用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 開學後感,太煩了
go

開學後感,太煩了 [複製鏈接]

hello 大家好:

踏入九月份,是我們做媽媽又驚又喜的日子,驚就是亞囝唔適應新學校,又怕學校知道,會label 佢,開心他可以去普通的學校上堂,跟普通的小朋友交流。

我的case 算很特別,我的仔有自傾,他情況,例 : 認知,大小肌,跳,爬高,(可達到三歲的要求)對陌生人或路,他都無特別反應,只是說話,有時句子,有時單字,對別人叫他,他會作出不理會,曾經有次,我帶他去同事聚會,在一間很大的休閒室內,內有健身器材,他一言不說,就自己去嘗試,但同年齡的小朋友,他只會跟大人說,向我告狀,我的仔又上去玩,他們不敢試。其實有很多治療師和心理學者跟我說,他的情況不壞。
而我和我老公也知他是很聰明,多是不想求人幫手,會自己嘗試先。

但入學後,九月份只返了十七日學,他的手冊,每星期都寫滿,說他不懂排隊,不懂將褲子拉上和除下,叫佢時無反應,常常在唱歌!

我只說給學校知,他是語言遲緩,有speech跟進,他們就要求一份評估的報告給他,因他讀的是國際學校。
一切我都合作。

現在我擔心,有日老師要他離開,但他沒有傷害人或自己,只是上堂不聽別人講,你叫他,他不理會,但你迫佢,佢又會做,因幼稚園人手,又怎會吓吓跟住佢。

有次接放學時我發現,我的仔仔有乾鼻涕留在口上,我立即寫手冊去告知他們,他們回答是,會鼓勵家長們,有流鼻水就應留在家,又說應該是在校車上發生,由流到乾,需要幾多時間,大家心中有數,在何處發生我心知。
   0    0    0    0

回覆 1# hayhay2007 的文章

妳囝囝唔理人但迫佢會做,而間學校無人手協助,亦好似唔多like咁...即係間學校唔適合妳囝囝..就算老師唔叫佢離開,由佢係度讀埋K3,佢都唔會學得多..其實妳想佢係度讀都係想佢學到嘢,但唔適合嘅話,棧浪費咗小朋友寶貴嘅黃金學習時機

我囝都係K1,智力正常,坐得定,大肌無問題,小肌都唔大問題,自理OK,但係成日遊魂同反應慢..佢N1同K1都考到出名嘅英文幼稚園,但我最後決定比佢讀一間local幼稚園,因為果度嘅老師好好同有愛心,我講晒佢哋知阿仔嘅問題,佢哋唔嫌棄仲好幫佢..讀咗一年多阿仔嘅進步好大,特別係講嘢,自理同社交能力

你的兒子就算係智能正常, 但動力智能不足, 未有觀察現場情況和別人的反應 (無左 reference point), 以致不懂排隊和理會人等.

呢個都唔係離唔離開名校的問題. 作為父母的你, 都係時候正視問題, 針對訓練不足之處.

K1 ? 只17天就咁多投訴? 似乎問題不少呀 ! 還是學校要求高呢 ? 國際學校吾係free d 咩 ?

我兒以前n1都係差不多,自己行動/自理ok,但吾知周圍發生乜野事,自己鐘意做乜就走去做。我和daddy都認為佢好叻好獨立,可是在學校的群體生活就有問題。老師好好,冇投訴,又特別照顧佢,我自己亦問得好足,也告訴老師他是自傾及進行訓練中。九個月後,醫生話佢進步得好慢,建議我轉校,去有i位的學校讀住先。因為教導不懂理解環境的小朋友的方法是不一樣的,而且學校的setting也不同。我立即轉去i位學校讀住普通位先,好好彩今個月己有s位了。吾知係佢長大了,還是我們給佢足夠的訓練,佢在各方面有著明顯的進步,現在能回家覆述學校教過的東西,如唱歌及說日期星期。他從2歲開始已經好喜歡英文字及數字,現在我開始教佢一些中文字,佢已認倒:水,門,石....

