用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
樓主: Loklok2
go

1M班請進 [複製鏈接]

原帖由 rabbitpiggy 於 10-9-17 09:10 發表
我聽我仔講昨天有一位小朋友訓左係地, 跟住飛椅小朋友就坐了在他的身上, 然後用腳踏他的臉.

你地小朋友有冇回家講呀? 係咪真的呢?

嘩, 咁似d黑社會打架劇情嘅? 真係估唔到會發生喺自己個仔個班裡面...

不過我個仔返來完全冇講, 我真係唔知佢個魂魄去咗邊...
以諾BB 於2004 年3 月18 日出世, 歷歷細佬在2006年10月12日出世, 他們是天父賜我的寶貝! 一家四口很幸福啊, 真是在地若天呢!!

原帖由 rabbitpiggy 於 10-9-17 09:10 發表
我聽我仔講昨天有一位小朋友訓左係地, 跟住飛椅小朋友就坐了在他的身上, 然後用腳踏他的臉.

你地小朋友有冇回家講呀? 係咪真的呢?

我仔也說昨天有個小朋友訓左係地上,跟住有人坐在身上,但我仔冇講係什麼同學坐在其身上。唉!只是開學短時間已經這樣,我怕小朋友會互相學壞,我要多些跟兒子講解,等他明白什麼要學、什麼不可以學。

其實這星期發生了些事件.
1)有小朋友舉高椅子, 然後飛椅, 不小心弄傷多名小朋友, 好彩沒有人流血
2)有小朋友帶了零食回校, 但小息時被多名小朋友搶, 最係連小食盒都跌爛
3)有a同學坐在椅上, 突然b同學坐在a同學隔離,然後扎住a同學, c同學看了覺得b同學不對, 一心幫a同學, 於是用自己方法, 拉開b同學的椅子, 令到b同學跌落到, 再用腳嚇b同學, 但係唔小心真的踩了b 同學塊面
4) 有同學爭行前, 用兩隻手推小朋友
5) 有小朋友上堂可能開心得滯, 上堂不停唱歌, 最後被老師罰
以上事件是阿仔和老師告知的. 以我所知不是特定某一兩個同學特別頑皮.
其實小朋友剛剛升小學仲有很多規矩未識, 再加上以前幼稚園老師樣樣都跟足管住,没有自由時間, 現在升小學有小息, 沒有老師管住, 自然會亂來, 但我相信入得音小的小朋友都是乖孩子, 俾d時間佢地改吧!
聽萬老師說,因為太多男孩子所以班房比較好動, 他下星期會買一些棋給小朋友玩些靜態活動.   其實萬老師想得得細心.  家長們我們都要加油啊!

原帖由 yvonnedor 於 10-9-17 13:14 發表
其實這星期發生了些事件.
1)有小朋友舉高椅子, 然後飛椅, 不小心弄傷多名小朋友, 好彩沒有人流血
2)有小朋友帶了零食回校, 但小息時被多名小朋友搶, 最係連小食盒都跌爛
3)有a同學坐在椅上, 突然b同學坐在a同學隔離, ...

估唔到發生左咁多事, 我個仔都無提過.  你們有無收過生日會邀請 26/9 ? 如果有大家到時見到面 可以暢談!

HI,

請問Grammar 練習家長要做咩? 意思是比分及簽署嗎? GRAMMAR 有無答案書架?

我估Grammar 書意思是小朋友做完家長幫他們對答案和簽名.
Grammar 書有答案嫁, 老師星期五連埋書跟答案派回給小朋友.

原帖由 yvonnedor 於 10-9-18 16:14 發表
我估Grammar 書意思是小朋友做完家長幫他們對答案和簽名.
Grammar 書有答案嫁, 老師星期五連埋書跟答案派回給小朋友.

我想問Grammar書係唔係與答案書一同派比小朋友回家做功課,我個仔只有Grammar書,但唔見有答案書喎??
有冇人答到我呀! 謝

學校已於星期五把Gammar 書跟答案派回給他們.  因我回家已見阿仔做了部份.

