用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 陳守仁有over 3700人報名, 點解咁多人爭?
樓主: yeemelody
go

陳守仁有over 3700人報名, 點解咁多人爭? [複製鏈接]

希望老師有雪亮既眼睛, 睇到邊D真係有心讀既先收啦! 啊門!

醒目開學勳章

flostangrapy,

唔好誤會,我唔係話TSL面試安排唔好,只係每一inteview section 都有100個小朋友在係Hall等(加100位家長)(唔知有無記錯???),真係好多人!!! 每inteview day有成8-9 sections.!!! 真係好利害!!

同意你所講,TSL面試安排好好。

原帖由 flostangraphy 於 10-9-10 12:24 發表
但TSL面試安排好好,等得唔耐, 又唔會日晒雨淋, d老師校工又非常好人, 絕對無某d名校咁叫你係街等, 又當你好似o黎求佢施捨咁.....

醒目開學勳章

但係,有心讀既都有好多呀!!不過只有175個位!!!

原帖由 silvia_ng 於 10-9-10 13:48 發表
希望老師有雪亮既眼睛, 睇到邊D真係有心讀既先收啦! 啊門!

正解
細時覺得佢好像未好ready, 所以比佢做大仔讀k1
不過一年後又pick up 得幾快, 所以考慮小一

原帖由 flostangraphy 於 10-9-10 12:17 發表
你誤會了...
是manmak88 的囝囝 05年11月, 現在讀k2 所以是大仔.
我的也是K2, 不過是06年10月, 所以是細仔.....

我女05年10月出世,比你囝囝細一個月,我冇諗住比佢做大女,因為出年的競爭只會更加大,萬一做大女都去唔到間好既小學,咁就浪費一年時間,摶唔過.大抽獎只會一年比一年難.

原帖由 manmak88 於 10-9-10 14:07 發表
正解
細時覺得佢好像未好ready, 所以比佢做大仔讀k1
不過一年後又pick up 得幾快, 所以考慮小一

陳守仁2011-2012 P.1 Admission First Phase Online Application until 10pm tonight.
"Being the richest man in the cemetery doesn't matter to me.... Going to bed at night saying we've done something wonderful... that's what matters to me."
    -Steve Jobs-

3700人報名代表什麼? 這种平民化.南亞联合囯學校, 收了也真的要想想要不要讀.  点解問我這樣說?  是什麼吃不到葡萄什麼酸? 不是!  我只是不想更多人收害而矣....

原帖由 fireworks 於 10-9-10 18:02 發表
3700人報名代表什麼? 這种平民化.南亞联合囯學校, 收了也真的要想想要不要讀.  点解問我這樣說?  是什麼吃不到葡萄什麼酸? 不是!  我只是不想更多人收害而矣.... ...

Hi fireworks,
Interesting to see your comments, I have NO good or bad feeling on your comments, but just want to learn more about why you said 不想更多人收害而矣.  I am playing in this 2011-12 P1 admission game, and so want to get different views for the schools I have applied.

Thanks

醒目開學勳章

觀點/結論是需要論據/証明支持的
不論結論是好與壞
而平心而論平民化/南亞聯合國學校,除了言語乞簿了一些,沒有可指責100%錯的
因學費是平,吸引一些就算收入不多的也可以負擔,有多民族就讀
而且每人的標準也不同
但跟"不想更多人收害"畫不上等號
這樣子就是只有立論,卻欠缺了論據,請原諒說一句不是的
就發表的文章如果給老師打評是不合格的
請重新思考及再遞交一編

原帖由 fireworks 於 10-9-10 18:02 發表
3700人報名代表什麼? 這种平民化.南亞联合囯學校, 收了也真的要想想要不要讀.  点解問我這樣說?  是什麼吃不到葡萄什麼酸? 不是!  我只是不想更多人收害而矣.... ...

原帖由 fireworks 於 10-9-10 06:02 PM 發表

若果佢肯收我個仔,  我都好願意係受害者 hohooh:loveliness:

又若果... 時光可以倒流, 我仍然會再去考.....
又若果, 我係今年的小朋友, 我都仍然係3700 人其中一位

只怪我地冇緣份啊 ~~~~~~

祝今年的小朋友, 順順利利
何文田街坊福利會永久人字拖榮譽會員

最後報名, 3827人...WOW....

大家係呢個時候, 某D學校一定特別多人出聲講。近來我都遇到一件"宮心計", 希望大家都小心D!

又話出生率低, 點解都係咁多人考架!

registered herself/himself 2 years ago, nov. 08 in this forum and only posted 3 times since then.... and what a opinion he/she has!!!!  

thanks for his/her racism, low educated, narrow mind, irrational statment, there are at least 200 similar thinking parents have given up their application.
otherwise the total applicants this year could be 4xxx......  

some parents will to do anything for their child to go into a school by all manner of means....
"Being the richest man in the cemetery doesn't matter to me.... Going to bed at night saying we've done something wonderful... that's what matters to me."

Flostangraphy,

There were reports of UFO in HK yesterday,  the comment might not be coming from Planet Earth !!!

原帖由 flostangraphy 於 10-9-10 23:11 發表
registered herself/himself 2 years ago, nov. 08 in this forum and only posted 3 times since then.... and what a opinion he/she has!!!!  

thanks for his/her racism, low educated, narrow mind, irration ...

你又有乜資格批評人地學校為"平民化.南亞联合囯學校"?
講黎講去咪又真係"吃不到葡萄什麼酸"

睇小人地南亞平民化學校,諗下自己個仔女入唔入到人地門口先至講啦, 呀中國"大陸里"家長

我已選了10月10日早上陳守仁面試,但想問下9月11-18日去陳守仁交文件的時間,是否與面試時間掛勾﹖即愈早交文件,面試當日的時間愈早﹖

請幾位過來人解答一下吧﹗

原帖由 olima 於 10-9-10 23:49 發表
我已選了10月10日早上陳守仁面試http://adex.baby-kingdom.com/www/delivery/avw.php?bannerid=609&cb=2124,但想問下9月11-18日去陳守仁交文件的時間,是否與面試http://adex.baby-kingdom.com/www/delivery/avw.php?ba ...

呢個要問返上年報名既家長啦, 因為前年係唔洗特登返去交資料, 只要1ST INTERVIEW時交。小朋友有佢地IN, 大人有佢地交資料&填問卷。

醒目開學勳章

,對,講得特別對,唔好理會一些只有立論,卻缺乏論據的可能係Blue blood,或自以為是Blue blood的人說話
論據是"平民化",如果是一般小市民的我,或一般人,盡對不會這樣倭化自己的
唯有看不上普通人的自以為是Blue Blood的人才會
但係,現今香港有真正的Blue Blood嗎?有協會certify嗎?
或好似舊時皇家咁一出世登記入族譜嗎?

提一下,今期星島親子王有介紹陳守仁,有簡單說見試宜什麼
希望大家相互幫助啦

原帖由 silvia_ng 於 10-9-10 22:49 發表
最後報名, 3827人...WOW....

大家係呢個時候, 某D學校一定特別多人出聲講。近來我都遇到一件"宮心計", 希望大家都小心D!

我上年交文件的時間是大約下午三時許....
面試時間約上午十一時45分....
但真的不知道是否有關連...

原帖由 olima 於 10/9/2010 23:49 發表
我已選了10月10日早上陳守仁面試http://adex.baby-kingdom.com/www ... rid=609&cb=2124,但想問下9月11-18日去陳守仁交文件的時間,是否與面試http://adex.baby-kingdom.com/www/delivery/avw.php?ba ...
‹ 上一主題|下一主題