用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
go

1M班請進 [複製鏈接]

0    0    0    0

原帖由 Loklok2 於 10-9-9 02:34 發表

1M班同學及家長,請日後多交流和互通校況。

原帖由 Loklok2 於 10-9-9 02:43 發表

1M班同學及家長,請日後多交流和互通校況。

Hi

hi,

我仔都係1M

另請問你地交中文26週、中作及字典, 請問你們是否只交上冊? 因我只交上冊沒有交下冊,網上電子家課顯示我逾期未交。

原帖由 rabbitpiggy 於 10-9-9 08:08 發表

Hi

原帖由 MrsFung 於 10-9-9 10:04 發表
hi,

我仔都係1M

另請問你地交中文26週、中作及字典, 請問你們是否只交上冊? 因我只交上冊沒有交下冊,網上電子家課顯示我逾期未交。

我只交了中文26週上冊+字典炸.

請問中作即是邊本書呀?

原帖由 Loklok2 於 10-9-9 02:34 發表

我都係1M 班, 大家好!

中作應該係中文作業

原帖由 rabbitpiggy 於 10-9-9 10:10 發表

我只交了中文26週上冊+字典炸.

請問中作即是邊本書呀?

原帖由 MrsFung 於 10-9-9 13:54 發表
中作應該係中文作業

ic, 咁我都交左.

以前都提過,
小囡都係1M班.
多多指教.
AhLing :wink:

原帖由 MrsFung 於 10-9-9 13:54 發表
中作應該係中文作業

中作好似要交給老師放在學校。

其實我已交齊,但網上還顯示我逾期未交,所以覺得奇怪。

原帖由 Loklok2 於 10-9-9 19:45 發表

中作好似要交給老師放在學校。

原帖由 MrsFung 於 10-9-9 21:50 發表
其實我已交齊,但網上還顯示我逾期未交,所以覺得奇怪。

我都覺得奇怪,過去的功課或課堂要求所帶的物件,仍有顯示出來,我以為小兒未帶未做,覺得有些混淆。

1M 班 家長, 上了一個星期課, 緊張的是我, 每晚都好忙跟通告和書包. 我問個仔, 電腦堂好唔好玩? 他說: 講完規則便夠鐘. 體育堂呢? 他說:  講完規則便夠鐘,沒有活動. 小息不能去操場, 因為沒有穿運動鞋.  是否真的 ? 我個仔好細膽, 老師講一句, 什麼都不敢做. 至於書本都唔知點解咁重 ? 小小年紀己經要背上重重的書包, 做媽咪好難受.

原帖由 Roxand 於 10-9-10 11:30 發表
1M 班 家長, 上了一個星期課, 緊張的是我, 每晚都好忙跟通告和書包. 我問個仔, 電腦堂好唔好玩? 他說: 講完規則便夠鐘. 體育堂呢? 他說:  講完規則便夠鐘,沒有活動. 小息不能去操場, 因為沒有穿運動鞋.  是否真的 ?  ...

這只是剛開學一星期,學生和家長都要慢慢適應,唔洗咁緊張,通告方面已經唔算多啦!只是每天都要查閱。
而課堂方面也適中,每天要帶的書本也不算多,只不過剛剛開學,個別課堂老師要求書本存放在學校,所以一次過帶咁多書回校比較辛苦啲,相信過一段時間會好改善。
我聽囝囝講,有試過跟同學到操場,不過只係企在一旁看姐姐和哥哥打波,但就冇走到操場玩,而大部份時間都在一樓玩的。
電腦堂方面,囝囝說老師只帶他們到電腦室參觀,並未正式上堂,我想下星期才會正式教學。
不過,最煩就係改學號,原先已安排好的現在又要更改了。

原帖由 Loklok2 於 10-9-10 15:34 發表

我聽囝囝講,有試過跟同學到操場,不過只係企在一旁看姐姐和哥哥打波,但就冇走到操場玩,而大部份時間都在一樓玩的。

不過,最煩就係改學號,原先已安排好的現在又要更改了。

ic, 原來可以去操場的.

改咩學號呀?

原帖由 Roxand 於 10-9-10 11:30 發表
1M 班 家長, 上了一個星期課, 緊張的是我, 每晚都好忙跟通告和書包. 我問個仔, 電腦堂好唔好玩? 他說: 講完規則便夠鐘. 體育堂呢? 他說:  講完規則便夠鐘,沒有活動. 小息不能去操場, 因為沒有穿運動鞋.  是否真的 ? 我個仔好細膽, 老師講一句, 什麼都不敢做. 至於書本都唔知點解咁重 ? 小小年紀己經要背上重重的書包, 做媽咪好難受.

放鬆d, 只要小朋友開開心心返學, 愉愉快快放學, 適應得好, 就係一個good start, 其他野慢慢呢.  

書包試下慢慢教小朋友自已收拾.  大部份功課在學校都做完, 有時間咪在家幫佢睇下, 如果真係太忙, 可以等老師改的.

我仔話電腦堂教打keyboard 喎, 唔知真定假.

小息他都說不能去操場

體育堂我仔說play football 和度高磅重喎.

唔好覺難受, 你小朋友有冇投訢書包重呀? 如果冇, 可能佢都接受到.  我仔坐校車來回, 所以只係須要咩一陣, 暫時, 我覺得都ok 既.

共勉之

係咪改前左一個學號呀?  我仔10號變9號,可能有人開學時退學。

原帖由 rabbitpiggy 於 10-9-13 08:26 發表

ic, 原來可以去操場的.

改咩學號呀?

原帖由 MrsFung 於 10-9-13 09:49 發表
係咪改前左一個學號呀?  我仔10號變9號,可能有人開學時退學。

哈哈, 我個仔就由11號變做10號! 排你個仔後面
以諾BB 於2004 年3 月18 日出世, 歷歷細佬在2006年10月12日出世, 他們是天父賜我的寶貝! 一家四口很幸福啊, 真是在地若天呢!!

原帖由 rabbitpiggy 於 10-9-13 09:06 發表

放鬆d, 只要小朋友開開心心返學, 愉愉快快放學, 適應得好, 就係一個good start, 其他野慢慢呢.  

書包試下慢慢教小朋友自已收拾.  大部份功課在學校都做完, 有時間咪在家幫佢睇下, 如果真係太忙, 可以等老師改的. ...

我個仔開始好似知道自己做緊什麼. 真係要比些時間大家去適應 . 有一日他以為自己無帶水又唔敢去水機飲水,結果一日在學校都無水飲. 他重隔一日先同我講.

原帖由 LoveYiLok 於 10-9-13 10:32 發表

哈哈, 我個仔就由11號變做10號! 排你個仔後面

我個仔就由27變做24號,之前寫好都要改。
‹ 上一主題|下一主題