用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 應該轉琴老師嗎?
樓主: EvaLam^^
go

應該轉琴老師嗎? [複製鏈接]

提一句.....分手練習對孩子是必須的習慣!
獨樂樂 - 自己聽音樂
眾樂樂 - 大家都快樂
三思而行、百折不回
日誌:https://www.edu-kingdom.com/home.php?mod=space&uid=90923

//www.edu-kingdom.com/?fromuser=bebebe12345

原帖由 EvaLam^^ 於 10-9-24 02:50 發表
多謝各位既意見~

0甘講老師都有d問題,要開始物色第二個老師啦...煩~

BK有誠徵老師一項,妳可以post上去自然有老師聯絡妳再揀。

我都唔知點揀,真係睇彩數~

妳可以請應徵老師試堂,唔同老師教同一首歌,從中再揾合適老師。

原帖由 EvaLam^^ 於 10-9-23 04:50 發表
阿囡係琴行學,所以我睇唔到佢點上堂.
已經試過練定雙手比老師聽,不過佢都冇理,堅持要佢學多一堂,老師每首歌都會評分,佢差唔多首首都係A.所以我相信唔係阿囡能力有問題,我唔敢話老師一定唔0岩,或者係要0甘樣學,係我唔 ...

唯一的情況是: 學生sight-reading弱, 但聽力, 記憶力非常好. 聽一,兩次就能背, 識背就不願看譜. 這就要開很多書,很多歌來強化sight-reading打好基礎.

只能講唔同老師有唔同教法。我個人有少少疑問,妳小朋友每堂上幾耐?10本琴書覆琴和學新歌會超過一個鐘,除非覆琴只係聽有無錯音,老師彈新歌一次就當教咗,如果係咁,妳要考慮試下其他老師教法。

我個囡每堂只係上30分鐘,佢每次都會教3,4首新歌,我估佢覆琴應該只係聽有無錯音,彈一次就當教0左,唔係0甘既咩?其實我仲有疑問係,佢真係正教彈首歌,其他技巧野咩都冇教,例如:拍子,跳音,正確手勢.....佢話遲d先喎,我曾經同佢講阿囡彈琴,d手指放得太入同手指成日訓係琴到,佢正係話得0架啦,我會提佢,個個小朋友都係0甘,因為介紹呢位老師比我位家長,話老師好有料,佢有考琴資格,講到0甘勁,0甘我先唔多過問,由得佢教囉~

原帖由 EvaLam^^ 於 10-9-27 01:22 發表
我個囡每堂只係上30分鐘,佢每次都會教3,4首新歌,我估佢覆琴應該只係聽有無錯音,彈一次就當教0左,唔係0甘既咩?其實我仲有疑問係,佢真係正教彈首歌,其他技巧野咩都冇教,例如:拍子,跳音,正確手勢.....佢話遲d先喎,我曾 ...

就算係一首好簡單既歌, 老師都有好多野教.
我細仔既老師, 聽完佢拉一首練習曲, 都仲會問佢大細聲要點樣處理, 首歌令佢諗到咩之類
大仔9歲, 佢既老師聽完之後會指出有咩好既地方, 有咩可以改善既地方, 從來都唔會聽完就算喎. 就算彈啱哂D音, 仲有好多技巧要執, 點樣先令到首歌好聽之類之類.

如果我仔既老師似你囡囡既老師, 我自己就唔係咁鍾意. 如果無野要執, 咁我自己教個仔都得啦, 彈啱哂D音唔難, 練多幾次咪得.

貴精不貴多,集中教幾本書,但執多D技巧更好。手勢和技巧由自小練習養成,唔係個個小朋友都係咁,要每堂督住就OK,慣左就好難改。

原帖由 EvaLam^^ 於 10-9-27 01:22 發表
我個囡每堂只係上30分鐘,佢每次都會教3,4首新歌,我估佢覆琴應該只係聽有無錯音,彈一次就當教0左,唔係0甘既咩?其實我仲有疑問係,佢真係正教彈首歌,其他技巧野咩都冇教,例如:拍子,跳音,正確手勢.....佢話遲d先喎,我曾 ...

其實樓主好醒目,知道問題所在,對妳再揾老師應有幫助。如果一時間未揾到新老師,自己可以從旁提醒小朋友,慳番新老師糾正時間。

好難講wow,可能你個女聽不出自己的問題呢!
又或者老師要她練好的基本野先

簽名被屏蔽

我會建議你轉老師,聽你咁講我覺得你個老師都好似冇乜心機教囝囝咁,咁樣大家都唔會好,而且只係剛剛開始練考試歌,仲有成大半年時間先考,真係唔怕轉囉。

原帖由 lamb2003 於 10-9-23 11:55 發表
我都想分享下囝囝學琴的情況,大大話話佢都學左兩三年,跟過兩三個老師,依家個老師跟左成年,最近我提出讓囝囝考皇家試,最初老師佢話可試三級,仲話要加時至一個鐘,當然要加學費啦,但過了一兩個月佢話囝囝上堂坐唔定,進 ...
‹ 上一主題|下一主題