用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖若瑟英文小學 1A 班 2010年, 問題MAMA交流站!
樓主: YamaBB
go

1A 班 2010年, 問題MAMA交流站! [複製鏈接]

YayaBB
真係唔該你呀!
原帖由 YamaBB 於 10-10-2 20:28 發表
三字经 p4,5.

quote]原帖由 wy852 於 10-10-2 19:04 發表
Hi Hi,
請問功課有一項, 中書p.4-5是什麼來的, 究竟有沒有, 他有抄下來, 但又不知道是什麼, 你地 ...

我想請問大家MAMI....每日一篇有冇英文...點介我打個PASSWORD AND LOGIN 去INTERNET ENGLISH 係話我打錯!!!!

原帖由 wy852 於 10-10-2 22:18 發表
YayaBB
真係唔該你呀!

hi 我都試過. 不過我第二朝返學前同佢做翻.  
原帖由 fionau 於 10-10-7 08:19 發表
我都冇做每日一篇喎,唔知點解我經常入唔到個網.

quote]原帖由 YamaBB 於 10-10-4 14:14 發表
我想請問大家MAMI....每日一篇有冇英文...點介我打個PASSWORD A ...

係呀! 我仔都係每日都有做, 不過這幾天其實入得好辛苦...好慢好慢...等到我火都黎.  

原帖由 fionau 於 10-10-7 08:19 發表
我都冇做每日一篇喎,唔知點解我經常入唔到個網.

quote]原帖由 YamaBB 於 10-10-4 14:14 發表
我想請問大家MAMI....每日一篇有冇英文...點介我打個PASSWORD A ...

HI FION,

CONGRAT.你仔仔好叻呀!!!....我仔92分...錯左一個唔小心串錯再加上2個大細寫...俾老師扣左分..我仔話佢有少少緊張WOH...HAHAHA....都係一個好好教訓, 下次佢會小心大細寫, 再加上小心唔好串錯字(竟然錯係一個平時唔會錯GE 字, 真係冇野講)...不過我都已經覺得佢地小朋友好叻, 因為我見老師真係會係成2頁課文入面...由第一頁至第2頁都有DD 有DD..真係唔可以讀少.  

原帖由 fionau 於 10-10-7 11:45 發表
我冇等呀,等得嚟我個仔都要瞓啦,佢730要 ..... 仔仔英默攞100分呀,開心死我......不過要繼續努力....大家一齊 add oil !!!!!

Hi fion,
  你仔仔730便睡覺, 那麼咪好早起床? 我毎仔每日都要成930才可以完成, 今日仔仔上什麼興趣班呀? 我仔仔(Angus)上gym, 希望他可以適應, 因為上綱看介紹時, 好似難道高了少少
  1. 係呢有無家長知道29/10去旅行, 係咪只是學生去的家長不用參與? 因為我要請假
  2. 早兩日功課本內老師訂下一條密碼有什麼用的?
  3. 學校係咪可以著白色長外套回校的?
我好多問題呀!因為平日好少時間可以上綱的, 一有問題要請大家幫幫忙, 唔該大家......Irene

Hi wy852,

我仔仔都係上GYM..佢好開心呀! 希望佢喜歡, I am trying very hard 俾我仔9:00 一定要上床, 但因為佢冇補習老師, 所以到我7PM 到家我自己食完飯又要幫佢溫書/彈PIANO...又要做每日一篇..都要9:30先完成...我都有同你一樣問題....我仔都成日問我, 去旅行社MAMI 去唔去得, 我聽佢講..佢話可以, 都唔知真定假.    學校有回條, 又係好似D PASSWORD 咁..我都試好多唔同WEBSITE..不過都係入唔到..不過仲有一個WALNET 我未試...如果仲係唔得..我先打去問老師...其實學校可以寫清楚D 會更加理想. 不過可能講左..我仔又聽唔明老師講咩...所以有時都係估估下.  

原帖由 wy852 於 10-10-8 07:26 發表
Hi fion,
  你仔仔730便睡覺, 那麼咪好早起床? 我毎仔每日都要成930才可以完成, 今日仔仔上什麼興趣班呀? 我仔仔(Angus)上gym, 希望他可以適應, 因為上綱看介紹時, 好似難道高了少少
  1. 係呢有無家長知道29/10去旅 ...

