用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 陳守仁有over 3700人報名, 點解咁多人爭?
樓主: yeemelody
go

陳守仁有over 3700人報名, 點解咁多人爭? [複製鏈接]

醒目開學勳章

我都唔知原來你的意見中"平民化"是讚美詞添
當在一個有比較平等自由的社會(香港),有誰不是平民?
那當說一間學校差時,卻用了"平民化"
那發表評論的人,不是將自已定位於高於一般普通人嗎

而你第一編的只有結論卻沒有論據,不是事實嗎?
如果你一開始連同你小朋友的經歷ok
但事實卻沒有

不要生氣都什麼都沒有看清楚 - 我說除了用字比較涼薄了一些,唔可以說錯
因為一般人就讀 亦可以說平民化
事實也有南亞人士就讀

以一編評論來說,沒有論據,不是有問題嗎,我只是說要加返論據再發.

當你用怎樣的眼光去看人,量度人
用聖經的話語 - 別人也用相同的來量度你

不要看輕少年人

還有你小朋友的不幸,我說聲抱歉,但因此產業仇恨,卻要不得

我在澳洲留學的,有一次巴士上與同時香港來的用廣東話交談,卻俾一些年輕的本地人罵

在宿舍也給本地人戲弄,我也可以選擇像你一樣,對別人說澳洲不好,不要去

但相反,我不會這樣,我反之會記澳洲大部份人對我的好,或眼中看到澳洲人的真善,而去推介(剛有調查,澳洲/新西蘭是頭3位樂意捐助的國家,香港排十幾)

如說人圍攻你,你有沒有以平常心去說你小朋友的經歷,叫人小心

你所有用字,都突顯了你含怒的心.

還有,我是從小囡K1升K2的時間去開始選擇學校,為什麼花2年時間?

是因為怕選錯了,不是單聽偏面之言,每間申請的都用心去看的

如果真的選擇錯了,原因是因為錯信別人的言語,那你自己也要檢討自己

有一些人PM叫我俾一些意見,但我從來只分析一些數據,並提醒人,適合我囡囡的,並不一定適合你的

因每個小朋友都獨一無二,有不同的性格,特質

如果沒有發掘了解,自己也需要承擔一部份責任的

原帖由 fireworks 於 10-9-11 16:35 發表
hi FUo!

什麼 blue blood 啊 ?!  我知每个家長都希望找最好小學給于子女, 我錯在那里?  是否我說了一些你們不愛聽的?  如果不是為第二位小朋友找小學, 也不会重回香江.

你們真也真的很奇怪啊, 我只說了"收害"巳矣, ...

醒目開學勳章

ziyi, 你係TSL家長,right?

你小朋友讀幾年級呀?你小朋友一定很喜歡TSL吧!

我係八掛佬一名!!!

原帖由 ziyi 於 10-9-11 19:04 發表
我都唔知原來你的意見中"平民化"是讚美詞添
當在一個有比較平等自由的社會(香港),有誰不是平民?
那當說一間學校差時,卻用了"平民化"
那發表評論的人,不是將自已定位於高於一般普通人嗎

而你第一編 ...

醒目開學勳章

no. 我得一個囡,下年升小一

原帖由 Whitepine 於 10-9-11 19:27 發表
ziyi, 你係TSL家長,right?

你小朋友讀幾年級呀?你小朋友一定很喜歡TSL吧!

我係八掛佬一名!!!

你小孩在TSL的經歷實在是很不幸﹐相信當年那位P1老師可以做淂跟好﹐但若因此以“平民化.南亞联合囯校”這種帶有看不起人家和種族歧視的話來批評該校﹐真的叫人不能苟同﹐希望你不是這樣子教你的小孩吧﹗

原帖由 fireworks 於 10-9-11 14:21 發表
hi peipeiwong !

我的小朋友在2年前也是讀 陳守仁小學的 (當時是 1E 班, 之後是 2X). 但2年級上學期我幫她插了另一間小學. 因為陳守仁小學是直資小學,如果接受他的學位,必須立即放棄政府派位,包括第二輪大抽獎的機會。 ...

