用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 聖家定聖羅撒
go

聖家定聖羅撒 [複製鏈接]

有20分,唔知揀邊間好.有無意見可以俾吓.唔該.
   0    0    0    0

原帖由 winniellc 於 10-9-26 09:07 發表
有20分,唔知揀邊間好.有無意見可以俾吓.唔該.

Last year, (2010-2011), my friend just have 15分 get admitted in Holy Family (kowloon Tong)!

回覆 2# annienorman 的文章

我想問知唔知間學校好唔好,老師惡唔惡架.唔該.

有無人可以俾意見呀.唔該.

我自己會喜歡聖家,不過係kln tong 個間。因校舍新而聯系中學係同區,而派位都不錯。

聖羅撒就校舍old及中學好似係沙田。

以上只係個人意見,

我都係喜歡聖家多d.

原帖由 prettygirls 於 10-9-27 01:00 發表
我自己會喜歡聖家,不過係kln tong 個間。因校舍新而聯系中學係同區,而派位都不錯。

聖羅撒就校舍old及中學好似係沙田。

以上只係個人意見,
My Little Prince, Naoki Kam - 諱諾BB.   

原帖由 louisachau 於 10-9-27 09:27 發表
我都想知, 我自己係聖家舊生.
唔知邊間學校好D!
邊間英文程度會好D呢?
Thanks!

唔記得你係am定pm舊生? 上星期六am起九龍塘聖家攪舊生會你有無去?

九龍城傳統d, 九龍塘就多元化d.

好多人選擇 聖家都會係Kln Tong, 但其實Kln City 都吾係咁差啫(除咗校舍不及Kln Tong), 我原本都係放Kln Tong在Kln City之前, 不過小囡就入咗Kln City, 係初期我心裡真係吾係咁開心, 成日諗住小二會轉校. 當時我老公成日話"點解因為間校舍吾夠大吾夠靚就認定呢間學校吾夠好呢?" 我開始檢討自己.

但開學吾夠一個月我就改觀, 依家小囡讀小二, 係過去一年小囡係呢間大家認為吾夠好, 吾想考慮既大後備(包括前年的我自己) 開心學習, 我見我囡係呢一年學術上進步很多, 老師教學有經驗有系統, 學校傳統得黎亦很多元化, 課外活動亦有很多. 我囡亦有參加不同既活動e.g. 現代舞, 藝術體操, 校內比賽, 校外比賽, 綜藝表演.....  

兩間聖家同一校網同一中學, 除咗校舍之外, 舊聖家真係吾係大家想得咁差架, 我成日睇到好多人話: 九龍城聖家一定吾考慮 or 我只係會選九龍塘聖家. 我心裡真係有替九龍城聖家一班老師不值, 因為當中真係有很多很好的老師.

如果我有失言, 請大家原諒 !

原帖由 sunsunmimiqq 於 10-9-27 10:44 發表
好多人選擇 聖家都會係Kln Tong, 但其實Kln City 都吾係咁差啫(除咗校舍不及Kln Tong), 我原本都係放Kln Tong在Kln City之前, 不過小囡就入咗Kln City, 係初期我心裡真係吾係咁開心, 成日諗住小二會轉校. 當時我老公 ...

我完全無咁既意思架, 作為舊生, 九龍城聖家對我黎講好有意思. 只不過係由舊時既老師話比我知兩間聖家校長起思維上既分別, 我無比較過兩間既成績.

現任老師都有同我講話佢地成績真係唔差, 英文用longman深果本書, 好多小六學生亦搵到好"歸宿". 只係現實係起net 41, 好多家長一定會試maryknoll and DPS, 先會令到聖家相對地無咁受歡迎.

都唔係, 我見今年好多15分都交聖家...我諗今年15分都難d...睇吓小朋友好唔好彩啦!

http://holyfamilykt.edu.hk/others/annual_report0809.pdf

P.17 派中學的情況

回覆 1# jackie_lau2000 的文章

我星期日無意中用 google 和 bing 查了一下有關[九龍塘聖家]的資料,其中讀了一篇名為《小一的惡夢》(去年的),以及一篇英文的。請問有那位知情的家長可以告訴我Samboy(作者)的女兒最後是留級還是無奈轉走呢?現在我們一家意見分歧,我都開始有些動搖了,需要多一些資料幫助抉擇。幸虧還未填表,但十萬火急,30日就是deadline了。

我都有睇這段投訴.
我覺得封信對學校好唔公平! 如果成績未達, 留班是正常做法. 好多學校都有留班情況, 這樣是比機會小朋友, 可以用多一年打好基礎. 難道硬著頭皮比佢升好嗎?

原帖由 Mangoes 於 10-9-27 23:00 發表
我星期日無意中用 google 和 bing 查了一下有關[九龍塘聖家]的資料,其中讀了一篇名為《小一的惡夢》(去年的),以及一篇英文的。請問有那位知情的家長可以告訴我Samboy(作者)的女兒最後是留級還是無奈轉走呢?現在我們一家意見 ...

回覆 1# hinhin2828 的文章

不過,你是該校學生的家長吧,請問你校方會不會施加很大壓力給那些成績暫時未能達標的小朋友和家長?Samboy的情況也有點倒楣,碰上停課,無法證明女兒成績有顯著進步。其實我最想知道他的女兒最終有沒有適應下來?

回覆 6# wunma 的文章

我都有同感,九塘那間透明度低,從打電話給他們就已經覺得,該校不接受停止示號的電話,偏偏我家裏電話有不顯示號碼功能,所以很不方便。其實學校也算公共機構吧,沒遇過公共機構會要對方先顯示號碼才決定是否接聼,個人才會擔心無聊來電,學校有什麽可怕呢?又不是樹敵太多,怕人整蠱?
當然,家長總是希望校方發放多一些訊息,好讓家長方便抉擇。

點解冇人講吓聖羅撒既?

這段文章我都知道的.

相信不是留班與否的問題, 而是小朋友能力應付的問題 ?

而且讀書一向都係持續性的, 不是用幾個月就可以彌補全年的課程吧. 而且打好根底真係好重要的.

我囡囡現階段都能夠應付到功課同默書, 而且非常享受返學的時間哦. 雖然功課昨日有10樣 (不包括改正). 但其實都係好容易就完成的. 小朋友下午在學校的時段還有時間完成部份家課的

原帖由 Mangoes 於 10-9-27 23:00 發表
我星期日無意中用 google 和 bing 查了一下有關[九龍塘聖家]的資料,其中讀了一篇名為《小一的惡夢》(去年的),以及一篇英文的。請問有那位知情的家長可以告訴我Samboy(作者)的女兒最後是留級還是無奈轉走呢?現在我們一家意見 ...

‹ 上一主題|下一主題