用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
樓主: anjogmail
go

2010/2011 FS1-I [複製鏈接]

當時冇訂, 係諗住話參考性質...我哋自己個年代咁樣寫屋企實唔買嘛 >.<

家陣想買仲有冇得買呢... ???

原帖由 Jamson 於 22-9-2010 13:14 發表
坦白講, 唔好講$, 套書真係好正, 我都只係買二手, 佢印刷精美, 內容全面, 有故事(好有趣的情節), 有生活的, 有phonics, 而且是集各作家之大成, 我自己都愛不釋手, 唔會轉賣, 呢樣嘢校長無誇大 (可能我也是愛買書但不 ...

不過, 據以前d家長講, 小朋友上課真係好少用呢套書, 只係我想做課外書看也可, 但成千元課外書, 一本本二百二百買就唔算貴, 一次過比成千買, 好肉赤.  我去書展可掃一大疊書呢!

原帖由 anjogmail 於 10-9-22 13:59 發表
當時冇訂, 係諗住話參考性質...我哋自己個年代咁樣寫屋企實唔買嘛 >.<

家陣想買仲有冇得買呢... ???

可能我平時都鐘意買書, 所以值的話都想買番套, 而且尋晚睇埋實物, 感覺又唔同啲, 之前只以為係好似套 story books 咁嘅書仔咋.

雖然話香港好容易買到書, 但其實真係要買到高質素適合小朋友之餘, 仲要佢哋自己都肯鐘意同拎起嚟睇嘅, 一啲都唔易搵o架~

原帖由 Jamson 於 22-9-2010 14:11 發表
不過, 據以前d家長講, 小朋友上課真係好少用呢套書, 只係我想做課外書看也可, 但成千元課外書, 一本本二百二百買就唔算貴, 一次過比成千買, 好肉赤.  我去書展可掃一大疊書呢!

...

我認為香港買書好難, 因為香港書局比一兩家大集團壟斷, 佢哋唔會入果d英文故事書仔, 台灣翻譯繪本呢d貨, 就算請佢哋代訂比多d delivery charge都未必 show 你, 分分鐘要去amazon買, 小型書店(但好多小朋友書)如誠邦下下比人迫遷, 所以我只好年年書展去迫吓入貨,

我好期望台灣誠品進駐香港.

原帖由 anjogmail 於 10-9-22 14:41 發表
可能我平時都鐘意買書, 所以值的話都想買番套, 而且尋晚睇埋實物, 感覺又唔同啲, 之前只以為係好似套 story books 咁嘅書仔咋.

雖然話香港好容易買到書, 但其實真係要買到高質素適合小朋友之餘, 仲要佢哋自己都肯鐘 ...

We are all one family as the Principal said....All of us need to be honest!!

Good ideas can improve the quality further...no harm

原帖由 Jamson 於 10-9-22 13:06 發表
哈哈, 我都有同感, 大家以後要小心d講嘢至得嘞!

hehe! I would be honest even in front of my da and mum.......   

原帖由 monkeydog 於 10-9-22 15:03 發表
We are all one family as the Principal said....All of us need to be honest!!

Good ideas can improve the quality further...no harm

各位新家長好,歡迎成為真道書院成員,剛剛看到話題是閱讀,希望不要介意我在這裡加一把嘴。

培養閱讀習慣非常重要,對於學校的Big Book,去年qq也沒有教完所有,不過,我跟qq討論過,她也贊同內容很好,並知道書價很貴,我就要求她當平常圖書一樣
,要安排時間看啦,這樣,她也同步會學懂珍惜。

我都係客廰書架已沒位, 而家諗緊啲舊書用盒收好定擺上走廊櫃頂.

原帖由 Jamson 於 10-9-22 13:43 發表
我也是, 一套一套keep好, 佢d玩具舊了,我也會拿去回收, 但書就好唔捨得, 現已疊了1.5米高的幼兒書放了在儲物室(因客廳書架已沒位了), 唔捨得拿去回收, 有時想起一些好笑的故事情節, 我哋會拿出來再笑過.    ...

話說回來, 大家有Phonics Story Book嗎? 星期二晚老師拿著的那一本"簿"可從沒見過 一.一"

另外, 數學科兩位老師已批改的工作紙每天還需帶回嗎?

