用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 返左PN既小朋友, 用左幾耐先適應到呀?
go

返左PN既小朋友, 用左幾耐先適應到呀? [複製鏈接]

我唔係全職媽咪, 同埋小朋友學校唔近, 要搭校車, 所以有d擔心, 如果唔適應就自己帶返學, 但唔知要請幾多假陪小朋友返學好, 所以想請教一下, 唔該晒
   0    0    0    0

個個小朋友唔同, 好似我仔咁, 除左開學首2天校方安排的家長可陪小朋友返學外, 之後阿仔都係自己乘校車自己返學, 一滴眼淚都無, 日日話要返學, 適應期是即日.

聽校方講, 都會有小朋友要1至2個月甚至更長時間適應, 最緊要係持之以恆, 唔好因為佢扭計就唔返學(其實係要佢normalize返學呢樣野), 亦唔好太緊張, 令小朋友都緊張埋, 多d同佢講學校好好玩, 老師好好等正面野.

至於請假, 我只請左2日陪佢返學.

我阿B都係喊咗4日,跟住返學好開心,有日半夜發夢仲唱住學校教的歌,嚇死我.

妳地d小朋友都好叻, 咁快適應到, 我有個朋友既小朋友喊到學校特別恩准父母可以陪多幾日, 我個囡11月返學, 又撞正interview, 唔知會點呢

如果你阿B好快適應到學校生活,撞著INTERVIEW應該問題不大,但係如果佢仲未適應,仲係喊緊的時候,又要去IN,咁有機會影響IN的表現喎...你兩手準備定先啦,同埋呢段時間多啲同佢講有關學校既生活,或者帶佢去學校睇吓小朋友返學的情況,預先熱定身...

佢係咪中途插班?我有一個朋友的B都係中途插班生,佢地話較難適應,原因是班上大部份同學已適應了上課節奏,老師又要按進度教,很難長期只照顧班上某一,兩位小朋友.不過,那位朋友的B在今年8月轉了另一間PN,是零適應期呢...小朋友真是每一個月都在進步!

原帖由 Pertra 於 10-9-28 11:01 發表
My son has started N1 class in this Feb. He couldn't adapt the environment well and cry for 3 months. He was failed in the March interview of other schools as he was too afraid to go inside the school ...

我個囡都喊左3個星期, 放假期間, 我嘗試同佢行經學校, 講學校好多同學仔, 有得唱歌, 玩, 佢都喊.

之後, 到左第4個星期, 慢慢適應, 佢宜家都願意自己入學校, 而且仲會同工人姐姐bye bye!

this is exactly the same with my daughter , she cried for 3 months.....there is one occasion when she had to take a family photo to do some artwork at school....she was OK in the beginning and then she look at our family picture and starting crying and crying... the teacher had to hide the artwork from her!!! It was both funny and sad!!

she also failed all last years' K1 application because she is so emotionally unstable.....
原帖由 Pertra 於 10-9-28 11:01 發表
My son has started N1 class in this Feb. He couldn't adapt the environment well and cry for 3 months. He was failed in the March interview of other schools as he was too afraid to go inside the school ...

你們好,我仔仔返N班已一個月有多,每天返學都喊,頭4個星期都是爸爸送返學,放學坐校車返婆婆屋企. 想等他ok了才坐校車返學, 情況一直沒有好,老師提議比他坐埋校車上學.
今個星期開始已坐了二天,當然上車一定喊,但在學校的情形有好轉..我相信小朋友未適應 (分離). 我都知有D小朋友要喊足二至三個月不等, 我朋友個女一様返N班,她要返學都不返屋企. 我相信個個小朋友適應能力都不同,我們唯有耐心等待....

my experience with this problem is, try talking to the teacher and see how your child is coping at school...the problem with my girl is only cry when we leave her/pick her up, during class, she is OK
also find out what activities they do at school and do some "role play" ie. playing "going to school" at home

每天老師會打電話告訴他的情形, 在學校間唔中問老師爸爸,媽咪,婆婆呢?老師安撫完他就會無事,正常上堂. 在家我會講上學的故事及玩上堂遊戲他都好開心,只是每次分離他總是喊住,攪到煩惱....在學校他會食茶點, 飲水, 唱歌仔, 聽老師講故事, 點名會舉手, 老師說他的情形尚算OK, 只是間歇性說要媽咪, 所以我係其中媽咪等待兒子習慣, 今天起第二個月返學, 希望在此與大家媽咪一起分亨自己小朋友會到幾時才適應 >_<...
‹ 上一主題|下一主題