用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 約克中英文幼稚園 York - 太多負面news (太陽報頭條)
樓主: vincenthkg
go

York - 太多負面news (太陽報頭條) [複製鏈接]

醒目開學勳章

版主按:

明白此件事情的敏感性, 但希望各位家長理性討論, 如再發現會員用詞帶攻擊性或出言侮辱, 會被禁言.

版主 Ian

如果你走去BK入便YORK那個FORUM睇,我諗你仲灰.

原帖由 sheffield 於 10-9-30 20:23 發表
我都覺得唔開心同"心痛"…我理解有人會假信教或借地址去幫自己小朋友入想入嘅學校,正常的都會希望可給自己最好的。我有朋友會咁做,也有人問我借地址(我拒絕了),我也沒怪責也沒權怪責。其實佢地都好唔好意思,但又想幫孩子 ...

版主你的眼睛真雪亮,你終於發現有人用詞帶攻擊性或出言侮辱了..
原帖由 iantsang 於 10-9-30 20:37 發表
版主按:

明白此件事情的敏感性, 但希望各位家長理性討論, 如再發現會員用詞帶攻擊性或出言侮辱, 會被禁言.

版主 Ian

醒目開學勳章

身為版主, 當然本身也有自已立場......

教育王國提供一個自由討論的平台, 但會員發言時亦應自律.  因為自由是因自律而建成, 請大家珍惜, 因自由不是必然的.

作為家長, 希望自己小孩學會寬恕別人.  雖然看見一些人濫用了自由, 但仍明白人誰無過? 版主有義務維護其他會員, 但更希望濫用自由的會員學懂尊重別人, 仍學懂尊重自己.  如他們發言時只是一時衝動, 只希望他們能反省一下, 也跟受影響家長賠句不是.

Ian  

原帖由 popcorn11202001 於 10-9-30 20:44 發表
版主你的眼睛真雪亮,你終於發現有人用詞帶攻擊性或出言侮辱了..

學校負面新聞太多 , 我就唔會俾小朋友提早進軍商界發展, 所以我唔會去見工la

醒目開學勳章 王國長老

我都話遲早封架啦
稚子何辜, 點錯都唔係小朋友既錯, 辦學既唔生性, 唔好怪罪埋d細

從來冇講過校長做法係正確, 只是覺得 一些信徙(真假
信徒都好)滿口仁義道德又是否真的言之有理嗎? 小朋友根本未懂性,佢既宗教信仰乜唔係等佢地大個後自己作主咩? 做乜 家長自己係教徒就推個仔去洗禮 ?佢地目的又係乜 ???那些家長又能正直的在他們的孩子面前講係佢地未懂性時推佢入教又係正確行為的嗎?

自稱人上人既...係咪小朋友兄姐讀緊(收硬)所以用唔著果五分 ? 定一心考私校所以有五分都用唔著呢?

人人情況唔同,見解不同, 睇法亦唔同...只有說, 這是香港小一派位制度的白痴 !

原帖由 sheffield 於 10-9-30 16:49 發表
即係假信教都同校長(如真係校長安排慕道班)的行為是正確?你能正直的在你的孩子面前講佢地嘅行為是正確的嗎?

原帖由 zoesychan 於 10-9-30 13:12 發表
TBB 都有講, york 話佢地only租出場地 & 係家長自己攪 ..

唔明甘點解唔關佢地事又要收行政費 ...

我都唔同意"中山人"嘅言論, 我只係替喺度讀嘅學生同家長慘!

新聞話個校長話校方只係"借出"場地, 只係一小撮家長搞嘅活動, 唔關佢哋事, 但係回應時又話會發還費用俾家長。睇完真係笑死我!佢不如叫佢揾呢小撮家長出嚟交代。呢個校長喺學生面前教學生唔好講大話, 但係背係就大話連篇, 我同意教育局告佢!

呢間學校連校長都講大話, 我真係戥喺度讀嘅學生同家長慘!
如果我有仔/女喺度讀K1或K2, 我一定會轉校。我又唔明約咁多負面新聞都有人讀嘅, 唔通冇哂其他學校可揀?

我記得佢哋約十年前都有上報紙, 約克每班約超收半班學生,當教署有督學去數學生人數時, 佢哋會叫啲學生用秘道走鬼去另一間課室, 可想而知平時課室嘅擠逼情況, 老師點照顧咁多學生?

當時我已覺得呢間學校有問題, 有乜理由讀幼稚園讀到要走鬼, , 所以冇考呢間學校, 有人問我, 我都叫佢唔好讀

唔知而家一班有幾多個學生呢?仲有冇超收呢?

我覺得牟利梗要, 但係駛唔駛賺到咁盡呀?實在太過份啦!

另外, 我都唔明教育局點解要計宗教分, 如果唔計分就冇咁多"偽教徒", 希望快啲取消呢個宗教分。其實我個你小一時貿約十年前),已經向教署(當時仲未有教育局)投訴, 但時至今日都冇改過, 可能係佢哋唔想做嘢或遭宗教人士阻攔。
如果話有宗教背景嘅學校想收有相同宗教學生, 等多啲人信教, 咁我就唔同意, 因為個學生已經係教徒, 仲駛乜叫佢哋信, 反而要收唔係教徒嘅學生, 等多學生認識佢哋嘅宗教。
唔知你哋同唔同意我嘅講法?