原帖由 fireworks 於 10-9-11 18:33 發表
我也有温馨提示啊, 那個不是錯別字呢...意思相通.

朱子治家格言
黎明即起,灑掃庭除,要內外整潔;既昏便息,關鎖門戶,必親自檢點。一粥一飯當思來處不易;半絲半縷,恆念物力維艱。宜未雨而綢繆,毋臨渴而拙井!
...

真係唔好意思, 大家鄉下唔同, 你學既字同我學既字都唔一樣。

網上搵到既野...大家真係不能盡信呀!

醒目開學勳章

包括..here!!!

原帖由 silvia_ng 於 10-9-11 20:05 發表

真係唔好意思, 大家鄉下唔同, 你學既字同我學既字都唔一樣。

網上搵到既野...大家真係不能盡信呀!

說句老實話, 其實陳守仁可以說是一間國際學校, 因為也收其他國藉的學生, 所以整間學校不論授課、早會、通告等, 都以英文為主, 所以給她操來的香港學生英文水準一定很高, 所以考試的結果英文科實不差, 且多數派去英文中學, 而很多英文中學都是band 1,  所以給人印象是成績好的學校, 但真的不能忽視其他國藉的學生, 有些真的很難攪。
這只是個人意見。

原帖由 fireworks 於 10-9-11 15:40 發表
A太,

講得對!  我哋這種 "大陸里"家長都入曾經到或入過門口, 那你要加把勁呵....:D :D :D . 否則連"大陸里"都不如.....

你又應該點稱呼呀? 叫你做"fxxk太"好了...

呀fxxk太,

可唔可以唔好cut & paste人地既post當自己用,
用下你地d"大陸里"口吻講下先"
"滚吧!滚回你的老毛大陸讓你狗養的兒子上學去",
這裡 平民化的資本教育並不是你杯茶,請返回你狗養的共產大陸耕田去吧...kekekkk

原帖由 ICbaby 於 10-9-11 17:44 發表

原來係咁.....
咁你小朋友最後轉左邊間呢 ?

你地唔好同佢咁認真呀, 呢條"短命種"貼人地d膠post當自己用,作故仔叫佢行遠d啦,叫佢返番大陸吧啦....

我都唔明點解板主重唔ban呢條"短命種",佢係到到d post都係到攪事...唉..

原帖由 fireworks 於 10-9-11 16:35 發表
hi FUo!

什麼 blue blood 啊 ?!  我知每个家長都希望找最好小學給于子女, 我錯在那里?  是否我說了一些你們不愛聽的?  如果不是為第二位小朋友找小學, 也不会重回香江.

你們真也真的很奇怪啊, 我只說了"收害"巳矣, ...

真係講野"大陸"到我都唔知佢up乜春....
收皮啦,唔係個個講"白話"既知道你up乜嫁,呀"燦"...

我留意了兩年, 3600是編號, 不等於人數. 我記得有跳號的.
e.g. ~1xxx (not 1999), 另由2001開始, 然後~2xxx(not 2999), 然後跳到3001再開始.
我想是另外分開一些申請表, 如french同學的表, 或外籍學生的申請, 或直屬學校或有關係的申請. 其實有好多學校都是這樣, 不是想要谷大人數. 不過, 都係有好多人申請, 應該係第一位.

但我不會因為有很多人申請而受影響, 我只是會搵一間合我小朋友讀的學校. 多人申請又不等於是全部係叻仔叻女, 只是代表是好多父母理想的學校.

原帖由 2LittleMonkey 於 10-9-9 11:41 發表
How do u know there are 3600 applicants?

唔明. 我已經好細心讀你們的意見, 當中就讀的家長, 請幫忙解答.

我在下面條link, 見到個表, 是入中學的分報, 有146人, 又話縮班後p.1有175個位, 剛畢業的p.6係未縮班, 應該多過175人.

