用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 好嬲,升左中就係咁?!
go

好嬲,升左中就係咁?!

王國長老

自從亞仔升左上中一,
d 生活好似好Hea 咁,
無咩功課,書又唔知佢教左幾多?!

今日佢話想留校練波,
預備聽日既校隊選拔,
我話OK啦,但4pm 好走喇。
點知5:30pm 都唔見人,
仲熄埋個電話唔聽,嬲得我!
中一已經自把自為,大d 點算?
剛才佢先打比我話返緊!
我好火打比老公,我想罰佢,
扣佢聽日零用錢,
但老公又叫我冷靜,話個仔大喇,
可以約法三章,可以有自由,
但唔可以濫用自由喎!
真係好小事嗎?唔使表達我不滿?

醒目開學勳章 王國長老

原帖由 麟媽媽 於 10-9-14 18:08 發表
自從亞仔升左上中一,

今日佢話想留校練波,
預備聽日既校隊選拔,

剛才佢先打比我話返緊!
扣佢聽日零用錢,
但唔可以濫用自由喎!

呢樣要鬧, 父母最擔心係發生意外.
如果第一次就傾下先.

自從亞仔升左上中一,

今日佢話想留校練波,
預備聽日既校隊選拔,
剛才 ...

Hi, Lun Ma,

I guess you need to agree some rules with your son, such as telling you when he will be back and if he will be late, he has to call you.  If not, you may deduct his pocket money...

It is very difficult to control kids' activities and timing after school in secondary.  For my kid, I still let her take private school bus after she entered secondary school (though the cost is double that of travelling by herself).   If there is no activity after school, she will always come back on time.  So for 4 years now, it is still controllable.

For boys, maybe he will listen more to his dad??

自從亞仔升左上中一,

今日佢話想留校練波,
預備聽日既校隊選拔,
剛才 ...

麟媽,

放鬆,放鬆,呼氣,吸氣。

我有時都好氣頂。諗吓我,自孩子出世,伴讀、伴玩、6時起床煮早餐,夜晚佢地睡我先息燈。但有時佢地想激你就激你,唔使擇日咁。大個啦,唔打得。唔理佢好嗎?書本話唔得,会令孩子變壞。

唯一可以做嘅,就係放鬆,呼氣,吸氣同埋打自己心口。

自從亞仔升左上中一,
無咩功課,書又唔知佢教左幾多?!*** 我個仔都係.
今日佢話想留校練波,
預備聽日既校隊選拔,
我話OK啦,但4pm 好走喇。3:30放學, 4pm要走又真係無可能wor, 吹水都要啦, 重要未計練波時間, 此點可以理解.
仲熄埋個電話唔聽,嬲得我!熄電話就唔得, 要傾一下, 要動之以情, 即軟功, Daddy/ Mum 會好擔心, 怕有意外....
剛才佢先打比我話返緊!要同亞媽報到緊係好瘀啦, 下次比佢自己講幾多點走, 不要迫他只可留半小時, 我估1~1.5小時是可以接受, 因球場唔係亞個仔一個人用嘛, 可能要排下隊, 可以體諒
扣佢聽日零用錢,比一次機會啦, 下次才罰佢, 因你們之前未agree 好嘛, 不可以有妳講, 無佢講的.
但唔可以濫用自由喎!
------------------------------------------------------

我用緊此方法跟亞仔溝通, 暫時未出亂子, 小朋友 (雖然11/12歲) 都係要面嘛. 妳想想自已當年, 跟同學仔/ 朋友仔去街, 都唔鍾意亞媽問長/ 問短. 係時候放手比佢自已管理下自已, 留在學校應該問題不大. 如果講大話, 周圍去就緊係唔得啦.

我亞仔開學後做了 2個 project, 試過有2次同學仔在我屋企做到7點幾/ 8點 (真係做唔係玩的). 我都叫佢主動找 mummy 報到. 叫亞仔送他們到車站, 返到屋企要打電話比我個仔知, 我個仔又要跟我報告. 同樣我個仔亦去過同學屋企一次, 7點左右走, 我亦要求亞仔跟我要求之做法, 暫時大家都接受. 你係時候跟亞仔 set up rules ...