雖然n1學校好有愛心,但他們實在沒有人手去仔細照顧每一個小朋友!

唔好咁down啦,若你囝囝冇在新学校鬧情緒即是過了一關。佢認知OK又計識唱歌都令我羨慕囉。我囡囡認知未得又講太空話都膽粗粗入I位啦,開学前兩星期才教識佢除褲拉褲。如果返半日班,真係唔夠人手教佢自理,你要自己下功夫。

囝囝認知OK的話在多D鼓動勵同指導下應該能投入羣體活動的,問題是依間幼稚園係咪照顧到。睇落囝囝以前有接受訓練right?繼續上Pst同社交小組虧可以幫佢改善的。

你的心情跟我去年囡囡入主流N1時很似,結果我下學期去了「樂天」。如果覺得依間幼稚園long term照顧唔到囝囝,可能要轉間冇咁full既学校,我想有全日托兒的学校會包容多D同訓練到自理能力。好似我囡囡依間就暫時當佢兩歲咁湊,但D normal原校生已train得幾獨立,會耐不耐提醒囡囡:「排隊啦!」「唔好攪鞋帶啦!」我都好希望與主流小劬朋友相處可以推動囡囡成長。

原帖由 muimui5 於 10-9-29 15:02 發表
唔好咁down啦,若你囝囝冇在新学校鬧情緒即是過了一關。佢認知OK又計識唱歌都令我羨慕囉。我囡囡認知未得又講太空話都膽粗粗入I位啦,開学前兩星期才教識佢除褲拉褲。如果返半日班,真係唔夠人手教佢自理,你要自己下功夫。
...

我就是在樂天返了半年,才出來的,在樂天的日子,實在過得開心,小朋友又學到,媽咪又全無壓力。

原帖由 kelvin_hmlau 於 10-9-29 10:47 發表
你的兒子就算係智能正常, 但動力智能不足, 未有觀察現場情況和別人的反應 (無左 reference point), 以致不懂排隊和理會人等.

呢個都唔係離唔離開名校的問題. 作為父母的你, 都係時候正視問題, 針對訓練不足之處. ...

我巳在他兩歲時開始訓練,剛上完密集的課程,表現好好,現在有上一些感統,遲些我想幫他報一些 拼音的英文唱遊班, 幼兒的體操

本人禺見, 有d 國際學校(無物人讀的, e.g. Boxhill), 包容性較強, 有d 學校小小野都要你自己處理左先(e.g. St. Cat...)

小兒當初都放棄了 St. Cat..., 宣道等名校, 選了課程淺, 包容性較強的救世軍幼兒園.

另外, 可以做的係解決佢唔守秩序, 安坐等A仔同ADHD仔的普遍問題, 可以用 RDI 或ABA的方法嘗試.

現階段, 最好唔好以為個仔好叻, 長大後佢學習上的 RoadBlock 會超出你的想像.

原帖由 hayhay2007 於 10-9-30 09:05 發表

我巳在他兩歲時開始訓練,剛上完密集的課程,表現好好,現在有上一些感統,遲些我想幫他報一些 拼音的英文唱遊班, 幼兒的體操

原帖由 hayhay2007 於 10-9-30 09:01 發表

我就是在樂天返了半年,才出來的,在樂天的日子,實在過得開心,小朋友又學到,媽咪又全無壓力。

原來係同學仔,有冇政府服務排緊?

囝囝在大班的表現遜在樂天返小組時並不出奇,每個仔都要過這關,不如返去樂天問下点改善囝囝的問題行為同有乜訓練建議。

幸好囡囡学校頭幾日係同其他新生在6人小組做適應 (似在樂天),熟咗老師至joint大班原校生(佢初時都有些不安);若一開始就放佢入大班,可能都有好多問題。囡囡唔夠瞓時仲會在課室好似BB咁喊架,不過老師同我講時語氣不似complain,所以我放心佢哋照顧囡囡。

體操班或者可以培養紀律,我就想遲啲試吓音樂治療,有興趣交換吓資料啦。

原帖由 muimui5 於 10-9-30 17:13 發表

原來係同學仔,有冇政府服務排緊?

