用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 開學後感,太煩了
樓主: hayhay2007
go

開學後感,太煩了 [複製鏈接]

唉...我相信HAYHAY2007 佢唔會再回應, 大家都係想小朋友好, 表達方法唔同啫
我有一個要好的朋友, 佢小朋友已小6, 2歲時懷疑自閉, 但佢媽咪認為小朋友無問題, 所以無去評估, 直到小學佢派到一間BAND 1 小學, 佢媽咪好開心, 一心諗住小朋友平步青雲, 去到小2 問題開始浮現, 好艱難每年差唔多考第尾, 現在派中學, 都無希望去BAND 1, 有BAND2 都好啦, 好大機會去BAND 3, 其實佢媽咪同我講, 如果係幼稚園時, 佢正視小朋友問題, 今日條路會好行D,有時太細個, 你真係以為佢慢小小, 但你唔理佢, 佢就好以個雪球咁月來月大, 大到你控制唔到, 到時好以我朋友咁, 一切都返唔到轉頭
原帖由 Capricorn2521 於 10-10-6 11:18 發表
100個認同.... 情況一樣....孩子2歲半時也上普通幼稚園,返學放學時眼見他與別的孩子的不同,一些基本指令都聽不懂,就算叻到會飛都冇用,將來學習的路更漫長。

...

其實呢位媽咪都有正視問題, 帶個仔做密集訓練. 只係返左心儀主流幼稚園出事, 所以好煩.

她亦覺得個仔各方面表演不錯.

其實轉去一間包容性高的主流幼稚園可能就可以解決到問題.

回覆 21# pocoyo123 的文章

相信個媽咪係覺得囝囝有問題先係呢個網出現
但似乎佢只focus係間學校唔support,而唔係想大家比意見佢點handle佢囝囝嘅情況

不過佢真係over-react咗 ..其他媽咪都係肉緊佢個仔嘅情況至比意見,希望可以幫到佢同佢囝囝,而唔係想“踩”佢..

我自從發現囝囝有問題開始係度蒲,從其他媽咪身上學到好多嘢,對我囝囝嘅進展有着好大嘅幫助,真係獲益良多,感激不盡

其實我都忍左好耐先寫d野咋....因為一開post都睇唔出佢想搵解決方法...相反,我覺得佢想搵 support...支持佢囝囝情況唔差或慢慢黎喇等心靈安慰...最攪笑佢話囝囝果 case 算很特別...真係想問佢有無見過其他的自傾孩子...

老實講,撇開已被評自閉/自傾/亞氏保加 (頂,佢仲同我玩字眼),就算孩子無被評過什麼,正常情況下都無可能接受佢囝囝既行為喇...
“老師同佢講廣東話,但佢用英文回答”....呢 d算咩態度/行為?!
“不識排隊、叫時無反應、常常在唱歌”....咁點返主流學校?!好奇怪咁既狀態,樂天點會俾孩子出黎架?!

想同正常人睇齊?!見佢囝囝能力唔低,我先想佢加緊改造下囝囝,同時間競賽嘛....

其實孩子就算之前曾接受很多不同的訓練後,情況改變/進步了,但我們也不可一刀切的!有緊密/嚴謹/專業/人釘人的訓練,要表現良好有何難?!難就難在要得孩子自己一個時,能否發力?!能否 survive?!

有正面的思想係要的,但不能脫離現實....更不能對孩子有“指鹿為馬”既態度!

依家有自閉問題的孩子跟以往的不一樣了,因為依家範圍擴大了很多,有懷疑的都有殺錯無放過(好唔好家長自己決定)...所以以前話自閉症的孩子無論智力或能力都低於正常的說法已不成立呢....不過,有醫生曾說:除資優外,一般有自閉問題的孩子,就算再叻,也只可追貼常人,不會越過的...

現今有很多資優孩子,每個自身都有不少問題....所以問題晶結在於:孩子表現是否被大眾(學校/社區/家庭等)接受!資優或平庸是其次呢....

Boxhill 我囝讀左...被標籤了...所以要“洗底”轉學校!