Hi all P1 parents

29/10 旅行 家長冇得去
9/1 親子旅行我地家長先有得去

去年亞仔P1 時勁開心, 連外套都唔見左返黎, 因為去街衫冇寫名, 跟住話番比老師知, 隔左個 weekend 又力返屋企

學校旅行學校 d 姐姐, 叔叔都去埋, 又幫手照顧d 低年班學生, 班主任都跟住佢地一齊玩, 好開心架, 而去完旅行後, d 相好快又post 上校網度添

今年亞仔話兩個旅行一定要去甘話

原帖由 wy852 於 10-10-8 07:26 發表
Hi fion,
  1. 係呢有無家長知道29/10去旅 ...
:wave: :wave:

THANK U BMW0305!!

原帖由 BMW0305 於 10-10-8 13:58 發表
Hi all P1 parents

29/10 旅行 家長冇得去
9/1 親子旅行我地家長先有得去

去年亞仔P1 時勁開心, 連外套都唔見左返黎, 因為去街衫冇寫名, 跟住話番比老師知, 隔左個 weekend 又力返屋企

學校旅行學校 d 姐姐, 叔叔 ...

嘩Fion你可以730就叫到佢 真係太好啦. 我返到屋企已經8:30pm, 佢可以9:00pm上床, 我已經好開心.  last night 個phonics老師話見到佢好攰好可憐, 我個心都好肉尺.

我想請問你同其他家長, 知唔知校服係唔係有件白色外套架(我唔知有無買漏), 因為呀仔話有人著.

原帖由 fionau 於 10-10-7 11:45 發表
我冇等呀,等得嚟我個仔都要瞓啦,佢730要 ..... 仔仔英默攞100分呀,開心死我......不過要繼續努力....大家一齊 add oil !!!!!

HI JOYANCE,

係呀!..我仔仔話叫我買...我都係前幾日先買俾佢, 我都係見到返學時有小朋友著白色外套...因為天氣早上有D 涼.  我仔都係9:30先可以上床訓. 如果唔係..佢第2朝上學就好攰啦!!!   

我仲想請問, 我仔仔今日回家, 手冊最後一樣只寫左14/10 (四)....之後就冇抄到...我問佢..佢話係中默...唔知係唔係呢!  OR 係其他事項?  

原帖由 Joyance 於 10-10-8 17:49 發表
嘩Fion你可以730就叫到佢 真係太好啦. 我返到屋企已經8:30pm, 佢可以9:00pm上床, 我已經好開心.  last night 個phonics老師話見到佢好攰好可憐, 我個心都好肉尺.

我想請問你同其他家長, 知唔知校服係唔 ...

Thank you BMW0305

YamaBB,
那麼我今個星期都要買件白色外套給他, 係咪純白色冷衫便可? 原來個白色紙條係入walnet用的, 我剛剛上完

HI YamaBB,

我見佢寫左:14/10 中黙, (一文) + (二詞) + 普冊CH.1 (4個韻母)

原帖由 YamaBB 於 10-10-8 20:54 發表
HI JOYANCE,

係呀!..我仔仔話叫我買...我都係前幾日先買俾佢, 我都係見到返學時有小朋友著白色外套...因為天氣早上有D 涼.  我仔都係9:30先可以上床訓. 如果唔係..佢第2朝上學就好攰啦!!!   

我仲想請問, 我仔 ...

Thank you wy852 & Joyance.  Thank you very  much.  

原帖由 wy852 於 10-10-8 22:10 發表
YamaBB,
那麼我今個星期都要買件白色外套給他, 係咪純白色冷衫便可? 原來個白色紙條係入walnet用的, 我剛剛上完

請問1A MAMA,

我仔剛剛同我講...佢今日有D 功課真係抄唔到手冊.佢好似知要做咩.....不過我想請問今日共有幾多樣功課!!

原帖由 YamaBB 於 10-10-9 21:22 發表
Thank you wy852 & Joyance.  Thank you very  much.  

我見亞仔一共抄左9樣嘢, 有6樣要做

原帖由 YamaBB 於 10-10-11 16:15 發表
請問1A MAMA,

我仔剛剛同我講...佢今日有D 功課真係抄唔到手冊.佢好似知要做咩.....不過我想請問今日共有幾多樣功課!!

Thank you very much.  Joyance!

原帖由 Joyance 於 10-10-11 21:12 發表
我見亞仔一共抄左9樣嘢, 有6樣要做
‹ 上一主題|下一主題