有搭校車啦...
我個仔將會讀 PN上午班...希望上午少大車出入啦.....

你raise呢個問題,我都要細心諗吓先得。

原帖由 CCCM 於 10-10-4 11:41 發表

不過個人感覺, 交通係一大考慮因素. 因為去呢度一定要搭校車, 除非住日出康城, 否則地鐵出口沿環保大道行至少都要15-20mins, 沿商場由一期首都行過去重耐, 大人行都辛苦, 小朋友就更加唔使諗. 如果搭校車, 我留意到果條環保大道, 十居其九都係重型貨車, 諗起部校車塞係d泥頭車, 貨車, 垃圾車中間都幾恐佈, 我由地鐵行去首都時, 隱約聞到陣臭味, 而家領都重係地盤feel, 重要行到入督督, shuttle bus又要住戶證先上得, 真係要諗過.

我住藍田. 報出年.N 班, 我囡囡係..0904 BB..

我覺得搭地車過去都幾煩..我係調景嶺站足足等左 4 班先有車入去..

一出地車站, 佢俾我想像之中行得遠... 而且係.S 型咁行.. 行多左好多路... 因為我之前諗過, N 班返學就自己湊佢返學, 放學就搭校車....  不過佢行入去咁遠, 小朋友返學都好辛苦.. 呢點我覺得要考慮..

謝謝CCCM, 呢個我都無留意到...

"如果搭校車, 我留意到果條環保大道, 十居其九都係重型貨車, 諗起部校車塞係d泥頭車, 貨車, 垃圾車中間都幾恐佈.."

校內環境俾我想像中細, 公共空間感覺好似好細咁.不過我覺鐘意佢個.INTERACTIVE STORY TIME, 好似幾好玩咁.. 但行起上黎有.D 亂既感覺.

不過我個人幾鐘意佢既課程, 最重要係藍田無乜好選擇.. 所以都會考慮一下. 等佢.INTERVIEW 個時再睇睇環境如何..

tantanmama, 行過去個時反而我又唔覺得有臭味...

不過經過左一個有狗屎既單車場先去到學校..我諗呢D 年尾應該唔洗經果度去學校..

係wor ! 如果環保大道係搭校車必經之路都幾危險。我當日望住環保大道一陣jar,見到好幾架重型貨車高速飛過斜路!

原帖由 CCCM 於 10-10-4 11:41 發表

醒目開學勳章

原帖由 上等人 於 10-10-4 00:40 發表
學之園係比較commercial. 好多野都講金.

學之園 commercial ?  何以見得?  有無實質事可以分享?

咁耐以黎, 我只係聽你講過 LH commercial.

我仔當年係細b, LH 都收咗.

我細妹個囡, 今年被 LV campus 取錄, 佢係11月出世.  而家係 K1 PE 班.

回覆 7# CCCM 的文章

完全同意你的意見, 個人感覺一般, 交通及外邊環境不太理想

你地覺得d外籍老師點呀? 我覺得佢地好後生同好似唔夠經驗咁. open day 個日, 佢地係度自己傾計. 不過, 我留左一陣啫.

回覆 14# 上等人 的文章

我星期六下午一點幾去, 經過環保大道時就聞到臭味, 唔肯定由垃圾車發出定係堆填區吹過黎. 去到LH就聞唔到, 所以想問其他媽咪聞唔聞到. 如果學校都聞到, 我擔心一日聞幾個鐘對小朋友唔好.
至於行過去, 大家有冇留意由MTR行去首對條路第一個轉角位有條天橋係直駁過去領都, 但而家仲未開. 如果開咗開過去應該大約5分鐘到領都, 唔洗兜首都行多15分鐘寃枉路. 臨到學校開學時, 大家可再去實地觀察.  不過, MTR要兩三個字先一班, 真係要計好時間上車.