用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 約克中英文幼稚園 York - 太多負面news (太陽報頭條)
樓主: vincenthkg
go

York - 太多負面news (太陽報頭條) [複製鏈接]

非常同意 , 作為家長應該把正確嘅教比小朋友而唔係教佢為求目的不擇手段&是非不分.

小朋友咁細好多野都未識, 大人教乜就學乜, 所以我地作為家長先至要用咁多時間幫佢地地選擇一間好嘅學校, 比小朋友學習成長!!!

原帖由 2隻臭豬 於 10-9-30 15:09 發表

我唔知你本身有無小朋友, 我想話呢個世界, 係有demand有supply, 但而家講緊係道德價值觀問題 , 而家連天主教ga呢個宗教都覺得佢地咁ga做法都有問題呀! 嘩!原來用少少錢同少少時間就可以同小朋友爭取少少野 , 你都 ...

不如香港教育制度取消個5分咪大家公平law.  神應該係有教無類, 唔應該分派系, 分係咪教徒來做收生標準!!

原帖由 vincenthkg 於 10-9-30 15:56 發表
非常同意 , 作為家長應該把正確嘅教比小朋友而唔係教佢為求目的不擇手段&是非不分.

小朋友咁細好多野都未識, 大人教乜就學乜, 所以我地作為家長先至要用咁多時間幫佢地地選擇一間好嘅學校, 比 ...

算是欺騙!唔係冇人講,只係因為不是某某學校能收錢提供地址所冇大wide shot講!
都係個句,好多人做不就等如正確!

我唔知咁樣有冇犯法,但法律係一d基本維持社會秩序嘅guideline,道德更於法律之上。唔犯法不一定已有道德…我只可以話每個人的道德觀都有不同,但我會希望現今嘅小朋友(唔係凈係我嘅小朋友)長大後都會識分黑白,抱住正確和高尚嘅道德觀做人!

原帖由 rabbitann 於 10-9-30 15:37 發表
係喎, 假地址風氣又無人去講, 大把人用假地址啦, 甘呢d算唔算叫欺騙呢?  

無錯啦, 政府係時候檢討下而家d 計分法, 咩宗教分, 世襲分非常唔公平.  應該參考直資學校收生甘, 個個都有機會考, 能者據得, 無分地區性

原帖由 rabbitann 於 10-9-30 15:21 發表
n個同意9284的講法, 講得非常之好.  大把家長甘做啦, 只不過無話俾人聽姐.  同埋政府果d計分法(宗教分, 世襲分, 等等)真係非常不切實際, 不合時宜.

原帖由 sheffield 於 10-9-30 16:01 發表
算是欺騙!唔係冇人講,只係因為不是某某學校能收錢提供地址所冇大wide shot講!
都係個句,好多人做不就等如正確!

我唔知咁樣有冇犯法,但法律係一d基本維持社會秩序嘅guideline,道德更於法律之上。唔犯法不一定已有道德…我只 ...

講得好

另外我覺得假如校長就係把事件責任推哂去 "一小撮家長"身上. 係好可恥既行為. 人在做天在看!!
教育工作者. 你既良心去左邊 ?

原帖由 snow228 於 10-9-30 16:01 發表
不如香港教育制度取消個5分咪大家公平law.  神應該係有教無類, 唔應該分派系, 分係咪教徒來做收生標準!!

同意,更加應該取消埋世襲制,更加公平地讓小朋友投考

我會覺得,這只是其中一個教育界的悲劇。

york的行政要負一部份責任。因為佢地讓家長有「速成班」的錯覺。(所有慕道班都是年半至兩年,所以根本無「速成」)

york的第二個責任,是借出校含去做這個工作坊,攪到無關係的學生都因此被睇唔起。

小一派位的「計分」法,才是最無聊!校友、父母同一地點工作、同一宗教......咁多個分都唔包括小孩子的能力!

幼稚園有咁多年教,大可以培養各方面的能力,然後只用果個來做入學標準,這才是公平吧!

講真,我做band 2學校的,都覺得好慘!校友/同事仔女讀得書的,都唔入我地度讀,入黎的都係band 3學生,但我可以唔收。呢種制度....玩死我地老師們添!(已經唔想講果d xx學生的媽咪係家教會的case...)

而...有一次我出去聽個F小姐的升學talk,佢教我地一定要報york,作為墊底,然後有更好先走去第二間讀....又教人地入天主教會(佢為自己打左完場﹕自有神安排)....佢講得好有道理架,因為係依家的扭曲制度下,一定要有扭曲的方法去為自己子女爭取。

哀香港的升學制度。

見到york的事件,有感而發想起一個忘記出處的故事﹕

一個王國,國王是全國最有智慧的人,國民都因為他的智慧信服他,王國亦因為他的智慧而繁榮昌盛。

一天,別國的間碟來到這王國,他在國家的各個主要水源了使人變瘋的藥。很快的,國家大部份的國民都變得瘋了。智者國王看見,及時不飲水,才能保持自己的智慧。

可是...

