用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 深水埗區選校
go

深水埗區選校 [複製鏈接]

小女出年升K3, 有冇過來人可以話比我知呢區應該點選好, 我只得15分, 係咪會好難入到好學校?? 如何排位好?
   0    0    0    0

1 相信 15 分機會好微.

原帖由 fatherfather 於 10-9-23 21:56 發表
一定推介
1.協和小學 , 傳統名牌小學.
2.大角咀天主小學(海帆道)

醒目開學勳章

荔枝角天主教小學
"窮蒼派"第88代大弟子:窮蛋蒼老人

2.大角咀天主小學(海帆道) 不是40網.

聖芳濟愛德, 協和, 荔天, 瑪利諾神父.....15分機會唔大,
聖安德烈、善導、宣道、旅港開平....15分有機會,
還要視乎今年有兄姊在校的學生多唔多!!

得15分要喺40網1st round入到, 真係唔可以揀熱門學校, 荔天, 瑪利諾神父, 聖紀文都唔可能. 至於協和, 愛德今年都係新校, 睇黎今年都多左人爭. 如果想1st round入又得15分, 真係要揀旅港開平, 善導呢類喇.

開平是間很好小學, 校長.老師很用心去教學. 小朋友會每天很開心上學, 坦白說只是校舍比較細. 但好難有十全十美.

我最後都係選 [開平]

其實我覺得博吓又無妨, 我舊年都係15分第一轉入左荔天..
原帖由 chingching2005 於 10-9-26 15:57 發表
我最後都係選 [開平]

如40net 荔天,聖安德烈、旅港開平,神父
我都親身望過校舍...

荔天(學術頗不錯,但就是不太喜歡周圍樓宇圍住,好焗速咁.)
開平(有外籍老師,有升中,因可能有比較校舍是比較細.)
神父(環境不錯,話有7成升中,但就谷同較難入)
聖安德烈(環境同感覺不錯,未至於好谷同深,但就覺得6班太多人,加上我最關鍵他們是有一個融合教育計劃較做得不錯)

最後綜合
我揀了聖安德烈
(因我小朋友交流說話表達較弱
兼得15分)

(我都是要從topic搵下資料)
親子王國已刪除閣下簽名檔內容,煩請自行檢視,頭像,頭銜,暱稱,如帶有廣告或宣傳推介成份,應立即修改或刪除,否則可被封鎖戶口,謝謝合作

THX!各位媽咪的意見!!
想問問若果要排位係咪要選有聯係或直屬中學排先??只有15分的媽咪介唔介思說說你們小朋友當年的排法如何??而最後入了那間!!
真的傷腦根,很怕選錯學校

我都比少少就我上年既經驗.
神父 - 新校舍, 有直屬英中, 7-8成人可以直上, 6年後唔使再煩過. 不過我去完open day, 覺得老師們係比較保守派.
荔天 - 校舍唔錯, 老師比我既感覺都幾有活力. 升中派位亦都唔錯.
聖紀文 - 學習成績好好, 聽講話平均都有90分以上, 如果怕自己&小朋友讀得辛苦, 真係要考慮清楚.
開平 - 有聯繫中學, 值得考慮架.

最後我揀左荔天, 因為我覺得佢好平均, 各方面都好好.

原帖由 edithl1117 於 10-9-27 13:47 發表
THX!各位媽咪的意見!!
想問問若果要排位係咪要選有聯係或直屬中學排先??只有15分的媽咪介唔介思說說你們小朋友當年的排法如何??而最後入了那間!!
真的傷腦根,很怕選錯學校 ...

咁當然有d人會覺得有聯係及直屬英中會較好,
正如 有7-8成人可以直上, 6年後唔使再煩過.

但你要記住要起碼考到全級約30名左右先穏守.
但當你有呢個實力質數,其實好多好英中/中中都會收.
親子王國已刪除閣下簽名檔內容,煩請自行檢視,頭像,頭銜,暱稱,如帶有廣告或宣傳推介成份,應立即修改或刪除,否則可被封鎖戶口,謝謝合作

15分上年都有第1 Round入倒茘天,雖然我個女15分入唔倒,但最後第2 Round都能進入!

40區,大熱有神父,荔天,聖紀文 同埋協和,
開平 - 係黑馬,就我上兩年睇過,校舍雖細,但成績唔錯,老師仲好有愛心,上年本人選擇此校為第二志願!

第三志願係天主教善導小學

選校切記唔好頭三甲全選大熱,萬一小朋友隨機Number太後,就好容易跳出三甲之外, 分分鐘大失預算!
3E 嵐嵐

想補充番,就我過來人經驗,15分係對大熱門學校來講,真係可能難入,不過我都照第紙,咁如果第2 Round抽到就好啦,但如果唔得,第2 Round大抽獎我就會set個target唔可以比個小朋友跌出五位內,於是第一位照揀大熱門,第二位黑馬,第三至五位是次熱門,
又如果第2 Round抽到第二至五志願內,超碼唔會失預算,之後會第3 Round keep住去第一志願的學校叩門。

另外,最好搵定間私校backup,以防真係跌出五位,而又扣唔倒門,可等小朋友買多個保險!

呢個方法,都係有個朋友經驗教我所得,希望幫倒今年的媽媽選擇!

有一樣事一定要記住,第2 Round,一定要填晒所有學校,唔可以填幾間,萬一隨機Number後,就會比電腦彈去一些冇選的學校。

祝各位如願得到理想學校!
3E 嵐嵐

想問得15分, 此階段是否該填"荔天"較有保障.
其實一心只想博喇沙大抽獎(當然亦知道機會很渺茫),  不太明白遊戲規則, 是否自行和抽獎沒有關聯的.
知道15分是沒有可能入到喇沙的, 哪為什麼有好多人都得15分, 但都在這階段填報喇沙.
因現在要填表了, 不知道怎樣填, 請有經驗的家長幫忙.

醒目開學勳章

咁有無人可以講下大宣道又如何呀?
協和係咪已經轉左全日啦?
‹ 上一主題|下一主題