用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 祟真, SC, KM, 鑽石山靈糧, KV, 宣道, 你會點排? ...
go

祟真, SC, KM, 鑽石山靈糧, KV, 宣道, 你會點排? [複製鏈接]

真係唔係好清楚佢地d質素.... 你地會點排?
   0    0    0    0

醒目開學勳章

甘心急重乜 ... 你報唔一定收, 報哂收左先唸都未遲 ..

SC
KV
KM
宣道
崇真
靈糧堂

原帖由 leoland 於 10-9-29 17:53 發表

SC
KV
KM
崇真
宣道
靈糧堂

same as you
原帖由 ysnmama 於 10-9-29 22:30 發表
SC
KV
KM
宣道
崇真
靈糧堂

SC
KM
KV
宣道
崇真
靈糧堂

醒目開學勳章

KM>SC>KV>宣道>崇真>靈糧堂

不過.. 樓主, 人地點rank, 同你嘅需要可能唔同架喎~
靈糧堂係某d家長心目中嘅no.1嚟架!

KM>KV>SC>宣道>崇真>靈糧堂

醒目開學勳章

原帖由 kerkermui 於 10-9-30 11:50 發表
KM>SC>KV>宣道>崇真>靈糧堂

不過.. 樓主, 人地點rank, 同你嘅需要可能唔同架喎~
靈糧堂係某d家長心目中嘅no.1嚟架!

同意, 唔少家長讚靈糧堂ka...

原帖由 lyhv 於 10-10-1 00:07 發表

同意, 唔少家長讚靈糧堂ka...

係囉....我都好鐘意崇真架麻!

真係要睇返自己既要求, 咁先可以決定去邊度讀呀!

其實第一,以什麼去rank?第二,對小朋友既祈望及適合小朋友既?加埋想入邊類型小學?

不過如果你而家仲未了解呢d KGs,都係果句,apply哂先,一路再search info,有offers再諗,不過interview既過程,有時小朋友都不祈然表演出佢既喜好,同邊間有緣份d。

靈糧堂是活動式教學,同其他幼稚園方針有別,不能直接比較。

你所提出的學校, 我只能提供兩所幼稚園的概況給你參考,
(1) KV 是人所共知的催谷學校, 如果孩子的能力及求知慾是高的話, 應該是不錯的選擇, 我朋友的女兒, 剛是KV的畢業生,原本已考到聖瑪加利, 但六月放榜後叩門葵涌仁立小學,收了並分班到精英班, 可想已知在他們的催谷下,功力有番咁上下, 我朋友對我說, 她的K2暑期作業是P1的暑期作業, 我聽了都嚇呆了, 真是有苦自己知.

(2) 崇真的兩文三語, 你看以上的影片中兩位小司儀的表現便知了, 他們有25位外籍老師, 另外40位國內地道普通話老師,以一般幼稚園價錢, 得此服務, 是很難得的, 雖然有人話老師是小學部及幼稚園部共用, 而主流部幼稚園又不是太多時間由普通話老師和外籍教, 是否言過其實, 以我作為過來人分享, 你可以在課前或課後, 參加興趣班, 有英語樂園或中華小墨寶, 便可操小朋友的外語, 而且, 他們每天都浸淫在這個有外語的環境中,至少不會抗拒外語或接觸外國人, 同時, 若真的要加強外語的課程, 可以報讀國際部的,那便是百份百外語環境下成長,

原帖由 leoland 於 10-9-29 17:53 發表

原帖由 爸爸超人 於 10-10-2 00:40 發表
zMWiyK58ytM

(1) KV 是人所共知的催谷學校, 如果孩子的能力及求知慾是高的話, 應該是不錯的選擇, 我朋友的女兒, 剛是KV的畢業生,原本已考到聖瑪加利, 但六月 ...

呵呵....我女有份跳第一PART中國舞架! 呢個舞蹈校隊, 個個家長都想比個女入架! 佢地出去比賽成日都得獎既呢!
BTW, 呢個係主流部既FUNCTION, 所以小朋友都係平時得15分鐘上NET堂同埋一星期兩日PTH果D黎架! 我仔係之前一年都有份做小司儀, 嘻嘻!

我想問此標題內的眾多幼稚園中, 那一間幼稚園有25個net teacher及40個地道普通話老師呢? 而收費又係 $520 x 10
你可能認為tt和其他普通幼稚園無太大分別, 但我不認同
因為普通幼稚園的定義可圈可點, 難道你可以說標題的 SC, KV, KM 是普通幼稚園嗎, 那 SC一個上午便截止報名,連表格都不能下載, KV要做 P2的練習題 ....等等
各花入各眼啫

原帖由 嘻嘻 於 10-10-3 02:17 發表
多問一句,興趣班是否收費?
照你所講若不另外報讀興趣班的話,咁樣讀主流班咪同一般普通幼稚園無太大分別?哪何需入讀tt呢?

醒目開學勳章 貢獻勳章

原帖由 爸爸超人 於 10-10-4 01:24 發表
我想問此標題內的眾多幼稚園中, 那一間幼稚園有25個net teacher及40個地道普通話老師呢? 而收費又係 $520 x 10
你可能認為tt和其他普通幼稚園無太大分別, 但我不認同
因為普通幼稚園的定義可圈可點, 難道你可以說標 ...

點解家長要關心一間學校有幾多NET/NPT呀?

乜唔係應該關心孩子一日有幾多接觸呢d老師嘅機會/時間咩??
恐龍家

我想是你朋友自己買小學練習給孩子做吧, 我兩個孩子都在 KV 畢業但都不用做小學的連習.. 不過 KV 的功課量的確不輕, 但對銜接傳統小學真的很管用.

原帖由 爸爸超人 於 10-10-2 00:40 發表
zMWiyK58ytM

(1) KV 是人所共知的催谷學校, 如果孩子的能力及求知慾是高的話, 應該是不錯的選擇, 我朋友的女兒, 剛是KV的畢業生,原本已考到聖瑪加利, 但六月 ...

本人小朋友返祟真已1個月係屋企自己時常講國語及英文,  如你問我net tercher有幾仲要? 我相信我點講都冇用因為你地小朋友一日末係祟真返過學,一日都唔知個答案,不過我只知道語言對小朋友(0-6歲)係好仲要, 上年我都有同樣問題祟真好嗎?(因本人小朋友止年已有好幾間我覺得好kgs offer家長都有想入果d)但最後我讀了祟真都係因為net tercher, 佢地d net都好pro唔係係playgroup果d(中國人講英文又話外籍老師), 仲有d國語老師真係十分pro同有愛心,因我係祟真上緊國語班係學校幫家長搞,學校都希望家長d國語好d,同好平(hk$980/3個月)
係到分享一下希望可以幫到大家了解多一些祟真資料。
‹ 上一主題|下一主題