國民都瘋了,他們看不起用理智處理問題的國王,眼看國家不能夠統治,國王經過考慮之下,決定........

(如果你是國王,你會做個點樣的決定?)

Can't agree with you more! Just hope that our kids can still hold the correct moral values when they grow up .... it is more important than academic achievement !

原帖由 sheffield 於 10-9-30 15:42 發表
有供有求是自然不過的事,但還是要顧及道德及法律問題!"好多人都係咁"不等如正確…我們下一代的道德價值觀就是從我們而來。政府多定的或是不合理或有漏動,但不等如我們就要利用這漏動去做不道德的事… ...

好同意你講法 !!. 個班有五分o既假信教, 咪同校長一樣之麻, 有分別咩??....唔該扮上菜個班既人收口, 若然有果五分而又打算唔用既 我就 話佢 係人上人.

原帖由 9284 於 10-9-30 14:36 發表
我反而有少少同你地唔同睇法, 呢個世界, 有demand就有supply, 家長都係想用自己o既方法 (用少少錢 & 付出多少少時間)去為自己個小朋友爭取多少少野o者 (小學果5分), 講真, 大把人為左果5分去信教啦, 不過唔比你地知 ...

醒目開學勳章

原帖由 中山人 於 10-9-30 12:30 發表
呢間簡直係垃圾名校,我看不起呢間垃圾幼稚園,更加看不起比自己仔女入讀嘅家長......

我本來也不想再於這話題留言,但你的說話太苛刻了......你這樣對York的家長很不公平!跟本唔關家長事!

原帖由 granlee 於 10-9-30 16:39 發表
好同意你講法 !!. 個班有五分o既假信教, 咪同校長一樣之麻, 有分別咩??....唔該扮上菜個班既人收口, 若然有果五分而又打算唔用既 我就 話佢 係人上人.

...

校長係一校之長,一言一行影響到學校,學生及家長,你地都深深體會到,應該好明白,又點會無分別呢?家長因為五分去信教,有機會真係聽完道理信埋,我識得大有人在,仲唔係小數添....但校長咁做真係同佢地唔同囉......亦此風不可長囉

原帖由 granlee 於 10-9-30 16:39 發表

...

打個比喻:
如果有一日你既小朋友考試出貓
佢同你講好多同學都出貓 我唔出就好唔抵呀 反正老師都唔知
你會點...你係唔係都同意唔出貓就唔抵
呢d 係岩同唔岩既問題 唔係人人做就等於岩

即係假信教都同校長(如真係校長安排慕道班)的行為是正確?你能正直的在你的孩子面前講佢地嘅行為是正確的嗎?

...

醒目開學勳章

咁我咪係口中既人上人???
我只係想講, 人比動物優勝係在於人有道德觀念, 懂得自重~

...
棉花爸...棉花媽...棉花糖(BB糖)...

醒目開學勳章

講得好有道理~ 作為父母更加要以身作則~

原帖由 sheffield 於 10-9-30 16:49 發表
即係假信教都同校長(如真係校長安排慕道班)的行為是正確?你能正直的在你的孩子面前講佢地嘅行為是正確的嗎?

棉花爸...棉花媽...棉花糖(BB糖)...

我除咗同意兄弟姊妹可以加分外,十分反對宗教、世襲等加分,呢d根本係排外政策嚟保護自己利益,絕對有違公平原則,不過,當你係既得利益者就會用法律、條例、甚至道德去保護佢…
今日嘅社會係人人為已,無須太過驚訝

原帖由 totobi 於 10-9-30 16:55 發表
我除咗同意兄弟姊妹可以加分外,十分反對宗教、世襲等加分,呢d根本係排外政策嚟保護自己利益,絕對有違公平原則,不過,當你係既得利益者就會用法律、條例、甚至道德去保護佢…
今日嘅社會係人人為已,無須太過驚訝 ...

我同朋友成日講笑咁講
"一代band 1 世世代代 都係band 1"
只怪我父母無遠見.

咁點解兄弟姐妹又應該要有分加呢?(聲明,我本人唔反對取消所有加分制度,亦唔介意現有安排,兩者我都有利)
原帖由 totobi 於 10-9-30 16:55 發表
今日嘅社會係人人為已,無須太過驚訝 ...

原帖由 sheffield 於 10-9-30 17:02 發表
咁點解兄弟姐妹又應該要有分加呢?(聲明,我本人唔反對取消所有加分制度,亦唔介意現有安排,兩者我都有利)

我覺得係因為方便家長接送 安排生活
‹ 上一主題|下一主題