囝囝在大班的表現遜在樂天返小組時並不出奇,每個仔都要過這關,不如返去樂天問下点改善囝囝的問題行為同有乜訓練建議。

幸好囡囡学校頭幾日係同其他新生在6人小組做適應 (似在樂天 ...

有資料大家交流吓

係樂天係小班, 而導師有經驗又識得handle我地既小朋友, 當然吾覺得有問題. 況且學校地方大好多, 又多好多人, 好多吸引.  小班排隊係幾個小朋友, 大班分兩組都十幾個, 每次都要等候一段時間先到自己當然會冇耐性或吾願意服從. 剛開學小朋友冇足夠經驗參照或者老師不斷幚助係好難適應. 我仔仔最初係係咁, 但因為係i位, 所以老師都花好多時間去題佢幚佢.

或者可以做下d社交故事書, 關於返學既野, 等佢明白多d返學時會做咩野.

另外, 自理可以係屋企練習多d. 好似用筷子, 穿鞋襪衣服, 去厠所等等, 我都先教仔仔, 等佢返學之後易掌握d. 因為我都好明白返到學校老師一對好多個.   

至於學術方面, 我自己就冇特別追求, 反而我係會主力訓練佢解難, 社交同自理. 我個人覺得更重要. 好似我有親戚佢小朋友小學五年級, 讀書叻, 但係屋企家務都吾識做, 自理又吾得.

原帖由 hayhay2007 於 10-9-30 22:44 發表

有資料大家交流吓
nil

家長,其實你個人覺唔覺得孩子有問題?!

請你試用簡單句子 (point form 形式)例出孩子的問題!

我們一起看看怎麼幫你....

原帖由 hayhay2007 於 10-9-30 22:44 發表

有資料大家交流吓

原帖由 someoneelse 於 10-10-1 21:58 發表
家長,其實你個人覺唔覺得孩子有問題?!

請你試用簡單句子 (point form 形式)例出孩子的問題!

我們一起看看怎麼幫你....

所有特別訓練,在九月份巳停了,一切從新開始
最近我和老公都覺得,他好鍾意貼著我們,佢好enjoy一家人時,例: 整人要所有人,入他的房間,他會向你表演,好似天才表演似的,但要你配合他,他要你唱時就要唱。近這一個月,我們一家人溝通好了,他像剛開始說話的bb,每發現一些,或讀出句子時,他會望向我,示意是否對。

他的問題:

1. 別人叫他,他不理會,
2. 叫佢叫人,他會照做,但很少會望住人講
3. 未見過的食物,他不會吃
4. 當他遇上要選擇時,你問他,吃飯或烏冬,他不回答
5. yes or no 他一定識,但他不會答你
6. 以為他像什麼都跟我們溝通不到,無交流,叫他幫我開tv,off dvd 等他又懂。
7. 例 : 他去學游水,他一入去見到泳池,他只會望著泳池,老師要他做熱身,他都不會理會,有時又會跟人做。 *我想當時他心裡,一心只想跳落水玩,唔想做什麼熱身。

祝你幸福!

原帖由 hayhay2007 於 10-10-2 00:11 發表

所有特別訓練,在九月份巳停了,一切從新開始
最近我和老公都覺得,他好鍾意貼著我們,佢好enjoy一家人時,例: 整人要所有人,入他的房間,他會向你表演,好似天才表演似的,但要你配合他,他要你唱時就要唱。近這一個月,我 ...

不好意思. 可能我真太直接. 我自己小朋友也是自傾, 哥哥也是保加仔. 只是肉緊.
我也很少在這發言. 只是這兩星期剛好路過. 在這裹祝你仔仔不斷進步. 加油!

nil

原帖由 someoneelse 於 10-10-2 01:11 發表
老實講 (我一向非常坦白),從你字裡行間,我感覺你唔覺得囝囝有問題...相反,仲覺囝囝幾掂下....
事實上,有不少自閉/自傾的孩子很叻的....相信你亦聽聞過有些更有特殊天份/IQ極高的...所以我唔會懷疑你孩子的能力...但,如果 ...

