用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 聖家定聖羅撒
樓主: winniellc
go

聖家定聖羅撒 [複製鏈接]

deleted=====

大家選學校時其中一點便是 : 升中派位如何 ? 英中/ 中中 ?

相信學校同家長都想小朋友能夠派到好的學位, 所以大家的努力絕對唔少得. 同埋都要配合小朋友的能力.

一年級真係先開始步入運動場做熱身, 如果熱身唔夠就下場比賽, 相信大家都知道結果如何哦 ? 何不做好熱身先呢 ? 日後還有好多個年俾小朋友發揮哦 ?

大家一同和小朋友努力吧

原帖由 Mangoes 於 10-9-27 23:00 發表
我星期日無意中用 google 和 bing 查了一下有關[九龍塘聖家]的資料,其中讀了一篇名為《小一的惡夢》(去年的),以及一篇英文的。請問有那位知情的家長可以告訴我Samboy(作者)的女兒最後是留級還是無奈轉走呢?現在我們一家意見 ...

我岩岩睇左呢個forum, 都真係好得人驚下. 不過我信, 因為我同事個仔o係超名校喇x讀都係o甘, 開學冇幾耐老師都會同部份家長講小朋友唔適合, 最好轉校. 只係短短幾個月, 小朋友都可能岩岩適應. 不過其實傳統教會小學就係o甘, 不過有d傳統學校會設有輔導班, 比d成績未如理想既小朋友讀. 老師都好願意同家長溝通. 所以揀學校前最好睇多d以前該學校家長傾談內容, 睇下家長評語同自己小朋友是否適合再決定. 好學校應該係著重愛心, 溝通. 呢兩點做唔到都要想想.

我有睇過果篇文章, 唔知實際情況, 只可以話學校肯比機會留班已經好好. 我識好多朋友既小朋友跟唔上, request左幾年留班, 學校都無位, 又或者係覺得無得救, 唔比留.

當然, 家長選擇學校時一定要留意小朋友既能力, 如果返開happy school又無另外再起學術上補給, 真係比你入到maryknoll都唔係好事, 始終小學唔同幼稚園, 老師唔會遂個捉住隻手教. 稍有名氣/程度稍高既學校, 家長既配合真係好緊要.
‹ 上一主題|下一主題