用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 升小一,開學一周後焦慮
樓主: hk_batman
go

升小一,開學一周後焦慮 [複製鏈接]

Me too. My husband said I am too nervous.

原帖由 kikiboy 於 10-9-11 21:00 發表

我又係, 得我一個人係度緊張, 阿仔又係傻下傻下.

我 都 係, 我諗 全屋 最 緊張個個 係 我 , 每 日 都 好似 軍訓 咁, 睇住 d 時間做 人...(講我自己)  

原帖由 kukukoo 於 10-9-11 21:08 發表
Me too. My husband said I am too nervous.

無錯, 真係睇住d時間做人, 我個仔小一時, 我真係好緊張, 而加小二, 我已經放低d, 佢又好dd, 不過都係有唔記得做功課, 唉, 算啦, 佢自己事啦(雖然我心都係有少少火)
原帖由 MonkeyGirl 於 10-9-11 22:28 發表
我 都 係, 我諗 全屋 最 緊張個個 係 我 , 每 日 都 好似 軍訓 咁, 睇住 d 時間做 人...(講我自己)  

Haha....My son also like that.  I am very nervous.

原帖由 Whitepine 於 10-9-11 15:43 發表
我仔仔上星期五老師寫手冊話無交功課呀!!其實佢已經做完,我幫佢放在入一個通告同功課袋,已經同佢番學前講過幾次。但係佢都係傻下傻下無攞出黎交比老師!!

唉!!我都比仍激親,但係佢都係未適應jer!!

...
My Little Prince, Naoki Kam - 諱諾BB.   

醒目開學勳章

Yes, my daily life was changed over due to my son.

No more TV at night. Every day I need to go home quickly after work to check his assignments. Everyone go to bed not later than 10:00 pm. Need to wake up early in the morning at 6:00 am to cook the breakfast.

原帖由 MonkeyGirl 於 10-9-11 22:28 發表

小朋友上了小一之後, 我地每天就是同時間競賽, 天未光要起床準備早餐, 小食盒, 水, 量體溫, 趕校車. 放學回學趕做功課, 溫習, 默書, 簽回條, 對手冊, 收拾書包. 練琴, 冲涼, 食晚飯, 早上床睡覺. 一天就是這樣渡過了.

我都係咁話, 日日同時間賽跑. 身心疲累. 所以我十分珍惜星期五晚的日子.

原帖由 eileenycm 於 10-9-12 22:06 發表
小朋友上了小一之後, 我地每天就是同時間競賽, 天未光要起床準備早餐, 小食盒, 水, 量體溫, 趕校車. 放學回學趕做功課, 溫習, 默書, 簽回條, 對手冊, 收拾書包. 練琴, 冲涼, 食晚飯, 早上床睡覺. 一天就是這樣渡過了 ...
My Little Prince, Naoki Kam - 諱諾BB.   

Wow, this sounds very busy. We spend only about 20 - 25 min in the morning to get prepared before leaving the house. After school, if the child can finish all work plus 溫習 and 收拾書包 before you come home, there should be time for other things like having chats and reading, maybe a little tv too. If you can also stop 對手冊 and let the kid takes the responsibility, you might be surprised at his/her ability. I think the school would want that for its students - be independent.

原帖由 eileenycm 於 10-9-12 22:06 發表
小朋友上了小一之後, 我地每天就是同時間競賽, 天未光要起床準備早餐, 小食盒, 水, 量體溫, 趕校車. 放學回學趕做功課, 溫習, 默書, 簽回條, 對手冊, 收拾書包. 練琴, 冲涼, 食晚飯, 早上床睡覺. 一天就是這樣渡過了 ...

原帖由 hk_batman 於 10-9-10 16:26 發表
兒子剛升小一,開學一星期已經收到老師們四五個電話告訴兒子的不足之處。不是說不好,但是令我十分擔心他是否有能力繼續讀下去!

你個仔讀個間是否程度很高的名校?

小朋友已返了一星期學了, 亞仔話最不適應就是d 老師好惡死, 佢仲比個體育科老師嚇到喊左出來, 攪到朝朝都唔願返學, 真不明白他們只不過是小小的小一生, 為什麼要用咁嚴厲的態度跟他們說話呢我見到他成日喊, 我就好心痛了!

原帖由 surewin 於 10-9-13 12:54 發表
小朋友已返了一星期學了, 亞仔話最不適應就是d 老師http://adex.baby-kingdom.com/www/delivery/avw.php?bannerid=591&cb=2115好惡死, 佢仲比個體育科老師http://adex.baby-kingdom.com/www/delivery/avw.php?banner ...

偷偷話妳知,有次有位退休校長,佢唔知我係家長 (及非常八挂的 ),佢話小朋友小一時要對佢惡死,要非常惡死,惡死,咁樣做,小朋友上小二及之後就唔吟再百厭…

所以呢 d 校長應該要退休!