我都是一樣是個好直的人, 首先多謝你們的熱烈回應,如果我覺得囝囝無問題,我就唔會出現在此。
其實你們有沒有弄清楚,自閉的分類,如果不清楚就唔好亂說,因為在此出現的媽咪,心情相信都跟我一樣,無人會有那麼好的定力,當你們在亂說時,變相會在轉牛角尖。

亞氏保加,是語言發展正常,但非常之固執,社交好差。
自閉,有自我刺激行為,自傷行為,可能認知差,語言差,自理能力都差,

原帖由 hayhay2007 於 10-10-3 01:18 發表

我都是一樣是個好直的人, 首先多謝你們的熱烈回應,如果我覺得囝囝無問題,我就唔會出現在此。
其實你們有沒有弄清楚,自閉的分類,如果不清楚就唔好亂說,因為在此出現的媽咪,心情相信都跟我一樣,無人會有那麼好的定力 ...

工具 --> 我們有的還是feeling, 我想我還未盲目到這個地步,喜歡一家人的感覺,相信是真於他真心。

至於我覺得他是叻與否--> 他只得三歲人仔,在每個媽咪心目中,寶寶個個都是叻仔。如果連自己都看低佢,整個家就好灰,無奮進的心。

在此跟你們傾訢,其實是想找一些照顧小朋友的心得和得到一些support, 應怎去做,我家人巳有全面的計劃了。但猜不到,這裡的媽咪心腸,說話另我好傷。其實我以前很少在此討論區。相信今次都是最後的留言。

在此再一次多謝你們,實在有心去回應我,我亦感到你們替我緊張,不過言語上用得不好。保重各位,祝你和你的小朋友健康快樂。

不好意思. 可能我真太直接又未有顧到用詞, 希望你見諒.  我自己小朋友也是自傾, 經歷過幾年的訓練和起趺. 家裹哥哥也是保加仔, 因此面對過他的行為和情緒....真心希望幚上忙.  
我也很少在這發言. 只是這兩星期剛好路過. 在這裹祝你仔仔不斷進步. 加油!
原帖由 hayhay2007 於 10-10-3 09:08 發表

工具 --> 我們有的還是feeling, 我想我還未盲目到這個地步,喜歡一家人的感覺,相信是真於他真心。

至於我覺得他是叻與否--> 他只得三歲人仔,在每個媽咪心目中,寶寶個個都是叻仔。如果連自己都看低佢,整個家就好灰 ...
nil

你好! 我仔仔現在是讀s位的, 其實在2歲時也上普通的幼稚園的, 同時也排智能中心等評估的. 我也知道很多父母對自己的孩子很有寄望, 當然我也一樣. 但很多時自傾的小朋友, 因為當時年紀細, 很多時評估都會出現差距. 有時是到小朋友大一點一些行為問題才會比較明顯的. 但是否等這些問題很明顯才去補求呢! 站在我立場, 如我的小朋友, 我是可以繼續讀正常幼稚園的. 但他學不到的東西時, 又給人標籤. 對家長同小朋友也是壓力. 而且他的行為問題同學習問題又如何解決呢? 那不如平常心一點, 試想想退一步, 現在只是學前教育, 對小朋友也是很初步學習階段. 為他打好基礎. 將問題早點找出來和解決不是好嗎? 我見過一個家長, 他的孩子今年都六歲, 現在仍讀幼稚園高班, 但仍然未能寫字, 試問日後如何再讀上去呢!

100個認同.... 情況一樣....孩子2歲半時也上普通幼稚園,返學放學時眼見他與別的孩子的不同,一些基本指令都聽不懂,就算叻到會飛都冇用,將來學習的路更漫長。

原帖由 bigbug 於 10-10-6 09:55 發表
你好! 我仔仔現在是讀s位的, 其實在2歲時也上普通的幼稚園的, 同時也排智能中心等評估的. 我也知道很多父母對自己的孩子很有寄望, 當然我也一樣. 但很多時自傾的小朋友, 因為當時年紀細, 很多時評估都會出現差距. 有 ...
‹ 上一主題|下一主題