用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 應該轉琴老師嗎?
go

應該轉琴老師嗎? [複製鏈接]

阿囡9歲,學0左琴一年幾,依家仲學緊一級,阿囡自己有d唔滿意,覺得老師教琴進度太慢,佢話一首好簡單既歌,一定要佢分兩堂學,第一堂右手,第二堂先雙手,其實佢話自己一堂就可以彈到,佢試過同老師講,但老師冇理佢,最近佢開始學到冇心機,呢個老師都好古怪,佢從來唔會同我交代阿囡既進度,我曾經問過佢阿囡學成點,佢話冇咩好講,有問題會通知你,係咪學琴就係0甘呢?我見有d小朋友學一兩年都可以學到3,4級,係咪要特別有天份既先得呢?

有冇有經驗既媽咪可以分享下~
   0    0    0    0

你有無試過叫囡囡自己練埋雙手彈比琴老師聽? 練好左咪唔使等下堂再學囉?

交代就我琴姐姐都唔會點交代, 因為佢地上堂我就o係後面睇住, 不過如果我有野問佢, 佢一定唔會答我無咩好講囉.......@@"

學得快都唔一定好, 可能好多基本功都忽略左, 囡囡彈過同而家彈緊咩書呀?

阿囡係琴行學,所以我睇唔到佢點上堂.
已經試過練定雙手比老師聽,不過佢都冇理,堅持要佢學多一堂,老師每首歌都會評分,佢差唔多首首都係A.所以我相信唔係阿囡能力有問題,我唔敢話老師一定唔0岩,或者係要0甘樣學,係我唔識.....我亦都唔係急要個囡升級,但問題係阿囡不滿,覺得老師教得太慢,佢經常都係練2,3次就算,佢話D歌0甘簡單,唔駛點練喎~

依家學緊既琴書:
1. EASIEST PIANO COURSE
2. EVERYBODY BOOK ONE
3. JOHN W.SCHAUM PIANO COURSE
4. LEILA FLETCHER 2
5. ECKSTEIN 2
6. JOHN THOMPSON'S MODERN (FIRST)
7. JOHN THOMPSON'S EASIEST 2
8. STEP BY STEP 2
9. MICHAEL AARON 1
10.JOHN THOMPSON'S SUPPLEMENTARY

Suggest to change teacher.
Don't waste your daughter time.

醒目開學勳章

同家長無交流, 我覺得係最大問題! change anoTher one la!!!

我都想分享下囝囝學琴的情況,大大話話佢都學左兩三年,跟過兩三個老師,依家個老師跟左成年,最近我提出讓囝囝考皇家試,最初老師佢話可試三級,仲話要加時至一個鐘,當然要加學費啦,但過了一兩個月佢話囝囝上堂坐唔定,進度慢,不數拍子等等,如果想佢合格就考二級啦,我都驚他不合格,所以都算啦,但我提出囝囝可否參加學際音樂節,等佢汲取多些經驗,佢即時話你個仔坐唔定,功課又多,仲想參加音樂節?我知佢心裏是說'慳D啦'.聽了後知道佢唔會幫他就打消念頭了.
他每次上堂後在簿仔寫的評語都是冇句好的,我當然有督促囝囝上堂要坐定啦,佢話已經坐定,冇四處走的了,因我是 working mom,所以不能在家看他上堂,但次次事前都提醒囝囝要聽話,但次次老師都比bad comments,我是不是應該轉老師?但依家開始練二級考試歌,轉老師有影響嗎?總之好煩
原帖由 Singpiano 於 10-9-23 10:42 發表
Suggest to change teacher.
Don't waste your daughter time.

原帖由 EvaLam^^ 於 10-9-23 03:05 發表
阿囡9歲,學0左琴一年幾,依家仲學緊一級,阿囡自己有d唔滿意,覺得老師教琴進度太慢,佢話一首好簡單既歌,一定要佢分兩堂學,第一堂右手,第二堂先雙手,其實佢話自己一堂就可以彈到,佢試過同老師講,但老師冇理佢,最近佢開 ...

如果同老師溝通唔到, 我會轉老師. 因為溝通好重要, 不論係老師和家長, 還是老師和學生.
我覺得學樂器, 單對單, 好似師徒關係咁, 好講夾唔夾. 夾的話, 可以推動到小朋友努力練習, 和提高佢既興趣.

我試過做一個好難既決定, 就係係我仔參加校際前個半月轉老師, 因為我當時覺得老師似乎無乜心機去改善我仔既問題. 感覺上好似無乜心機教佢咁. 所以我當時係做咗一個冒險. 細仔亦遇過一位老師, 佢好靚女, 所以細仔好鍾意跟佢上課, 但我見佢對細仔既問題, 似乎毫無頭緒, 所以轉咗現在的老師. 反而大仔現在的老師, 雖然我有些少不滿, 但大仔覺得老師俾到空間佢去彈琴, 好有心機練琴和上堂.

所以, 轉唔轉老師真的有很多考慮.

樓主你女好多書喎?! 其實有無需要咁多本呢? (我都唔識想請教下大家).

