用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
樓主: Loklok2
go

1M班請進 [複製鏈接]

原帖由 Roxand 於 10-9-13 17:17 發表

我個仔開始好似知道自己做緊什麼. 真係要比些時間大家去適應 . 有一日他以為自己無帶水又唔敢去水機飲水,結果一日在學校都無水飲. 他重隔一日先同我講. ...

我個仔都唔好得好多,放學回家做功課,打開書包中、英、數書全部留咗係學校到,就連今日中文功課都做唔到,唉!
明天要欠交了。

原帖由 Loklok2 於 10-9-13 20:54 發表

我個仔就由27變做24號,之前寫好都要改。

我個仔是26 變做23 在你前面. 我個仔話隔離果個是班長. 係唔係你個仔.

原帖由 Roxand 於 10-9-14 10:33 發表

我個仔是26 變做23 在你前面. 我個仔話隔離果個是班長. 係唔係你個仔.

hi,hi, 你好

我個仔唔係班長。
我成日問個仔在學校做過什麼?他好似唔知自己做過什麼咁,真係替個仔擔心。
你小朋友又怎樣呀?適應學校生活嗎?今晚我問個仔,看看他認唔認識你個仔。

原帖由 Loklok2 於 10-9-14 13:04 發表

hi,hi, 你好

我個仔唔係班長。
我成日問個仔在學校做過什麼?他好似唔知自己做過什麼咁,真係替個仔擔心。
你小朋友又怎樣呀?適應學校生活嗎?今晚我問個仔,看看他認唔認識你個仔。 ...

我個仔都係咁, 我問佢做過乜, R吓個頭, 然後叫我自己睇手冊!!
以諾BB 於2004 年3 月18 日出世, 歷歷細佬在2006年10月12日出世, 他們是天父賜我的寶貝! 一家四口很幸福啊, 真是在地若天呢!!

Hi! 我個仔都係1m班. 佢話番學好開心, 因為有很多同學仔跟他玩. 請大家多多指教 !

原帖由 LoveYiLok 於 10-9-14 17:16 發表

我個仔都係咁, 我問佢做過乜, 佢R吓個頭, 然後叫我自己睇手冊!!

這幾天我個仔開始好有條理知道明天要帶什麼書回學校. 他還說昨天因為下雨不能出去外面玩, 萬老師和他們在課室裹一起玩猜黃帝. 他們都玩得好開心. 這位老師真是好有趣,好難得和好有耐心.

請問團契堂係做咩架? 要帶"今日聖經課本"嗎?

我仔話今日小息時有同學仔飛椅子,有8個同學被飛中,我仔都被飛中腰部。 唔知小息有無風紀睇住呢? 這種行為很危險。

原帖由 MrsFung 於 10-9-15 22:20 發表
我仔話今日小息時有同學仔飛椅子,有8個同學被飛中,我仔都被飛中腰部。 唔知小息有無風紀睇住呢? 這種行為很危險。

今日竟然發生這些事,我諗小息應該有人睇住班同學仔,等我明天問下個仔先,睇下佢知唔知發生什麼事。
不過,我個仔成日同我講,小息會出外到走廊玩兵捉賊。今天我又冇聽到他說有人飛椅子。

原帖由 MrsFung 於 10-9-15 22:20 發表

原來有8個小朋友被飛中, 我仔都是其中一個.

其實已經不是第一次了, 前天我仔已被飛中, 整到手腕處幾條紅色痕, 他說好痛, 他當時已告之男的那位班主任, 班主任已處理了, 罰了那位同學冇得小息.

跟住到昨天同一位同學又飛椅子, 我仔又中招, 跟住我仔又告之男班主任, 那位同學又被罰要停3個小息.

我仔問過那位同學為什麼要飛椅子, 但他冇講原因, 只說是專登飛的.

那位同學唔知點解成日要飛椅子????

原帖由 rabbitpiggy 於 10-9-16 09:29 發表

其實已經不是第一次了, 前天我仔已被飛中, 整到手腕處幾條紅色痕, 他說好痛, 他當時已告之男的那位班主任, 班主任已處理了, 罰了那位同學冇得小息.

跟住到昨天同一位 ...

我個仔話被打中的是他的好朋友, 知唔知飛椅的同學名? 每次都是同一個人嗎?

原帖由 Roxand 於 10-9-16 10:34 發表

我個仔話被打中的是他的好朋友, 知唔知飛椅的同學名? 每次都是同一個人嗎?

我知飛椅同學名, but 不好在這兒講.

是同一個人

你仔的英文名是不是M 字頭架?

我仔都話唔係第一次,有時叠高d椅, 一次過推跌。我今天打電話問了老師,老師話係同一個人做。
但我仔話有幾個人飛,老師不在場不知過程的,係事後才發現。 昨天老師用了一堂時間去了解事件,我仔話老師罰他要向天父祈禱求原諒。

原帖由 rabbitpiggy 於 10-9-16 09:29 發表

跟住到昨天同一位 ...

原帖由 rabbitpiggy 於 10-9-16 10:38 發表

是同一個人

今早我有問兒子發生什麼事,他說的確係有位同學飛椅子,我兒子也有說出該同學的名字,如果這位同學常常飛椅子的話,我諗是否要向班主任講講,要正視這個問題,要被免再有同學被飛中。

原帖由 rabbitpiggy 於 10-9-16 10:38 發表

是同一個人

開始有些擔心, 希望這位同學真的可以改過, 如果不是太危險了. BTW, 我個仔不是"M" 字頭.

Hi, 1M班男多女少,分享的都是男孩子的爸媽吧.

我的囡囡說有三個小朋友該是退了學吧,
AhLing :wink:

我聽我仔講昨天有一位小朋友訓左係地, 跟住飛椅小朋友就坐了在他的身上, 然後用腳踏他的臉.

你地小朋友有冇回家講呀? 係咪真的呢?

原帖由 Roxand 於 10-9-16 15:20 發表

開始有些擔心, 希望這位同學真的可以改過, 如果不是太危險了. BTW, 我個仔不是"M" 字頭.

係, 真是危險.

我已同我仔講叫佢要小心.

希望老師有向那位飛椅同學的家長反影此事, 這樣家長在家亦可以勸導那位小朋友改好.

原帖由 MrsFung 於 10-9-16 11:04 發表
我仔都話唔係第一次,有時叠高d椅, 一次過推跌。我今天打電話問了老師,老師話係同一個人做
但我仔話有幾個人飛,老師不在場不知過程的,係事後才發現。 昨天老師用了一堂時間去了解事件,我仔話老師罰他要向天父祈禱求原諒 ...

你是問男班主任? 他說了什麼呢?

我仔說昨天有另一小朋友飛椅, 不知是否有樣學樣

原帖由 rabbitpiggy 於 10-9-17 09:16 發表

你是問男班主任? 他說了什麼呢?

我仔說昨天有另一小朋友飛椅, 不知是否有樣學樣

今天, 萬老師回電話說這位同學不是心理有問題只是貪玩而已. 他們已經有人看緊班房.
‹ 上一主題|下一主題