用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 陳守仁有over 3700人報名, 點解咁多人爭?
go

陳守仁有over 3700人報名, 點解咁多人爭? [複製鏈接]

醒目開學勳章

陳守仁有over 3600人報名, 點解咁多人爭?

0    0    0    0

明天先係last day. 通常last day都有好多人apply!

原帖由 yeemelody 於 9/9/2010 11:09 發表
"Being the richest man in the cemetery doesn't matter to me.... Going to bed at night saying we've done something wonderful... that's what matters to me."
    -Steve Jobs-

報名雖多, 但我估計最後放棄學位的比例甚高, 畢竟不是傳統名校, 又沒有直屬中學, 唔理吹到幾好, 暫時未見成績. 很多人係唔係都填表去報吓. 當係買個保險.

原帖由 flostangraphy 於 10-9-9 11:16 發表
明天先係last day. 通常last day都有好多人apply!

$50報名費, 學校都有18萬收入喎..

我覺得今年直資私校競爭激烈,播道都話有2,000-3,000人報名.

醒目開學勳章

唔見成績?
TSL唔係一條龍的直資,你所謂唔見成績是中學會考定升中啊
升中過去幾年都是90%以上升brand 1 英中wor

http://www.plkctslps.edu.hk/students-student_sspa-2008-2010.php

這裡有過去3年升中的成績,所以真的不明白你說沒有成績的是說什麼
如果你要會考成績,也不關學校事,當然學校可以發大量人力去問畢業生,但有什麼意義?

而放棄很多,第2輪通常在大抽獎後,每年都是得10幾個位,但上年有700幾800個人爭這第2輪
每級得150個位左右,即9成人在第1輪收了都唔會放棄wor

原帖由 hui3328 於 10-9-9 11:23 發表
報名雖多, 但我估計最後放棄學位的比例甚高, 畢竟不是傳統名校, 又沒有直屬中學, 唔理吹到幾好, 暫時未見成績. 很多人係唔係都填表去報吓. 當係買個保險.

...

How do u know there are 3600 applicants?

原帖由 yeemelody 於 10-9-9 11:09 發表

醒目開學勳章

學校有link看返是否success登記了
http://www.plkctslps.edu.hk:8080/1112/firstphase/P1admission_firstInterview/ViewList.asp
那處看到的號碼序號已經超過3600個,即有3600個人申請
序號是由1開始
而我囡囡的序號是100以內的

原帖由 2LittleMonkey 於 10-9-9 11:41 發表
How do u know there are 3600 applicants?

醒目開學勳章

Yes, it is only the first phase. There will be a seond phase in June. A big income!!!

原帖由 hui_bb 於 10-9-9 11:31 發表
$50報名費, 學校都有18萬收入喎..

醒目開學勳章

So, your daughter should be arranged in the first group of the first day interview!!!

Good luck!!!

原帖由 ziyi 於 10-9-9 11:48 發表
http://www.plkctslps.edu.hk:8080/1112/firstphase/P1admission_firstInterview/ViewList.asp
序號是由1開始
而我囡 ...

醒目開學勳章 王國長老

係, 就係見到升中成績, 呢2年迅速冒起
所以我絕對讚成學校IN家長的 , 起碼了解家長究竟知唔知自己做緊要考呢間學校
原帖由 ziyi 於 10-9-9 11:40 AM 發表
唔見成績?
TSL唔係一條龍的直資,你所謂唔見成績是中學會考定升中啊
升中過去幾年都是90%以上升brand 1 英中wor

http://www.plkctslps.edu.hk/students-student_sspa-2008-2010.php

這裡有過去3年升中的成績,所以真 ...

醒目開學勳章

Charlotte_mom,

你小朋友係唔係讀緊TSL?

原帖由 Charlotte_mom 於 10-9-9 12:04 發表
所以我絕對讚成學校IN家長的 , 起碼了解家長究竟知唔知自己做緊要考呢間學校

ic!! 條 link 我開唔到 (同之前 adminssion talk & online application 一樣, 因為公司關係, 好多陳守仁 web page 都 display 唔到, 整到我 miss 左個 adminssion talk) .... 唔通呢係先兆, 我個仔同間學校無緣???? 好驚呀!!!  

原帖由 ziyi 於 10-9-9 11:48 發表
序號是由1開始
而我囡 ...

醒目開學勳章

NO,TSL有得選日期及上午或下午
我選了星期日的上午,但未知什麼什麼時段

原帖由 Whitepine 於 10-9-9 12:01 發表
So, your daughter should be arranged in the first group of the first day interview!!!

Good luck!!!

醒目開學勳章

佢2個小朋友都係港同架
但佢係一個非常好的家長,最初上來呢到,都是看她的回答才知道很多東西,了解遊戲規則

原帖由 Whitepine 於 10-9-9 12:08 發表
Charlotte_mom,

你小朋友係唔係讀緊TSL?

醒目開學勳章

唔洗驚!!!

相反,上天要考驗你!!去馬!!!祝你馬到功成!!

原帖由 2LittleMonkey 於 10-9-9 12:15 發表
ic!! 條 link 我開唔到 (同之前 adminssion talk & online application 一樣, 因為公司關係, 好多陳守仁 web page 都 display 唔到, 整到我 miss 左個 adminssion talk) .... 唔通呢係先兆, 我個仔同間學校無緣????  ...

醒目開學勳章

我都同意,但TSL唔in家長,只能靠馬騮囡自己啦
唔可以好似ICQM,幫她一把

原帖由 Charlotte_mom 於 10-9-9 12:04 發表

其實我都讚成學校IN家長的.了解下家長係唔係都填表去報吓. 當係買個保險......等d一心一意想入TSL小朋友多d機會.
畢竟又不是傳統靠父母谷小朋友名校, 又沒有直屬補習社中學....很多人都以為TSL係比自已d家長吹到幾好幾好.... 又唔深入了解適唔適合自己小朋友,比d家長以為小朋友醒就好易入.
如果每20個小朋友當中只有一個入到都叫做係買個保險....
咁其他d小學算唔算叫做買債卷....

原帖由 Charlotte_mom 於 9/9/2010 12:04 發表

"Being the richest man in the cemetery doesn't matter to me.... Going to bed at night saying we've done something wonderful... that's what matters to me."
    -Steve Jobs-

原帖由 flostangraphy 於 10-9-9 12:45 發表
其實我都讚成學校IN家長的.了解下家長係唔係都填表去報吓. 當係買個保險......等d一心一意想入TSL小朋友多d機會.
畢竟又不是傳統靠父母谷小朋友名校, 又沒有直屬補習社中學....很多人都以為TSL係比自已d家長吹到幾 ...

係囉...我都想TSL少D人考呀! 我唔洗咁擔心個女考唔考到呀嗎! 真係女拔同TSL收我都係選TSL架...如果兩間都真係收的話....哈哈!

BTW, 我就唔鐘意IN家長, 因為家長分分鐘講錯野, 攪到小朋友入唔到。所以都係睇小朋友實力同埋性格, 學校自會選出適合既小朋友。
‹ 上一主題|下一主題