用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 陳守仁有over 3700人報名, 點解咁多人爭?
樓主: yeemelody
go

陳守仁有over 3700人報名, 點解咁多人爭? [複製鏈接]

回覆 9# ziyi 的文章

很多人申請TSL的原因可能有以下數點:
1. 英文小學
2. 直資男女校,彈性較大
3. 學費平, 只需1400多一個月
4. 有多一種外語學
5. 功課較少
6. 申請簡便
7. 派位幾好

其實本人都研究了TSL派位結果,但有好多學校我不太認識不知道是否BAND 1, 但我看過某雜誌的報導校長好高興有7成多可入到Band 1 中學....
而我個女係由Phase II 考入,但最終放棄了,因為除以上外,我對有18個進PLK Ngan Po Ling 與17個入 HKMA David Li Kwok Po Colleague 和其他不太認識的學校, 有d concern...所以各位家長都要細心留意是否適合自己小朋友入讀.
(補充:只想用過來人身份作分釋)

學校IN家長 OK 呀. 反正可以了解多的雙方.

男拔, 蔡繼有, 林文燦...都有咁做

醒目開學勳章

大家要求不同而已
想想,有些要求是男拔/女拔等先算
有些要求是True Light這樣Brand 1尾的學校已經好滿意
你說的那2間其實唔差,但當然及唔上一些老牌名校啦

原帖由 elmum 於 10-9-9 13:12 發表
1. 英文小學
4. 有多一種外語學
5. 功課較少
6. 申請簡便
7. 派位幾好

其實本人都研究了TSL派位結果,但有好多學校我不太 ...

醒目開學勳章 王國長老

我都聽過, TSL固然係好學校, 但想順利升間好中學, 當中付出既努力都唔簡單
所以見家長都係好的, 起碼了解下究竟家長對學校有無了解(係"有無了解", 唔係"有幾了解", 有D人係無的), 同埋究竟係咪真心想讀, 唔係為左証明自己仔女有幾叻或者當係"小一模擬面試", 唔好阻住其他小朋友入讀機會嘛!
原帖由 elmum 於 10-9-9 01:12 PM 發表
1. 英文小學
4. 有多一種外語學
5. 功課較少
6. 申請簡便
7. 派位幾好

陳守仁有部份的學生是南亞裔籍,或許他們喜歡全英語的環境(連同學之間的交談都是用英語),又喜歡聚讀(有同鄉),所以他們喜歡選 HKMA David Li Kwok Po Colleague ,而PLK Ngan Po Ling也是一所冒起得很快的直資,所以也不容輕視 !

原帖由 elmum 於 10-9-9 13:12 發表
1. 英文小學
4. 有多一種外語學
5. 功課較少
6. 申請簡便
7. 派位幾好

醒目開學勳章

Totally agreed
無論什麼事情,都要有所付出
沒有說入了名校就OK
就算俾小朋友入到SPCC等又如何
如果一D都唔理,我就唔相信可以有好成績
今年會考SPCC都有人考唔到14分啦
但唔代表學校有問題

原帖由 Charlotte_mom 於 10-9-9 13:23 發表
我都聽過, TSL固然係好學校, 但想順利升間好中學, 當中付出既努力都唔簡單
所以見家長都係好的, 起碼了解下究竟家長對學校有無了解(係"有無了解", 唔係"有幾了解", 有D人係無的), 同埋究竟係咪真心想讀, 唔係為左証 ...

原帖由 hui3328 於 10-9-9 11:23 發表
報名雖多, 但我估計最後放棄學位的比例甚高, 畢竟不是傳統名校, 又沒有直屬中學, 唔理吹到幾好, 暫時未見成績. 很多人係唔係都填表去報吓. 當係買個保險.

...

呢個保險唔係咁易買到呀!  3600只收175, 高風險喎!

醒目開學勳章 王國長老

但投資成本低丫嘛
原帖由 silvia_ng 於 10-9-9 01:51 PM 發表
呢個保險唔係咁易買到呀!  3600只收175, 高風險喎!

