用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 升小一,開學一周後焦慮
go

升小一,開學一周後焦慮 [複製鏈接]

兒子剛升小一,開學一星期已經收到老師們四五個電話告訴兒子的不足之處。不是說不好,但是令我十分擔心他是否有能力繼續讀下去!
   0    0    0    0

咁老師投訴o既主要係咩呢?開學1星期only,大人細路都需要時間去適應....

不過你會唔會揀左一間唔o岩o既學校呢?老師會唔會要求特別高呢?

加油﹗

原帖由 hk_batman 於 10-9-10 16:26 發表
兒子剛升小一,開學一星期已經收到老師們四五個電話告訴兒子的不足之處。不是說不好,但是令我十分擔心他是否有能力繼續讀下去!

剛開學咋喎, d老師咁樣對細路? 佢地都係升小學一個禮拜咋, 呢間學校
我個仔上年升小一, 傻下傻下咁, 慢慢來, 俾d信心佢安慰佢, 千奇唔好嚇佢, 小朋友適應得很快架。

原帖由 hk_batman 於 10-9-10 16:26 發表

雖然未收投訴, 但我直覺我已經有"小一焦慮症"症狀了.
以平常心對待無常事~~~試問有多少人能做到呢!?

唉..我都有小小啦..亞囡成日都喊噃..

要安慰又安慰過,愛錫佢又愛錫過,鬧又鬧過

我真係諗唔到辨法啦...

你們有咩寶貴意見呀..幫下我們啦...

係呢點解老師甘快就打電話給你呢,只是一個星期咋噃,老師你囝囝咩事呀..!!

我同仔仔都有!剛開學就話默書,大佬好似書剛開始教!咁快講默書,而且都幾深下!

+3金熱血 貢獻勳章

原帖由 lam1115 於 10-9-10 17:41 發表
唉..我都有小小啦..亞囡成日都喊噃..

要安慰又安慰過,愛錫佢又愛錫過,鬧又鬧過

我真係諗唔到辨法啦...

你們有咩寶貴意見呀..幫下我們啦...

有無同班主任 or 註校社工講下, 叫佢地留意下 &幫下手?

咁大壓力?!  不足是什麼?

小朋友剛升上小一係需要更多的時間去適應,因為有很多很多的地方與幼稚園不同。返學時間長了,要在學校食飯,老師惡了。有好多規舉要遵守,好多功課,默書等等。。。。其實除了小朋友之外,家長亦一樣要跟他們慢慢地適應。回顧上年阿囝升上小一,我都好辛苦,差點兒自己要搵社工幫手去claim down自己。 而阿囝都要成三個月才能適應。放鬆點吧!你們的小朋友好快便會開開心心地上學。

不過,最緊要係要多d同佢地傾計,要找出他們困難在那裡。解釋給他們聽困難要慢慢面對,一定解決得到。

加油

學號都未知,又點會知學生程度呀!呢 d 老師只係想下馬威,嚇下妳去鞭撻個小朋友姐。

就算我唔做,佢吹得我漲嗎:;pppp:

原帖由 eileenycm 於 10-9-10 23:42 發表
小朋友剛升上小一係需要更多的時間去適應,因為有很多很多的地方與幼稚園不同。返學時間長了,要在學校食飯,老師惡了。有好多規舉要遵守,好多功課,默書等等。。。。其實除了小朋友之外,家長亦一樣要跟他們慢慢地適應。回顧上 ...

講開適應,我囡足足用左兩年半

Take it easy.

老師的心態可能是,把留意到的事或他在校的情況去告訴你,不一定是投訴的,好讓家校合作。
老師有責任心,總好過愛理不理。
其實小一好多小朋友也不懂規矩,我個仔小一常常被老師寫手冊,起初好擔心,後來(學期中的旅行社日)才知其他同學都一樣。

醒目開學勳章

我仔都係今年升小一,反過黎發覺自己太緊張,阿仔反而傻下傻下禁,唔知發生乜野事!!開學一星期,真係好多轉變,大人細佬都適應緊。Take it easy..我都同自己講。

剛剛開始,慢慢來!!

原帖由 eileenycm 於 10-9-10 23:42 發表
小朋友剛升上小一係需要更多的時間去適應,因為有很多很多的地方與幼稚園不同。返學時間長了,要在學校食飯,老師惡了。有好多規舉要遵守,好多功課,默書等等。。。。其實除了小朋友之外,家長亦一樣要跟他們慢慢地適應。回顧上 ...

原帖由 chan803 於 10-9-10 18:18 發表

有無同班主任 or 註校社工講下, 叫佢地留意下 &幫下手?

我已經見過佢班主任架啦.又係話要佢慢慢適應囉 !! 我都好希望佢快快樂樂甘樣返學呀....

Me too, 有同感,個仔真的豬下豬下咁!
原帖由 Whitepine 於 10-9-11 10:31 發表
我仔都係今年升小一,反過黎發覺自己太緊張,阿仔反而傻下傻下禁,唔知發生乜野事!!開學一星期,真係好多轉變,大人細佬都適應緊。Take it easy..我都同自己講。

剛剛開始,慢慢來!!

...

剛開學已接投訴,大概係出位同帶漏野?

帶漏野可能係小朋友搵唔到家長幫佢報既野,咁最好買幾個袋或file,一個專放功課,一個擺通告。

我囡而家小五,都仲係有用通告同功課袋,咁方便好多。佢小一既時候,書包入面有好多唔同既file袋,一科一個,咁小朋友見到袋既公仔時就知道係邊一科,執書包先將果科既野放晒入個袋度,上邊一科就執邊個袋,咁冇咁易漏野。

後來佢慢慢大,嫌咁多個袋煩同佔地方,就冇分嘞,但仲係會有功課袋同通告file,我地另外會將佢派返黎既日常小測卷放入一個40-60頁既file度,測考時就可以一個大file睇晒

醒目開學勳章

我仔仔上星期五老師寫手冊話無交功課呀!!其實佢已經做完,我幫佢放在入一個通告同功課袋,已經同佢番學前講過幾次。但係佢都係傻下傻下無攞出黎交比老師!!

唉!!我都比仍激親,但係佢都係未適應jer!!

原帖由 csy_ma 於 10-9-11 13:30 發表

剛開學已接投訴,大概係出位同帶漏野?

帶漏野可能係小朋友搵唔到家長幫佢報既野,咁最好買幾個袋或file,一個專放功課,一個擺通告。

我囡而家小五,都仲係有用通告同功課袋,咁方便好多。佢小一既時候,書包入面有好多唔同既fi ...

原帖由 Whitepine 於 10-9-11 10:31 發表

剛剛開始,慢慢來!!

...

我又係, 得我一個人係度緊張, 阿仔又係傻下傻下.
以平常心對待無常事~~~試問有多少人能做到呢!?
‹ 上一主題|下一主題