用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 深水埗區選校
樓主: edithl1117
go

深水埗區選校 [複製鏈接]

我選了荔天
我有一個陳B仔一個陳B女仲有一個陳大B!

醒目開學勳章

我選了協上

想问如果是选私校,崇真小学与礼贤小学比较,哪个学校会好一些?如,英文,中学派位...
多谢

本人從bk中得知有很多媽咪對"開平"有很好的評價, 可否具體講講, 小女現在k2, 想開始搵一些資料, thanks

原帖由 gloria_9232 於 10-10-15 09:06 發表
本人從bk中得知有很多媽咪對"開平"有很好的評價, 可否具體講講, 小女現在k2, 想開始搵一些資料, thanks

我都係聽人講呢間幾好,自己再去參觀佐2次學校,自己覺得好就得啦!最緊要係小朋友學得到嘢.

原帖由 chingching2005 於 10-10-15 13:11 發表

我都係聽人講呢間幾好,自己再去參觀佐2次學校,自己覺得好就得啦!最緊要係小朋友學得到嘢.

我小朋友今年在開平讀2年級, 他每天很開心上學, 他回家都會同我地分享學校的事情, 我知老師對他們很好. 我小朋友讀一年班時, 他的班主任是很年青的, 像大姐姐一樣, 很細心, 每個小朋友都很喜歡她. 我發覺現時很難得有這麼好的教師. 今年她還教我小朋友英文科.  其實師資很重要, 我接觸過的老師都很好, 他們很有心去教學. 需是校舍細. 但我真的很滿意學校.

原帖由 HelenGE 於 10-10-15 14:17 發表

我小朋友今年在開平讀2年級, 他每天很開心上學, 他回家都會同我地分享學校的事情, 我知老師對他們很好. 我小朋友讀一年班時, 他的班主任是很年青的, 像大姐姐一樣, 很細心, 每個小朋友都很喜歡她. 我發覺現時很難得 ...
其實好老實說, 當初我選校時, 其他家長知我選開平時, 他們覺得點解我選這間, 大多都不大支持, 但其實我已參觀過很多40綱的學校. 感覺都是開平的老師最好.  課程不淺, 有一定要求. 由其中文科. 我小朋友讀普通話班, 我和我先生普通話不認識, 而教普通話的主任還不時鼓勵我, 叫我不用擔心. 結果, 小朋友現時普通話已進步了. 所以大家應對開平有信心.

多謝你地回覆, 本人正是因朋友反對揀開平而煩腦, 得到你們對開平的肯定, 我會好放心揀, 真的, 其實如果老師係有愛心的, 會是我的首選.

原帖由 HelenGE 於 10-10-15 17:38 發表
其實好老實說, 當初我選校時, 其他家長知我選開平時, 他們覺得點解我選這間, 大多都不大支持, 但其實我已參觀過很多40綱的學校. 感覺都是開平的老師最好.  課程不淺, 有一定要求. 由其中文科. 我小朋友讀普通話班,  ...
‹ 上一主題|下一主題