我都係, 問囡囡佢都話冇; 已批改的工作紙應該唔需要帶

原帖由 anjogmail 於 10-9-23 17:12 發表
話說回來, 大家有Phonics Story Book嗎? 星期二晚老師拿著的那一本"簿"可從沒見過 一.一"

Thank you, 琪琪媽 ^^

原帖由 阿笨與阿占 於 23-9-2010 18:39 發表
我都係, 問囡囡佢都話冇; 已批改的工作紙應該唔需要帶

想問下昨天派的phonice story (1 ) 係咪可以油顏色 ?
而 (9) 就唔可以油呀 ?

原帖由 anjogmail 於 10-9-23 18:45 發表
Thank you, 琪琪媽 ^^
09/06/04   3.35kg, 25/06/04   4kg, 30/07/04   5.2kg, 01/09/04   6.3kg, 02/10/04   6.9kg, 29/11/04   8.2kg, 28/12/04   9kg, 31/1/05     9.9kg, 13/6/05    10kg

阿女話老師畀佢哋油顏色, 但冇講明只可以油(1)唔可以油(9)喎.

原帖由 KMY 於 29-9-2010 14:25 發表
想問下昨天派的phonice story (1 ) 係咪可以油顏色 ?
而 (9) 就唔可以油呀 ?

I have seen Phonic Story Book start from school year ?  Any class receive this and which teacher distribute this ?

原帖由 anjogmail 於 10-9-23 17:12 發表

It's my 1st time seeing that Phonics Story Book last night. Though it's a copy version, it sounds good and helpful to the kids.

原帖由 kukukoo 於 29-9-2010 15:06 發表
I have seen Phonic Story Book start from school year ?  Any class receive this and which teacher distribute this ?

你地昨晚有無做每日一篇呀? 昨晚10點幾上網時已經有一位同學仔做左啦, 亞女係第2個, 佢好開心有自己個名, 我話要做完功課先可以上網做, 希望可以鼓勵佢功課做怏d啦!
09/06/04   3.35kg, 25/06/04   4kg, 30/07/04   5.2kg, 01/09/04   6.3kg, 02/10/04   6.9kg, 29/11/04   8.2kg, 28/12/04   9kg, 31/1/05     9.9kg, 13/6/05    10kg

嘿? 開始咗啦! 尋晚返到去太夜都冇開電腦 >.<

好彩聽日係假期, 慢慢再研究下先. 不過話時話, 自從每日做 Daily Log 後, 阿女學多咗分享, 好開心 ^_^

原帖由 KMY 於 30-9-2010 09:13 發表
你地昨晚有無做每日一篇呀? 昨晚10點幾上網時已經有一位同學仔做左啦, 亞女係第2個, 佢好開心有自己個名, 我話要做完功課先可以上網做, 希望可以鼓勵佢功課做怏d啦! ...

這2日係 practice, 10月2日先正式開始
Daily log 經過努力後, 而家可以寫到4x 個字, 好似校長甘講, 而家努力, 遲d就可以放手啦 !!! 努力, 努力

原帖由 anjogmail 於 10-9-30 09:59 發表
嘿? 開始咗啦! 尋晚返到去太夜都冇開電腦 >.<

好彩聽日係假期, 慢慢再研究下先. 不過話時話, 自從每日做 Daily Log 後, 阿女學多咗分享, 好開心 ^_^

KMY,

唔係10月先開始咩, 咁快有得做? 係咪有通告架, 我地冇見到!!

原帖由 KMY 於 10-9-30 09:13 發表
你地昨晚有無做每日一篇呀? 昨晚10點幾上網時已經有一位同學仔做左啦, 亞女係第2個, 佢好開心有自己個名, 我話要做完功課先可以上網做, 希望可以鼓勵佢功課做怏d啦! ...

尋晚Daily Log上有張貼紙, 寫住個網址, 學校編號, 登入帳號同密碼; 仲叫我哋要好好保管該等資料...但今日又要交番張 Daily Log 返學 一.一"

原帖由 阿笨與阿占 於 30-9-2010 13:12 發表
KMY,

唔係10月先開始咩, 咁快有得做? 係咪有通告架, 我地冇見到!!
‹ 上一主題|下一主題