那麼, 有幾十個去了那些學校? 或者冇畢業, 中途離校.

個表上的學校, 有些係唔係band 1英中? Po Leung Kuk Ngan Po Ling, HKMA Li Kwok Po, St Margaret's, Fukien, Delia 係唔係band 1? 其他有些我唔識, G. T. (Ellen Yeung) College, ECF Saint Too Canaan College, YMCA...

請各位人兄人姐指點, 我只係想多了解這間學校.

原帖由 ziyi 於 10-9-9 11:40 發表
唔見成績?
TSL唔係一條龍的直資,你所謂唔見成績是中學會考定升中啊
升中過去幾年都是90%以上升brand 1 英中wor

http://www.plkctslps.edu.hk/students-student_sspa-2008-2010.php

這裡有過去3年升中的成績,所以真 ...

醒目開學勳章

我比較八卦,因此將名單down load至Excel
用count的function, 總共是3819個, 而號碼編號是3827
應該是刪了那些玩的,因第1天看到有個申請人的姓氏是"aaaaaaaa"
jump左538,791,1277,1664,2057,2316,2546,2882,
而3819個裡有162個是超大囝大囡(即2004年出世)

原帖由 wmt 於 10-9-11 21:41 發表
我留意了兩年, 3600是編號, 不等於人數. 我記得有跳號的.
e.g. ~1xxx (not 1999), 另由2001開始, 然後~2xxx(not 2999), 然後跳到3001再開始.
我想是另外分開一些申請表, 如french同學的表, 或外籍學生的申請, 或直屬 ...

Informative !!!

原帖由 ziyi 於 10-9-11 22:35 發表
用count的function, 總共是3819個, 而號碼編號是3827
應該是刪了那些玩的,因第1天看到有個申請人的姓氏是"aaaaaaaa"
jump左538,791,1277,1664,2057,2316,2546,2882,
...

wmt

pls come here to check about TSL

http://forum.edu-kingdom.com/forumdisplay.php?fid=190&page=1

原帖由 wmt 於 10-9-11 22:25 發表
唔明. 我已經好細心讀你們的意見, 當中就讀的家長, 請幫忙解答.

我在下面條link, 見到個表, 是入中學的分報, 有146人, 又話縮班後p.1有175個位, 剛畢業的p.6係未縮班, 應該多過175人.

那麼, 有幾十個去了那些學校? ...

其實有>3800人都正常呀!因為係男女校!
若果分別有2000個仔同2000個女會報直資,
應超過4000人wo!

原帖由 wmt 於 10-9-11 22:25 發表

那麼, 有幾十個去了那些學校? ...

我個人估應該係有D返左自己國家繼續學業。聽聞以前好似NCS比較多D。不過我仔今年都有10個NCS同佢一班。

原帖由 ziyi 於 10-9-11 22:35 發表
...

辛苦哂...仲有我見到有D好似DUPLICATED, 但唔知今年學校仲有冇收報名表, 以往仲有D家長交去學校而唔上網架。佢地個NUMBER又係另一條隊。唔會用返75字頭。

原帖由 wmt 於 10-9-11 21:41 發表
我想是另外分開一些申請表, 如french同學的表, 或外籍學生的申請, 或直屬 ...

我估係DUPLICATED而家長打去學校CANCEL。所以會有跳NUMBER既錯覺。
見有D一睇就知佢係NCS既姓氏, 但NUMBER都係順住去, 所以你講既野未必成立。

原帖由 silvia_ng 於 10-9-11 23:44 發表

我個人估應該係有D返左自己國家繼續學業。聽聞以前好似NCS比較多D。不過我仔今年都有10個NCS同佢一班。

好奇一問, 你的囝囝如何comment 這些NCS 呢??

如不方便, 可PM, thanks!
大家要小心d信用卡資料, 比左人, 會好易中招!!! (click here -- 我中招全文) :-(
‹ 上一主題|下一主題