(1) A copy of birth certificate(出生證明書副本)
(2) Copies of ALL K2 report cards(K2所有成績表)
(3) Receipt of payment of $50 as application fee*(50 元申請費用的付款收據)
Please DO NOT submit any portfolios or reference letters. (請勿呈交個人檔案或推薦信。)

唔比個portfolios 都唔知比乜好
K2 report........ 未有....... 今年先讀
k1 report........ 真係一大份報告甘....... 幾個月就幾頁表現報告, 都唔知點cut 比佢

醒目開學勳章

申請得的唔係應該升K3了嗎

原帖由 manmak88 於 10-9-9 14:23 發表
(1) A copy of birth certificate(出生證明書副本)
(2) Copies of ALL K2 report cards(K2所有成績表)
(3) Receipt of payment of $50 as application fee*(50 元申請費用的付款收據)
Please DO NOT submit any portfolios ...

真係好難想象第2輪入學試, 70幾80人先收一個....

原帖由 ziyi 於 9/9/2010 11:40 發表
唔見成績?
TSL唔係一條龍的直資,你所謂唔見成績是中學會考定升中啊
升中過去幾年都是90%以上升brand 1 英中wor

http://www.plkctslps.edu.hk/students-student_sspa-2008-2010.php

這裡有過去3年升中的成績,所以真 ...
"Being the richest man in the cemetery doesn't matter to me.... Going to bed at night saying we've done something wonderful... that's what matters to me."
    -Steve Jobs-

醒目開學勳章

咁多人, 真係可以2日interview 哂, 幾多人一組呀? 佢地都係走馬看花, 都係有luck的成份.

醒目開學勳章

減了些放棄的人,可能沒有咁多
最好第1輪都有人放棄,咁我囡囡才有機會嗎

原帖由 flostangraphy 於 10-9-9 14:56 發表
真係好難想象第2輪入學試, 70幾80人先收一個....

不, 我小朋友11月出世, 現在讀k2 (大仔)
如果in 左又收米可以升p1

原帖由 ziyi 於 10-9-9 14:39 發表
申請得的唔係應該升K3了嗎

你囡囡是靠實力ㄚ嗎!!!
只會遇强越強!!!

原帖由 ziyi 於 9/9/2010 16:00 發表
減了些放棄的人,可能沒有咁多
最好第1輪都有人放棄,咁我囡囡才有機會嗎

"Being the richest man in the cemetery doesn't matter to me.... Going to bed at night saying we've done something wonderful... that's what matters to me."

是05年11月嗎?
我的二子也是今年K2,10月出生, 不過06年....
出年TSL還會有更多人apply.... 真係有d...

原帖由 manmak88 於 9/9/2010 16:04 發表
不, 我小朋友11月出世, 現在讀k2 (大仔)
如果in 左又收米可以升p1

醒目開學勳章

下年可能係4000,再下年係4500...再再下年
你都有排頭疼

原帖由 flostangraphy 於 10-9-9 16:12 發表
是05年11月嗎?
我的二子也是今年K2,10月出生, 不過06年....
出年TSL還會有更多人apply.... 真係有d...

所以想早in 早著........
雖然今年應該陪跑居多

原帖由 ziyi 於 10-9-9 16:18 發表
下年可能係4000,再下年係4500...再再下年
你都有排頭疼

我報名, 但未考已決定放棄. 因為有第二簡心義一條龍收了. 免浪費精力或影響大家. 祝大家成功.

原帖由 hui3328 於 10-9-9 11:23 發表
報名雖多, 但我估計最後放棄學位的比例甚高, 畢竟不是傳統名校, 又沒有直屬中學, 唔理吹到幾好, 暫時未見成績. 很多人係唔係都填表去報吓. 當係買個保險.

...

咁早知道?! 是音小還是SMC?

原帖由 huey_mama 於 9/9/2010 16:41 發表
我報名, 但未考已決定放棄. 因為有第二簡心義一條龍收了. 免浪費精力或影響大家. 祝大家成功.

‹ 上一主題|下一主題