王國長老

WYmom,Judy,見到你兩個老朋友真好!
亞仔升左中我都唔知佢想點,
個人好似好鬆散咁!佢學校又出名夠自由,
但佢地都唔好好似甩線紙鳶咁款呢!
我覺得自己頭先都好得,忍得住把火,
其實今日呢件小事只係引爆器,
之前好多細細既事情,總之覺得佢好Hea,
佢又好似無咩方向咁,功課都未顧掂,
呢樣club又話join,嗰樣又話想join....
頭先又話佢負責做壁報,我話你又有份?!
死囉,好學唔學似足佢老爸!

王國長老

Joe媽媽,

多謝你提醒,
我一直無諗過亞仔面子問題,
或者好多時只顧自己大人既面子....
同你地傾完心情好多了,
共勉之~~

自從亞仔升左上中一,

今日佢話想留校練波,
預備聽日既校隊選拔,
剛才 ...

我亞仔都係剛上了中一,可能未返全日,又係好少功課,都Hea左好多,好勞氣,都好驚遲些會失控。

原帖由 麟媽媽 於 10-9-14 19:29 發表
WYmom,Judy,見到你兩個老朋友真好!
亞仔升左中我都唔知佢想點,
個人好似好鬆散咁!佢學校又出名夠自由,
但佢地都唔好好似甩線紙鳶咁款呢!
我覺得自己頭先都好得,忍得住把火,
其實今日呢件小事只係引爆器,
之前好多細細既事情,總 ...

因為女兒即將面臨升中問題,先開始走黎呢度睇吓。
發覺響呢度好溫馨

版主同好多媽咪講野都感性+理性,令人獲益良多

我周日剛同一位中學老師聊天,佢個囡讀緊中三,響間校規較鬆既直資度讀。佢話:

中一至中二至係最關鍵期,較小學仲重要,要睇緊D。

但係班細佬正處於反叛期,明睇緊可能有D難度,佢採取既方法係:

電腦要放響廳,等小朋友唔好一返屋企就關自己在房內

初中期間俾大量既課外活動充塞咗佢地既時間,唔好等佢放咗學響街hea,尤其係女仔,大家一齊逛街,既有消費意欲又浪費時間。所以,盡量放佢地參加課外活動,防止佢地有多餘時間去學壞。到咗中三,先至收返韁,要求佢地在選科前搞好成績。

so far佢個囡似乎都仲係幾聽教聽話

醒目開學勳章

Csy ma,

Thx for sharing!好值得作reference!

我大囡都系好似有少少hea! 我介绍girl guide 俾囡囡, 够充实又有型!

原帖由 csy_ma 於 10-9-14 21:31 發表

發覺響呢度好溫馨

我周日剛同一位中學老師聊天,佢個囡讀緊中三,響間校規較鬆既直資度讀。 ...

醒目開學勳章 王國長老

原帖由 csy_ma 於 10-9-14 21:31 發表

發覺響呢度好溫馨

csy_ma

歡迎光臨

呢度媽咪多, 比較感性, 可以畀我們分享感受.
教育政策那邊多爸爸,
男性比較硬朗率性,
雖然偶有火花,
但卻提供和引出很多教養孩子的資料,
都很捧.

中一至中二至係最關鍵期,較小學仲重要,要睇緊D。

認同....

十個有9個小朋友上到中一, 呀媽都覺得佢地hea.  我上年都覺得呀仔好hea.  考完試後, 明白學校表面好hea, 實質小朋友係要主動學習.

anyway, 應承左既時間但唔見人又打唔通電話, 難以接受 (呀媽係公司個感覺真係超驚), 一定要好好傾吓

醒目開學勳章

自從亞仔升左上中一,

今日佢話想留校練波,
預備聽日既校隊選拔,
剛才 ...
我上年就係經歷晒你家下心情!
relax~鬧得太多就會令大家距離拉遠!小心!