不會看了,我本來就對這學校沒興趣,只是啱啱看到比錢上慕道班的事情才答答訕…唔刻意去york睇有關佢嘅野都已經聽夠啦…其實錢銀問題,我要收,你肯比,用家覺得ok咪得囉,不過今次講到呢样野,我才忍唔住…我都應該封嘴了…
原帖由 Christi 於 10-9-30 20:42 發表
如果你走去BK入便YORK那個FORUM睇,我諗你仲灰.

原帖由 NICOLE123 於 10-9-30 17:03 發表

我覺得係因為方便家長接送 安排生活

贊同!

原帖由 granlee 於 10-9-30 22:41 發表
從來冇講過校長做法係正確, 只是覺得 一些信徙(真假
信徒都好)滿口仁義道德又是否真的言之有理嗎? 小朋友根本未懂性,佢既宗教信仰乜唔係等佢地大個後自己作主咩? 做乜 家長自己係教徒就推個仔去洗禮 ?佢地目的又係乜 ...

我同意你講。
我識好多人話自己係教徒, 食飯就祈哂禱, 但係就為人陰險, 有啲就隨意閙人, 有啲就當有利益衝突時, 就唔理宗教叫人要做好人, 原諒人哋嘅錯, 愛人如己嘅教義。

醒目開學勳章

唉~為咗入教真係乜都做得出

本來唔打算再post嘞,都係忍唔住...

我睇,一件事還一件事講,唔好搞埋一堆,

1)YORK既做法擺明有問題,回應更有問題;

2)現實上係有人真係為咗擺5分去信教,但呢個係另一個話題,大家可以插,但同YORK呢件事係兩回事,咪開另一個POST去插囉...

3)小一計分制有問題,又係事實.跟我睇,成個小一申請既遊戲,根本荒謬.但又係另一話題囉...

>>>就算(2)同(3)都係事實,都唔影響(1)係事實呢個事實.
>>>就算(2)係事實,但不能夠說/暗指在此處發言批評YORK的家長都是偽教徒,偽君子,或者別有用心.推到最極端的情況講,就算批評YORK的家長真係扮仁義道德,扮人上人,或者,真係有啲與YORK有新仇舊恨的[有心人],但(1)係事實呢樣野亦都唔會因此而改變.

我想,大家的眼睛是雪亮的,是非之尺也在心中.

最後,都係個句:冇人講過YORK的教學唔好,大部份人在呢件事上面都冇針對YORK的家長.YORK的用家有hard feeling,很明白.但有你們的聲音及表態,YORK才能做得更好.我相信大部份在這裡發過言的人,都不會因為見到YORK上了報紙而心涼,反而,很多人會感到心痛(痛:價值觀居然如此被扭曲).

原帖由 BBG1 於 10-9-30 18:43 發表
搭巴士都有家屬證係員工福利,咁我地個個都有份交稅資助津校,為何我地無福利?

totally agreed! 由宗教教學團體辦既津小都係由政府資助, 我地交稅, 點解自己人可以有分.
既然基督教義係 spread the god news, 唔係應該傳俾啲未信既人咩???!!你用呢5分關左個閘, 點傳基督既愛予世人.

醒目開學勳章

Christi, 多謝你的post, 同意你的看法!

Ian

原帖由 Christi 於 10-9-30 23:02 發表
本來唔打算再post嘞,都係忍唔住...

我睇,一件事還一件事講,唔好搞埋一堆,

1)YORK既做法擺明有問題,回應更有問題;

2)現實上係有人真係為咗擺5分去信教,但呢個係另一個話題,大家可以插,但同YORK呢件事係兩回事,咪開 ...

中山人,我雖不是york的用家.
我也看不過眼你的言論,請不要再在york的家長傷口上灑鹽.
做人要有品得兼有口得才是.

原帖由 中山人 於 10-9-30 12:30 發表
呢間簡直係垃圾名校,我看不起呢間垃圾幼稚園,更加看不起比自己仔女入讀嘅家長......

Well said Christi.

now is time for me to be in silent mode.

原帖由 Christi 於 10-9-30 23:02 發表
痛:價值觀居然如此被扭曲

原帖由 anlywan 於 10-9-30 13:04 發表
其實講嘢唔洗咁不留餘地,每個人都有選擇權,都有自己想法.並不是人人都跟別人想法而行的. 你覺得呢間學校唔好咁自己唔送子女入讀囉.用不着用呢啲字眼去傷害呢間學校的教學者及父母.....

...
Absolute Agree!

醒目開學勳章

Sumyeema1,

hope I can be silent too......

原帖由 Sumyeema1 於 10-9-30 23:15 發表
Well said Christi.

now is time for me to be in silent mode.

原帖由 jpang0107 於 10-9-30 15:12 發表
我慶幸上年最後決定唔比呀囡讀..唔係叫呀囡起呢d甘既利慾薰心, 價值觀捻曲既環境下成長, 我真係怕害左呀囡.

不過今次上晒報紙, 甘bad image, 佢地d學生去考/報小學, 都唔知會唔會有影響tim.  我好同情d家長, 洗濕 ...

同意你所講, 其實約十年前佢哋都上過報紙。
‹ 上一主題|下一主題