用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 陳守仁有over 3700人報名, 點解咁多人爭?
樓主: yeemelody
go

陳守仁有over 3700人報名, 點解咁多人爭? [複製鏈接]

Good for you! We both understand that kids are not fishes that can fit into just any net (魚翁撤網), hahaha!

原帖由 flostangraphy 於 10-9-28 11:59 發表
hello lovingparent,
i just can't agree you more!!! we have did exactly the same thing last year!!! 3 schools only!!!

本人只係食飽飯無事做路過睇到上一頁的討論 (之前的無刨過...)

比你報左的3間都有offer, 要取捨時心中都總會有排序, 咁你放棄的2間算唔算叫做backup呢?

其實執住backup哩個字去argue係好無謂

現實係, 你最鍾意的1間或3,4,5,6...幾多間都好, 係咪一定入硬唔需要諗次選先? 唔係咁咪要次選都報左先, 就算最想入的衰晒, 有個次選讀住先, 下年插班再搏過, 咁樣為兒女計劃有咩問題呢?

就算你話報左的學校全屬首選, 咁一個小朋友讀得晒咁多間嗎? 比你又叻又好彩全部有offer, 其實都阻左個學位, 其他人要waiting等你放個位出嚟...

其實真係講多都嘥氣, 唔理你係首選又好次選又好, 最重要都係有offer在手的應該盡快做決定, 放返d學位出嚟當做好心.

Cannot agree with you more. I'm only curious about those people who have negative feeling about the school and still consider it as a back-up, this is what's brodering me.

And we should not be choosing school only by its popularity ... each school has its own uniqueness and therefore parents have to be open hearted and open minded when choosing schools.

原帖由 siumao 於 10-9-28 13:07 發表
本人只係食飽飯無事做路過睇到上一頁的討論 (之前的無刨過...)

比你報左的3間都有offer, 要取捨時心中都總會有排序, 咁你放棄的2間算唔算叫做backup呢?

其實執住backup哩個字去argue係好無謂

現實係, 你最鍾意的1 ...

原帖由 lovingparent 於 10-9-28 13:31 發表
Cannot agree with you more. I'm only curious about those people who have negative feeling about the school and still consider it as a back-up, this is what's brodering me.

And we should not be choos ...

其實唔止好惡的問題, 好似我有幾間九龍的學校都放棄左無報到, 因為離家太遠了

Hello Stan,

我當年都係報左三間咋,其實本來係報得一間,但d同學仔媽咪話做乜咁老定,諗諗吓就報多了两間囉,咁老定係因為有政府的lucky draw 做"back up" 嘛.

原帖由 flostangraphy 於 10-9-28 11:59 發表
hello lovingparent,
i just can't agree you more!!! we have did exactly the same thing last year!!! 3 schools only!!!

aiya, 咁你小朋友叻又真係可以老定d啦!!
但有d家長都唔係老唔老定問題嗎, 佢哋目標係school collection. hold 得越多位越叻.....
我知道有d家長真係hold到8月31先肯放....

原帖由 bonbonzhu 於 28/9/2010 16:35 發表
Hello Stan,

我當年都係報左三間咋,其實本來係報得一間,但d同學仔媽咪話做乜咁老定,諗諗吓就報多了两間囉,咁老定係因為有政府的lucky draw 做"back up" 嘛.

...

醒目開學勳章

所以D hold 住位的家長,最好唔好禁自私,其他家長等位的會好可憐!!!

原帖由 flostangraphy 於 10-9-28 16:47 發表
但有d家長都唔係老唔老定問題嗎, 佢哋目標係school collection. hold 得越多位越叻.....

...
"窮蒼派"第88代大弟子:窮蛋蒼老人

醒目開學勳章

實情係有些9月份每間試讀之後先決定
原因可能係:
1. 既然俾了9月學費,唔試下咪好浪費了
2. 有大把錢
所以報幾多間,其實沒有關係,因你選學校,學校選你,你最喜歡的,未必收你
但最緊要在心裡排定先後次序,當有高一間收,release返次序較低的
又省錢 有唔傷腦

原帖由 flostangraphy 於 10-9-28 16:47 發表

...

其實又不能禁止人家當他們想back up的學校當back up. 始終大家意向不同. 每間學校也多人報. 根本沒可能是各人的首選. 總有排位. 排後的便是back up. 你的back up是人家心頭好. 你的心頭好亦可能是人家的back up. 其實沒大問題.

至於hold位. 唯有只嘆人家為何那麼超班. 可以有那麼多學位hold. 不過真的不要hold太長時間. 一但決定應該放出來. 因為不是人人那麼有實力, 那麼多選擇的.

我參考過 SFA 和 宣道 過去幾年派位確實平均派得好過
TSL,如果 SFA 或宣道收的話,我一定唔會擺住TSL個位,況且留位私校仲可以參加大抽獎。
原帖由 silvia_ng 於 10-9-26 16:10 發表

你意思指宣道&SFA吧?

每間學校總會有人派中中, SFA同宣道都會有。做家長既要佢地小朋友唔好去到果個位都叫盡左力。

而之前都有人講, 因TSL有FRENCH STUDENTS, 香港唔多學校有FRENCH比人讀, 所以佢地可選既學校有 ...
‹ 上一主題|下一主題