醒目開學勳章

我都係咁呢, 好忙, 放工之後, 煮唔到飯, 幸好老公幫手煮.
雖然囡囡有返補習社 (因為無人湊放學), 但係返到屋企, 功課還是要執的, 有些寫得不好的或錯的要擦掉及寫過.

練琴也沒時間練, 以往每天練一小時, 今天只練了15分鐘 (每首只彈了一次).

我唸我地呢D做家長的首要任務係調整自己的生活習慣同情緒先,如果自己都騰晒雞比小朋友睇到,我唸小朋友都會好驚清,點解亞爸亞媽唔使返學都亂晒龍.

no time to play piano and read the story book.  so sad.

原帖由 yingbma 於 10-9-13 22:35 發表

我都係咁呢, 好忙, 放工之後, 煮唔到飯, 幸好老公幫手煮.
雖然囡囡有返補習社 (因為無人湊放學), 但係返到屋企, 功課還是要執的, 有些寫得不好的或錯的要擦掉及寫過.

練琴也沒時間練, 以往每天練一小時, 今天只 ...

原帖由 happyvalley 於 10-9-13 22:12 發表

偷偷話妳知,有次有位退休校長,佢唔知我係家長 (及非常八挂的 ),佢話小朋友小一時要對佢惡死,要非常惡死,惡死,咁樣做,小朋友上小二及之後就唔吟再百厭…

所以呢 d 校長應該要退休! ...

咁都得

Hi tom911

我女女同你女女一模一樣, 頭一個星期仲好開心, 但一轉返全日, 又要在學校食飯, 就好不安, 成日喊. 我個女女話好擔心, 擔心食唔哂飯俾老師鬧外, 由於佢老師怕佢小息食野, 唔食飯, 所以第一個小息時唔俾佢食野, 只可飲水....哩兩日喊得嚴重了. 剛才佢話唔想小息唔可以食野, 原來全班只有佢一個唔食得...所以令佢食飯壓力大增. 加上佢話返全日好長時間, 好辛苦, 所以一到黃昏時, 就開始心理作用, 話肚痛, 不斷喊.....見到好心痛....連自己都喊
今日放學返來仲有咳, 好似想病, 唉............
可能佢係超細女返小一啦, 所以適應力較低, 都唔知幾時先可以開心返學. tom911, 希望大家都俾心機啦!

原帖由 tom911 於 10-9-11 10:49 發表
嗚…我個大女今年升小一,我個女頭個星期都無野,但一開始返全日,係學校食飯就喊,朝早喊晒,又話唔肯返學,佢話好驚係學校食飯,食唔得晒又驚比老師鬧。

唉…我不斷同佢講慢慢適應,我都知好大分別,但見到個女乜都驚,有焦慮,又擔心又 ...

我又係個句,唔好理,扮儍.
你心痛可以理解但不是在她面前,第一無補於事,第二擴大了事情.
比人鬧唔緊要,有冇理姐?
你如想佢好,勿過份保護了,鐵則.

原帖由 babyyantung 於 10-9-14 18:53 發表
Hi tom911

我女女同你女女一模一樣, 頭一個星期仲好開心, 但一轉返全日, 又要在學校食飯, 就好不安, 成日喊. 我個女女話好擔心, 擔心食唔哂飯俾老師鬧外, 由於佢老師怕佢小息食野, 唔食飯, 所以第一個小息時唔俾佢 ...
無知是福

一樣, 最慘自己份工成日ot, 樣樣功課我都要跟, 真係好大壓力....
原帖由 Whitepine 於 10-9-12 14:49 發表
Yes, my daily life was changed over due to my son.

No more TV at night. Every day I need to go home quickly after work to check his assignments. Everyone go to bed not later than 10:00 pm. Need to wa ...

換一個角度來看, 你間學校可能不是太差, 因為個老會鬧佢, 即是注意到佢食唔好, 換個方法訓train 佢, 好過食唔完唔健康,.  我見過一些學校的做法是 :  我睇你唔到, 我睇你唔到, 我睇你唔到...結果學生日日都好似節食.

我有時見到佢在學校給老師責罵, 我都站在老師立場, 如果老師是對的, 我忍住都唔會同老師唱對台戲.

原帖由 babyyantung 於 10-9-14 18:53 發表
Hi tom911

我女女同你女女一模一樣, 頭一個星期仲好開心, 但一轉返全日, 又要在學校食飯, 就好不安, 成日喊. 我個女女話好擔心, 擔心食唔哂飯俾老師鬧外, 由於佢老師怕佢小息食野, 唔食飯, 所以第一個小息時唔俾佢 ...

‹ 上一主題|下一主題