係呀,我係書櫃都搵到本答案書了,應該買書時係連答案書的,後來交給老師後,老師再派回答案書給我們。

loklok2,

如果你唔見了答案書,有需要的話,我可以星期一scan 完再 e-mail 給你。

原帖由 MrsFung 於 10-9-19 13:23 發表
loklok2,

如果你唔見了答案書,有需要的話,我可以星期一scan 完再 e-mail 給你。

好呀!好多謝你呀! 因為我都煩惱點找回案書,今次真係麻煩你,真係唔該你,謝謝你的幫忙!
我pm  e-mail 給你。

Loklok2,

唔駛客氣!大家亙相幫忙啫,我已e-mail給你了。

原帖由 Loklok2 於 10-9-19 14:20 發表

好呀!好多謝你呀! 因為我都煩惱點找回案書,今次真係麻煩你,真係唔該你,謝謝你的幫忙!
我pm  e-mail 給你。

原帖由 MrsFung 於 10-9-20 09:23 發表
Loklok2,

唔駛客氣!大家亙相幫忙啫,我已e-mail給你了。

Mrs Fung,

我已全部收到,今次麻煩到你,唔該晒!!
謝謝。

我今日叫我個仔帶包薯片返學校食, 但他說有個姓詹的女同學成日搶人地野食, 他不敢帶. 我跟他說如果她沒有零食是可給她一點一起食. 你們的小朋友有沒有提過?

原帖由 Roxand 於 10-9-24 11:20 發表
我今日叫我個仔帶包薯片返學校食, 但他說有個姓詹的女同學成日搶人地野食, 他不敢帶. 我跟他說如果她沒有零食是可給她一點一起食. 你們的小朋友有沒有提過? ...

我仔又冇講過喎.

會唔會係小朋友玩炸?

不過我仔有講果位飛chair 己冇再做了, 他亦與他成為好朋友.  

男班主任真係買左幾款棋比佢地小息時玩, 有一天又要求小朋友小息時輪住玩一次, 以及要佢地去圖書館睇書.

hi 各位,

請問你地知唔知現用緊的朗文中文書有沒有cd買架? 因我唔識普通話,我唔識教阿仔讀普通話中文課文呀,驚自己發音不正教錯佢。

原帖由 rabbitpiggy 於 10-9-24 14:37 發表

我仔又冇講過喎.

會唔會係小朋友玩炸?

不過我仔有講果位飛chair 己冇再做了, 他亦與他成為好朋友.  

男班主任真係買左幾款棋比佢地小息時玩, 有一天又要求小朋友小息時輪住玩一次, 以及要佢地去圖書館睇書. ...

學校應該遲少少(十月份)會俾各位同學一個朗文網站的登入名和密碼,裡面可以揀聽普通話及粵語課文內容,同埋會有每日一篇可以做閱讀理解!

原帖由 MrsFung 於 10-9-24 15:06 發表
hi 各位,

請問你地知唔知現用緊的朗文中文書有沒有cd買架? 因我唔識普通話,我唔識教阿仔讀普通話中文課文呀,驚自己發音不正教錯佢。

TYma,

係就好了。 多謝你的資料。

原帖由 TYma 於 10-9-24 15:39 發表
學校應該遲少少(十月份)會俾各位同學一個朗文網站的登入名和密碼,裡面可以揀聽普通話及粵語課文內容,同埋會有每日一篇可以做閱讀理解!

HI,

請問數學及常識的網上練習係咪一定要比錢參加架?

唔一定嫁 ! 不過我會幫阿仔參加, 因為阿仔平時都會玩電腦, 不如俾呢啲有益遊戲仲好, 可以當温書.

我問過阿仔, 有沒有姓詹女同學搶小朋友食物, 但他說没有, 我又問姓詹女同學乖不乖, 他說乖. 所以我想是小朋友之間的誤會姐! 因為我小朋友說在學校裏很開心, 每天回家都會自動自覺寫字.  

另我想問每周金句是不是除了中文, 還要背英文和普通話?
‹ 上一主題|下一主題