原帖由 kelvin_hmlau 於 10-9-30 10:27 發表
本人禺見, 有d 國際學校(無物人讀的, e.g. Boxhill), 包容性較強, 有d 學校小小野都要你自己處理左先(e.g. St. Cat...)

小兒當初都放棄了 St. Cat..., 宣道等名校, 選了課程淺, 包容性較強的救世軍幼兒園.

另外,  ...

回覆 24# someoneelse 的文章

哈哈,其實我見到佢話囝囝果 case 算很特別,我都打個突,因為我覺得一d都唔特別 ..佢好強調囝囝係叻嘅,但叻還叻,“叫時無反應”已經係大問題啦..當初我答佢係因為覺得佢無focus係囝囝嘅問題度,我怕小朋友錯過咗寶貴嘅黃金學習期, 但佢嘅反應令我又再打個突

妳唔好咁慶喇..我哋同佢素未謀面都係想幫下佢囝囝啫,平常心啦

回覆 1# someoneelse 的文章

Someoneelse, 不太清楚你說的標籤情況.

Boxhill 係聽到一位社交班的媽媽推薦的, 他的仔仔由 S 位轉了出來, 讀了 Boxhill K2 下午校. 她說找了很多所幼稚園, 只有這間學校肯收S 位出來的.

另外, CAC 亦有讓自閉兒/自傾小孩選擇 E/I/S 位. 她寫出來的困難在自閉兒身上係好普遍的. 所以我覺得她的兒子也未必要讀S 位的. 個人的取捨罷.

someoneelse,

想問"有自閉問題"你是怎樣演繹? 因我實在攪不清?

原帖由 someoneelse 於 10-10-7 15:16 發表
其實我都忍左好耐先寫d野咋....因為一開post都睇唔出佢想搵解決方法...相反,我覺得佢想搵 support...支持佢囝囝情況唔差或慢慢黎喇等心靈安慰...最攪笑佢話囝囝果 case 算很特別...真係想問佢有無見過其他的自傾孩子. ...

如果我無估錯,你所講的那個囝囝,係我介紹佢媽咪入Boxhill 的...他的case基本上無其他選擇,一來孩子超齡了 (如入本地學校會引起懷疑),二來全家遲些會移民澳洲 (係時候要多接觸英文),三來囝囝好活躍 (IS 比較適合)...事實上,家長亦對學校編了一個古仔 (sorry, 我教的),所以能順利入學...然而,孩子本身跟父母也很努力呢....學校沒有大投訴,跟樓主的情況相差很遠!但根據我“探子”回報,該囝囝也有時“突出”了點的...不過總算被學校接受!

而我囝情況,係跟學校說了有發展遲緩...現在只剩言語遲緩...但我發覺老師好像會特別測試我囝囝似的...而不是就他 speech delay 的問題而加以協助...anyway, 因我目標係要囝囝同常人睇齊,所以轉校了...亦慶幸做對決定,因為一來校長剛響那時“出事”,二來我不想別人特別對待我孩子 (當然那時他能力/行為/態度上已沒問題了,even 我去 Watchdog 做intake,那裡的導師跟教育心理學家也說囝囝是 normal kid,只是因遲開口說話,所以仍有 speech delay)...
認識我的家長也知道,我常常提及“包容”這問題的...響我角度,如果孩子有能力+自閉不嚴重,家長根本不應要求/希望學校包容孩子,因為一但有了包容,即是學校仍當孩子是特殊的...當然,如果係有能力但自閉情況明顯的,那有包容的學校必是首選了!

原帖由 kelvin_hmlau 於 10-10-7 16:45 發表
Someoneelse, 不太清楚你說的標籤情況.

Boxhill 係聽到一位社交班的媽媽推薦的, 他的仔仔由 S 位轉了出來, 讀了 Boxhill K2 下午校. 她說找了很多所幼稚園, 只有這間學校肯收S 位出來的.

另外, CAC 亦有讓自閉兒/ ...

hum.... 佢一時講有問題,一時又自圓其說冇問題,heading話好煩,內容又似文章分享。其實會吾會個媽咪本身都有溝通障礙....導致佢未能洞悉別人看完內容後會有什麼想法,令人誤會呢?