功課~真係會少左好多,好多唔係明天交,所以要教曉佢寫手冊時要 mark 底 deadline
課後活動~好多時都係亞sir or 師兄攪到遲左,佢地又面皮薄唔好意思叫早走 or 打電話回家,有時真係玩到忘晒形(係要講好多好多佢地先上心架,你要表達比佢知你係擔心佢安危)

仲要小心電話問題,要放 locker 就必定要放好,唔好似其他同學懶醒跟身,失手就麻煩(我仔就係 on居居禁係F.1比學校記左兩次缺點

唔好寄望學校對F.1生會好似幼稚園升小一時禁包容,係180度相反,有d學校會好似管犯禁管F.1(可能係我仔學校比我的感覺)

多d了解、幫助個仔適應F.1生活
我有一顆夜空中最閃耀的星星,我有一個墮入凡間的小天使,還有一個祇能容下我的宇宙。多謝恩賜津津樂道

我以為我緊張, 舊年我女中一時, 我自己唔記得左阿女放學時間, 我打十幾次電話搵唔到佢, 差d走去學校搵人, 不過最後俾我搵到我識的唯一一個家長問, 原來阿女有課外活動, 只係我自己唔記得, 虛驚一場.
當阿女放學後後打俾我, 我第一時間同佢講我打過俾某某的媽咪果度搵女, 費時佢鬼叫, 自此之後, 阿女都怕左我成日唔記得野, 一放學立即報到, 返到屋企再打一次, 佢唔想我再打去俾同學仔果度, 有時我接唔到電話, 佢一定send SMS.  阿女知我搵唔到佢會巔, 分分走去學校搵人, 所以自願同我保持聯絡, 包括去放lunch 都會打俾我嫁

原來唔係我一個覺得亞仔升F.1 ~~hea~~~

大家都有同感~~

可是,才開課十多日,他的課外活動多到我都驚驚地---除星期一外...每天都有活動..周六也填滿了早午晚....會唔會他日上到中三叫停時佢唔曉停呢?

醒目開學勳章

係學校, 吾係吾可以開手提既咩?
3:30放學, 你要佢4點走, 又真係無乜可能wor

我個女都好hea....................又無功課, 琴, 笛又吾練, 我都吾知佢想點............

自從亞仔升左上中一,

今日佢話想留校練波,
預備聽日既校隊選拔,
剛才 ...

我個仔都係咁, 成日話幾多點, 但通常都唔係多. 有時話課外活動, 之後唔見咗兩個鐘都有架. (不過我知佢唔會通街溜.)
佢通常放學先至打電話捭我(學校內不准用手電), 我成日問佢, 請問見唔見我個仔呀, 我唔見咗佢好耐, 好擔心, 我就嚟想報警架la.
佢就會話捭我聽點解咁遲, 學校唔方便打電話.
我叫佢有時間盡可能打電話捭我啦.
其實我都明白學校打電話唔係好方便, 同老師做緊嘢又唔多方便走咗去.
不過我知佢係安全, 而且學校都唔會捭佢留到超過六點幾. 過咗呢個時間我先至會搵仔(這是我的底線, 不過都未試過). 佢哋覺得佢讀咗中學就大個仔/女. 希望有更多自主權, 可能的情況下開始要放手.  將在外, 管唔到咁多架勒, 返而要他們知道他們的責任是要令我安心, 做嘢要有交帶.
我諗我覺得唔對路先最多打電話返學校問. 放鬆d啦! 細路仔係咁架la. 唔可以再當佢哋係小學生, 因為佢都唔會再當自己係.

簡直係我的心聲  , 互勉之

原帖由 judy 於 10-9-14 06:58 PM 發表

唯一可以做嘅,就係放鬆,呼氣,吸氣同埋打自己心口。.

原帖由 斯琴高娃 於 10-9-15 10:49 發表
簡直係我的心聲  , 互勉之

斯琴高娃,

罕客,好耐冇見,祝好!

麟媽,

可見,你幾咁受歡迎,多啲係到出現啦。

而家就嬲? 遲多兩年先啦........