用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 好嬲,升左中就係咁?!
樓主: 麟媽媽
go

好嬲,升左中就係咁?! [複製鏈接]

我就比佢$25/日for食飯only, 吾計車費, 佢成日話我吾比零用佢, 我話..佢咩都係我比錢買 (除左佢特別的喜好外), 要零用做咩 ??  大家話arm 吾arm.
http://hk.myblog.yahoo.com/

bkfans123:
甘係咪佢鍾意的東西你都買給他丫?你比晒錢佢唔會覺得d野貴(肉赤),有時佢鍾意的東西,我會要求佢比部份錢,佢就會考慮吓買唔買!

原帖由 bkfans123 於 10-9-22 11:58 發表
我就比佢$25/日for食飯only, 吾計車費, 佢成日話我吾比零用佢, 我話..佢咩都係我比錢買 (除左佢特別的喜好外), 要零用做咩 ??  大家話arm 吾arm.

Hi mayc
我無比佢亂買野, 都係買文具, 但要真係無晒墨先買, 買普通果d,  佢亦無特別要求買靚野, 如果佢要買無謂吾等駛的物品, 我都會say no. 等佢生日or新年有利是錢佢先自己買.

唉..對住佢我真係好失敗, 見佢成日打機, 鬧又吾得, 講又吾得, 都吾知點算 ??
http://hk.myblog.yahoo.com/

點解我呀囡同你地唔同嘅, 佢都係升中一, 但見佢好忙都好唔得閑, 日日都好幾樣功課, 中英文又要默書, Maths又要Quiz, 重要交讀書報告, 放學後又參加校隊、咩學會, 重有網上功課, D時間都好full, 邊有時間hea, 加上晚上安排2、3天補習, 依家就連FB都好小上, 我反而怕唔夠時間完成功課多D。
至於報到, 暫時都OK, 番學一到校門就會call我然後關機, 到放學就出學校門口就開機打比我, 不過有次成7點才call我, 我都忍住唔打比佢, 佢後來話因為太倦都無開電話, 但就差不多回到家。所以通常通電時我都係加點關心及提醒, 尚算順利過渡。

原帖由 Rattie 於 10-9-21 11:32 AM 發表
係我睇錯以為 $50 係車費。我都係預我囡 $50/餐,車費就扣 octopus。

我都係50一餐, 車費扣八達通, 但餘數就要佢入錢箱, 通常食飯會貴D, 但食公仔麵會有一半錢剩, 因為如果同時用作零用錢, 佢要買貴野時會日日食公仔麵, 太無益啦, 所以要分開。學校大圍的費用我比, 而學會/活動特別費用要佢在錢箱取, 零用錢係爸爸比, 我一向好小理。

王國長老

我個仔中一唔可以出去食lunch,
係學校訂飯,可能佢運動量大,
佢話食完個飯盒仲未飽,
尤其是有幾日要練波(校隊),
水又唔夠飲,野食又唔夠飽,
我每日再比多$25 比佢,
用黎買野飲同買野食。

醒目開學勳章

原帖由 麟媽媽 於 10-9-27 23:49 發表
佢話食完個飯盒仲未飽,
用黎買野飲同買野食。 ...

sorry! 好奇一問,咁一個初中生一個月的洗費大約幾多?(即全包-衣、食等等....)
我小朋友重細,想得個知,
我見你地話一餐$50,其他另比,
咁佢地一日用錢都唔少,
死啦...我有兩個細路,咁咪好重皮...

我每星期比$180,(如果只返4日學佢就賺咗)(F.1時$150)連車錢,食飯錢(可以出去食or學校飯堂買),我無過問佢食咩!佢都有好多錢剩的!

佢話食完個飯盒仲未飽,

醒目開學勳章

佢話食完個飯盒仲未飽,
佢有冇 locker?我會買定d乾糧比亞仔放係 locker,等佢多個選擇!小食部個d又貴又唔飽肚,亞仔試過放學買份三文治,可能唔新鮮,返黎肚痛

我仔要訂飯,係唔出得街食。所以每星期我比$50,車費、早餐另計。(早餐只食個包)每月老豆比$200零用錢,佢儲到好多錢架
我有一顆夜空中最閃耀的星星,我有一個墮入凡間的小天使,還有一個祇能容下我的宇宙。多謝恩賜津津樂道

我個女要在學校訂飯, 所以我每個月比$400佢 (唔洗返學都豪比佢) 包車費$9.00, 買小食, 百達通要自己增值, 電話費6個月幫佢增值一次100, 多過便要自己比.