原帖由 kalam611 於 10-10-7 16:42 發表
哈哈,其實我見到佢話囝囝果 case 算很特別,我都打個突,因為我覺得一d都唔特別 ..佢好強調囝囝係叻嘅,但叻還叻,“叫時無反應”已經係大問題啦..當初我答佢係因為覺得佢無focus係囝囝嘅問題度,我怕小朋友錯過 ...

回覆 2# someoneelse 的文章

OIC. 我說的包容係 Boxhill 收自閉兒. 你說的係 Boxhill 針對好番的遲緩兒.

我的目標同你唔同. 你的目標係仔仔同 Normal 細路相同. 我的目標係仔仔將來可以過一般的生活.

sorry, 不是想拋書包 or 扮有料...我用"有自閉問題" 只是不想再有家長同我玩文字遊戲!

但根據過去經驗 + 跟不少各階層/背景的家長討論後,發覺及明白到呢個世界其實人人都有問題的,只係多/大與少/小的分別...你或我相信也有不少古怪/壞習慣/脾氣吧...但我們能於社會上立足及生活,所以我地自稱自己係正常人...

我囝學校裡不知有幾多有問題的孩子 (按我觀察),但因為其父母沒有去做評估,所以孩子被視為正常...

從囝囝1.9歲被評至今,我一直叫自己要保持清醒,要分開什麼是正常的孩子行為 (一般孩子的問題),例如:肚餓會吵鬧、眼瞓會扭計等;什麼是自閉徵狀 (只有自閉人士才有的),例如:自轉、自殘等....所以,何謂正常,只不過是建基於『少數服從多數』....

有些自閉人仕有十足 check list 上的問題,所以無論怎樣,也一定會被評為自閉症....但有些情況較好的孩子(好像我兒),一般情況下係正常(或看似正常)的,但有些時候或偶爾會有類似自閉的徵狀出現,例如:自我刺激、情緒波動....

所以我不過於注重孩子能力高低的 (當然高一定好過低喇),只要肯學肯做、今日進步過尋日、明白自身環境等,我便不當是問題了...例如孩子(不是我兒)喜歡不停彈跳,響學校他可自控的話,那讓他在家裡跳個夠吧!又例如所謂正常的孩子學半年便懂游水,如我兒要學一年才懂,我同老公也是接受的...正因為此,我們把兒子降級一年,一來因為他(主流)學校經驗不夠,二來讓他多一年時間成長...不是自欺欺人,但世事的確如此,硬要尋找 perfect 只會得個桔 (我個人認為)....

原帖由 bobolam 於 10-10-7 17:05 發表
someoneelse,

想問"有自閉問題"你是怎樣演繹? 因我實在攪不清?

當花校長還在的時候,如有家庭 backup 的話,她都會給予機會的(她也曾介紹一位英文ST給我兒)....但問題係校中老師是否跟她有同一想法?!有段時期係老師做一年便會走,真不知問題在哪....而且Boxhill 近年轉變了很多..也開了分校,所以不知現時情況了...
我也曾於兒子準備好時,報考(插班K1)啟思小學附屬幼稚園的...有BK媽咪預先跟校長打了招呼(那家長只說 speech delay),誰知面試後,校方通知不取錄...那家長再跟校長說項...我改為報考來年K1 (即讓孩子做大仔)...面試是另一老師...於兩次面試中,我兒全做對所有要求,亦回答了所有問題...但結果都是一樣...最後那家長代我問校長...校長回覆她本是有教無類的,但落手落腳去做的是老師們,所以她也沒法子....
想說家長們搵學校要小心,亦要不時留意孩子的轉變 (無論好左或差左)...正如此帖樓主情況一樣,學校也發出警示了,可想而知情況有幾壞 (無論學校有否睇錯或公正,suffer 的仍是孩子)?!

原帖由 kelvin_hmlau 於 10-10-7 18:03 發表
OIC. 我說的包容係 Boxhill 收自閉兒. 你說的係 Boxhill 針對好番的遲緩兒.

