用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖若瑟英文小學 1A 班 2010年, 問題MAMA交流站!
go

1A 班 2010年, 問題MAMA交流站!

各位MAMA,

昨天收到班主任通告, 有關每星期英文堂應該帶D 咩書, 有左這張NOTE 感到安心好多啦!!

回復 1# fionau 的帖子

HI..FION...有..好似係D HEIGHT/ WEIGHT 個D 字...你冇咩??  如果你要我明天帶到公司SCAN 俾你.

No problem.  No problem.  Will email the list to you.

Thank you. Fion

Thank you. Fion.  BTW, I have forwarded G.S List to your email.   Pls check!

原帖由 fionau 於 10-9-21 20:24 發表
Welcome, Joyance

Hi FION,,
未識默呀...成課書係識讀.....我只係同佢先做第34頁..不停同佢默頭7行ONLY...SO FAR OK...今晚再溫另外6行..(另外一大段)...我唔會一次過要佢默哂!!..到最後先一次過默哂...我都要努力!!!

我想講..老師話要背校歌P10....但係校歌真係一D 都唔EASY...十分難上口!!!

原帖由 fionau 於 10-9-23 20:14 發表
唔該晒YamaBB, 我已經收到,係呢你個仔識默哂THE FRUIT TREE未呀?

唉呀!!!..下星期開始..冇得再睇綱上功課....真係唔知點算!!!..我見人地好多學校都一直放成年...

請問有冇家長知道, 中默 (一文) + (二詞) 係指咩意思....

原帖由 YamaBB 於 10-9-28 16:05 發表
唉呀!!!..下星期開始..冇得再睇綱上功課....真係唔知點算!!!..我見人地好多學校都一直放成年...

HI FION

明白哂..THK U.  

原帖由 fionau 於 10-9-29 11:34 發表
Yama,

中默 (一文)是第一課課文,  (二詞) 係指第二課詞語, 我想是這樣..

Hi Hi,
請問功課有一項, 中書p.4-5是什麼來的, 究竟有沒有, 他有抄下來, 但又不知道是什麼, 你地有沒有人知道呀?

三字经 p4,5.

quote]原帖由 wy852 於 10-10-2 19:04 發表
Hi Hi,
請問功課有一項, 中書p.4-5是什麼來的, 究竟有沒有, 他有抄下來, 但又不知道是什麼, 你地有沒有人知道呀? [/quote]