佢今個月都有$120剩下

我覺得唔好一開始比太多, 月中可以先問她用了多少錢,
不夠的話看看那一方面需要加多少少錢.  
慢慢加會比較好! :

原帖由 M&A Mom 於 10-9-29 17:12 發表
佢有冇 locker?我會買定d乾糧比亞仔放係 locker,等佢多個選擇!小食部個d又貴又唔飽肚,亞仔試過放學買份三文治,可能唔新鮮,返黎肚痛

我仔要訂飯,係唔出得街食。所以每星期我比$50,車費、早餐另計。(早餐只食個包)每 ...

我個女唔知係唔係唔習慣日日食出面餐廳D嘢, 已經肚瀉咗成2個幾星期, 看過医生時瀉時唔瀉, 好頭痛!!  已叫佢唔好飲餐廳D凍飲.  看看怎樣.

至於零用錢, 我老公係都要比$800 for 2個星期, 但計過佢$700已好夠用, 過佢都儲咗幾百元這一個月下來.  我開咗個有提款card嘅A/C (in my name) 比佢.  叫佢把所有零用錢放入bank, 要用先襟出來用, 我就拿薄仔print 佢D transactions睇.  我叫佢儲到錢就用card在AMT transfer 去自己個户口, 佢個户口無提款card嘅, 咁就用唔到D savings啦! 我又可打薄check 佢D transactions

醒目開學勳章 王國長老

講開唔開電話, 同大家分享一個故事(有D長, 但好有意思的)

之前上一個輔導課程, 社工導師分享左一個真實CASE, 故事主人係一個中年媽媽, 佢個女中學了, 成日都無黎搭烚, 有一日放學, 無返屋企, 媽媽勁打電話都搵佢唔到, 8PM, 9PM, 10PM, 媽媽開始慌, 想報警又好似好大件事, 坐又唔係, 企又唔係, 出去搵又唔知去邊度
呢個時候, 女女返屋企, 媽媽心裡好複雜, 想鬧, 心安, 好嬲........一次過出晒黎, 講唔出野於是講左句"夜喇, 換衫食飯啦"
2母女一路食飯, 相對無言, 個女越黎越驚點解阿媽仲唔開片??? 當然佢唔敢問, 到最後, 媽媽講左句"你知唔知我頭先好擔心你, 你下次唔好咁喇"
個女至知, 原來自己阿媽驚到鬧唔出, 果下, 佢知錯了, 以後都唔敢唔開電話

(社工寄語: 丙一千次, 唔及你感動佢一次, 切記)

好, 上PART講完..............聽左呢個故仔, 我好上心, 以為收到教訓了, 好, 而家請大家聽下半PART (現眼報呀各位)

我有幫手女女學校義工工作, 有一晚, 女女又循例打黎"你去到邊呀", 我亦循例答"快喇就返喇" (當時我女小3)
事實係我約左D PARTNERS開會, EXPECT半小時開完, 開會無耐我電話就無電熄機, 結果又神推鬼控咁就攪到10PM
一出LIFT, 我離遠見到我女坐o係鐵閘位置, 我心唸"大鑊", 一開門, 同佢講"你等我返黎呀?", 我女眼紅紅望左我一眼, 無答我返左房, 當時我表情應該係咁:
入到屋, 我老公一見我就狂鬧"你知唔知你個女等左你幾個鐘頭呀你又話就返知唔知人地擔心你架構^(^*&*%$^$"
果下真係超級guilty feeling, 之後, 我唔夠膽玩消失, 就算電話無電都一定問人借電話報到
(所以我咪話現眼報lor, 真的, 老公丙我一百句, 都唔夠個女果一個眼神HURT, 嗚........我知錯喇)

原帖由 Charlotte_mom 於 10-10-19 15:49 發表
講開唔開電話, 同大家分享一個故事(有D長, 但好有意思的)

之前上一個輔導課程, 社工導師分享左一個真實CASE, 故事主人係一個中年媽媽, 佢個女中學了, 成日都無黎搭烚, 有一日放學, 無返屋企, 媽媽勁打電話都搵佢唔 ...

Charlotte_mom,

多謝你分享, 我又試改變一吓自己, 學習少鬧少哦,
用感動一刻去另小朋友上心.

先收回自己D火,用軟攻, 加愛心。。。
等我下次試下。

原帖由 humbertcarol 於 10-10-19 16:55 發表

Charlotte_mom,

多謝你分享, 我又試改變一吓自己, 學習少鬧少哦,
用感動一刻去另小朋友上心.

我都用過這方法, 但只是霎時感動, 唔使幾奈就故態復萌!!  , 我真係唔知點教佢好, 我同佢講我就嚟要commit suicide

原帖由 Charlotte_mom 於 10-10-19 15:49 發表

之前上一個輔導課程, 社工導師分享左一個真實CASE, 故事主人係一個中年媽媽, 佢個女中學了, 成日都無黎搭烚, 有一日放學, 無返屋企, 媽媽勁打電話都搵佢唔 ...

這一代真係要好好教理財知識
‹ 上一主題|下一主題