我的目標同你唔同. 你的目標係仔仔同 Normal 細路相同. 我的目標係仔仔將來可以過一般的生活. ...

以為呢個post告一段落. 路過又見大家不斷發言. 忍吾住又想寫幾句.

其實大家都係過來人, 尢其係我地呢d小朋友稍大既, 我地終日留年係各大訓練場所, 見a仔多過見正常仔, 大大話話都做左吾少各式各樣既訓練, 所謂主流, i位, s位, e位都試過晒, 冇做過都聽過晒. 勤力既都上吾少堂, 聽吾少講座, 睇過吾少書. 有d亦上緊主流小學. 經歷吾少. 係度都只係想幚下d新手媽咪....

大家都只係真心吾想浪費小朋友寶貴時間. 最終都係為孩子.  大家互不相識, 其實呢度都係自由發言, 如真係吾岩聽, take it easy, 就靠自己經歷. 吾駛咁上心.  good luck!

原帖由 someoneelse 於 10-10-7 20:47 發表
當花校長還在的時候,如有家庭 backup 的話,她都會給予機會的(她也曾介紹一位英文ST給我兒)....但問題係校中老師是否跟她有同一想法?!有段時期係老師做一年便會走,真不知問題在哪....而且Boxhill 近年轉變了很多..也開了分 ...
nil

講真, 呢個 post 都唔錯. 除左內容充實, 大家意見踴躍. 亦令我覺得互相尊重的重要.

我只係經歷左一年多, 但感覺到好似過左十年. 自己好似一個 project manager, 要用有限資源, 時間, 重整小孩缺失的東西. 面對參差的服務, 主流同特殊選擇.

亦希望樓主能夠珍惜和自閉兒家長的交流. 因為一個人能力畢竟有限. 對你來說呢個係新領域, 有過來人的意見係值得參考.

其實你可以當成佢地除左外在表現不佳, 裡面埋藏左一個小巨人. 你能夠發掘出來, 呢個遊戲就勝出了.

相比大家,我情況算是上岸了,囝囝現已不需任何輔導或訓練...但為何仍在此留戀,只因我亦曾有過大家一樣的心情、感覺等...言詞是否過激?!相信我既說話一定比CAC那班醫生對各孩子的評語來得溫和....更相信我的說話一定比不知情的途人/陌生人的批評/誤解來得合理...

回覆 1# someoneelse 的文章

someoneelse, 講真, 有點羨慕你, 可能你的孩子本來就不是自閉兒. 在 E 位中心亦認識其他媽咪的小孩也只是言語遲緩.

我看過一些外國的 Blog, 有一些自閉兒經過適當訓練和努力, 大部分自閉行為被修補了. 在 9 歲左右的評估改為發展遲緩. 我其實亦以此為奮鬥目標.

既然大家都認識那位小孩的媽咪, 有空都可以約出來飲茶傾計.

回覆 36# someoneelse 的文章

羨慕中

大家咪玩喇...可能我囝好彩,一切既訓練/treatment 對佢都好快見效...但有著“一朝被蛇咬,十年怕草叢”既心理負擔的原故,我到依家都唔敢鬆懈....囝囝會學琴、學溜冰、學游水、學畫畫、學數學、學 discussion,這一切一切的課外活動我都係當係back up (只不過要求/程度/模式跟以往訓練不同)...老實講,我並不想囝囝做鋼琴家,學琴只為專注力、小手肌 & 手眼協調的練習...其實做我地家長既好辛苦...做孩子的更辛苦.....好了,大家一齊俾心機吧...明天一定會更好!!

十分同意你在這個post的所有分享,謝謝!

原帖由 someoneelse 於 10-10-8 23:28 發表
大家咪玩喇...可能我囝好彩,一切既訓練/treatment 對佢都好快見效...但有著“一朝被蛇咬,十年怕草叢”既心理負擔的原故,我到依家都唔敢鬆懈....囝囝會學琴、學溜冰、學游水、學畫畫、學數學、學 discussion,這一切一切的 ...
‹ 上一主題|下一主題