轉老師真係好煩,搵過一個仲唔一定好添,其實我囡6歲時已經學過幾個月琴,跟過3位老師,唔係我想轉,而係琴行不停轉人,個個老師都有問題,唔係太惡就係不停講電話唔教野,一係教教下冇0左影,攪到我囡冇晒興趣學琴,之後停0左成年,後來有人介紹話呢個老師好勁,佢個仔一向好聰明,佢用0左8年時間學緊8級,算唔算快呢?
其實我好想知道,老師係咪真係想我囡打好個底呢?定係佢真係有心拖慢進度?我相信教開琴既應該會知掛.其實我係唔介意付出多D時間,我可以同阿囡解釋,老師係想佢好,打好個底,只係過渡期,有冇教琴老師,可以解答我問題呀??

原帖由 w_y 於 10-9-23 17:34 發表
樓主你女好多書喎?! 其實有無需要咁多本呢? (我都唔識想請教下大家).

一共買0左20本琴書,有10本係已經學完.我都想知有冇需要學0甘多?

睇咗樓主個案,我先知道唔係初學至有問題要問,學緊原來仲多問題,唔怪得嚟參加工作坊個個小朋友都己經學咗一段時間,嘻嘻, 睇嚟我要開part 2至得。

樓主如果想交流下,可以PM我,很抱歉有啲意見唔方便公開講。

睇幾件事, 你小朋友幾歲? 基本功係咪好差? 好少練琴? 有些老師主張彈多D書打好底,視譜快。有些老師主張只揀幾本合適的書,學生得就俾佢去。兩類老師都冇錯,在乎你小朋友需要邊種老師。老師唔交代有少少問題,你可以打電話詢問上課情況,年齡唔太細(小一以上)應有能力雙手彈,唔使每星期練單手。最重要你覺得老師有否因材施教。

原帖由 EvaLam^^ 於 10-9-23 18:11 發表
轉老師真係好煩,搵過一個仲唔一定好添,其實我囡6歲時已經學過幾個月琴,跟過3位老師,唔係我想轉,而係琴行不停轉人,個個老師都有問題,唔係太惡就係不停講電話唔教野,一係教教下冇0左影,攪到我囡冇晒興趣學琴,之後停0左 ...

你係講開始練二級,報明年4/5月考試嗎? 其實老師都有佢道理,參加考試同比賽, 學生需要付出同埋有一定責任感,如果小朋友唔想commit,真係徙老師心機同時間。我諗最重要你問仔仔參唔參加, 應承左就一定要做,唔可以半途而廢,我都係咁同學生講,有d學生未得,我都係唔會提出考試同比賽架~
原帖由 lamb2003 於 10-9-23 11:55 發表
我都想分享下囝囝學琴的情況,大大話話佢都學左兩三年,跟過兩三個老師,依家個老師跟左成年,最近我提出讓囝囝考皇家試,最初老師佢話可試三級,仲話要加時至一個鐘,當然要加學費啦,但過了一兩個月佢話囝囝上堂坐唔定,進 ...

樓主,我相信你囡囡的老師可能會拖慢進度,如果首首歌都單手彈,其實對基本功無乜大幫助,彈琴對腦部發展有益的地方是 : 雙手一齊彈,腦部同時協調雙手,令手、眼、腦、心並用,有助腦部發展,其次習慣單手彈最大的問題是,第日考琴試sight-reading(視奏)部份,需要望一首新歌30秒後就要即刻彈比考官聽(雙手彈),當然啱得越多越高分(類似英文unseen dictation),其實每學習一首新歌就等於練習了一次sight-reading,如果次次都單手彈新歌,試問考試sight-reading又點會考得好!!以上只是本人愚見..........

I was a piano teacher (I don't teach anymore as I have no time). My comment is that if you child is playing books 1-10 in your list at the same time, she is wasting time playing pieces of similar level. What seems to be missing is book(s) drilling the technic.

e.g.
A Dozen a Day
Technic is Fun
Czerny
Schmitt

It is very important to keep your child interested in piano playing. If your child's teacher cannot communicate well with you as well, then I would suggest that you change to another more inspiring teacher for your child.
原帖由 EvaLam^^ 於 10-9-23 04:50 發表
阿囡係琴行學,所以我睇唔到佢點上堂.
已經試過練定雙手比老師聽,不過佢都冇理,堅持要佢學多一堂,老師每首歌都會評分,佢差唔多首首都係A....

依家學緊既琴書:
1. EASIEST PIANO COURSE
2. EVERYBODY BOOK ONE
3. JOHN W.SCHAUM PIANO COURSE
4. LEILA FLETCHER 2
5. ECKSTEIN 2
6. JOHN THOMPSON'S MODERN (FIRST)
7. JOHN THOMPSON'S EASIEST 2
8. STEP BY STEP 2
9. MICHAEL AARON 1
10.JOHN THOMPSON'S SUPPLEMENTARY

無錯!入門書2-3本已經好夠, 重複相同嘅練習等於浪費時間.

多謝各位既意見~

0甘講老師都有d問題,要開始物色第二個老師啦...煩~

係呀, 我女老師都有講邊本書有咩作用, 同埋都有 a dozen a day 練下手指.

最大問題是老師跟家長之間的溝通﹐另外樂曲的書只需2-3本﹐應該再加上scales & arpeggios, sight-reading, music theory, ear training 以及一兩本練習手指的書。

原帖由 EvaLam^^ 於 10-9-23 03:05 發表
阿囡9歲,學0左琴一年幾,依家仲學緊一級,阿囡自己有d唔滿意,覺得老師教琴進度太慢,佢話一首好簡單既歌,一定要佢分兩堂學,第一堂右手,第二堂先雙手,其實佢話自己一堂就可以彈到,佢試過同老師講,但老師冇理佢,最近佢開 ...
‹ 上一主題|下一主題