用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 德望校車服務已改善, 問題已解決..
樓主: YuChing0731
go

德望校車服務已改善, 問題已解決.. [複製鏈接]

Hi 小柔2010,

你好,  你說你是5B班學生, 又有一妹在幼稚園讀書, 請問你是林寶渝嗎?

唉!PTA真沒禮貌, 我send咗投訴信比佢地咁耐, 連interim reply都冇

個女同我講, 等校車時學校要佢地一定要坐地下, 不可以企, 攪到條校裙很污糟, 今日已致電學校反映, 等嘅地方冇冷氣唔緊要, 因為差不多到秋涼, 但希望容許d學生在等車時可以選擇企或坐...

如果你見到自己d仔女要係30多度冇冷氣嘅地方, 身水身汗係度呆等45分鐘至上到車, 見其他同學仔可以陸續離開學校(就算等佢地都可以係架冷氣車入面), 你們就知道為何今時今日仍要爭取....

學校, 校車跟本就沒有想辦法去解決, 沒有在學生, 家長的角度去想, sister平時成日都講到對學生多好, 不如叫佢日日陪學生坐起度等, 依家仲慘過罰留堂, 夏天熱, 冬天凍. 坐起度浪費d時間, 課室都俾個佢哋做下功課, 溫吓書, 每日返到屋企都1630, 仲要做功課, 溫書, 沖涼, 食飯, 休息, 又要早瞓, 真係想同佢聊天機會都沒有. 學校跟本就唔夠車, 又唔俾街車入學校, 逼我哋為小朋友安全而坐校車.

我對學校非常失望, 佢哋每日起度虐待我小朋友的身體, 又虐待家長的精神.

失望學校唔理你
記得月月交學費
安順校車確係差
飛站一d唔出奇
鬼叫寶貝起佢手
你有本事就唔坐

有家長報料我知, 今日架 19 號校車3:20pm
至趕到學校接去坪石果批學生, 但架車冇駛入
校園不特止, 為左儘快開車就要 d 學生行出校
門 (大閘外) 至上車. :;pppp:

難怪今日又遲啦!
穎晴媽咪

Rhapsody2,

Pls check pm!

Thx
穎晴媽咪

雖然唔關我事,但睇睇下不禁係度諗,會不會有一天真係等或坐校車期間忍唔住,頼尿架?
德望d學生在我心中個個都好lady,若不幸言中...........

原帖由 Wallwini 於 10-10-4 23:00 發表
學校, 校車跟本就沒有想辦法去解決, 沒有在學生, 家長的角度去想, sister平時成日都講到對學生多好, 不如叫佢日日陪學生坐起度等, 依家仲慘過罰留堂, 夏天熱, 冬天凍. 坐起度浪費d時間, 課室都俾個佢哋做下功課, 溫 ...
無知是福

德望精神,
遲鈍過人.
拍2拍3拍4拍2
原帖由 Rhapsody2 於 10-10-4 11:15 發表
Hi 小柔2010,

你好,  你說你是5B班學生, 又有一妹在幼稚園讀書, 請問你是林寶渝嗎?

第一,林寶渝的妹就讀小學二年級
第二,我沒有說我是5B班學生, 又有一妹在幼稚園讀書
第三,你認識林寶渝嗎?還是你就是林寶渝吧?!
第四,為什麼要估我的身份呢

同意大家不應在此去確認他人身份, 此為討論區, 若去確實某人身份, 可能會令有些人不敢言(可能害怕學校會秋後算帳吧 ), 我們無非想藉此惹起大家及學校關注, 希望學校能重視及解決問題, 但事到如今, 我確實對學校同PTA非常非常...失望 , 莫非真的 德望 = 失望 .....
根據個女口供, 小柔2010確實不是林寶渝, 大家不要去估了, 但我都好欣賞小柔2010敢言, 同埋佢D現場報導

今日阿司機叔叔又黎料, 佢又試將架校車停係第一期
停車場出入口俾學生上車, 當學生上晒車佢又唔開車,
之後仲慢條斯理拎部手機出黎講左兩句就遞俾校車褓
母傾, 完全唔理後面有兩架等緊埋站既校車同褓母車
不停 "狂響鞍" 催促佢快快讓開 .....
穎晴媽咪

咁咪應驗咗小柔2010個句"德望精神, 遲鈍過人", 學校應該知道架車貼上德望學校個大名, 咁樣就比d人睇到...
個女同我講, 架校車又換咗保母, 係完全沒有經驗嘅保母, 唔知幾時可以換埋架校巴公司呢...

接埋小柔2010個句先:

德望精神
遲鈍過人
安順旅運
嚇親途人

個保母冇經驗5吾知 要問邊個人吾跟車,完全吾知邊個吾跟車,今日到學校先問趕吾倒記低個名,仲話要我提!!! 你吾好話接我地都要我提!!你係吾係保母黎架!

各位19號校車既家長,

我睇左你地個TOPIC好耐架喇, 對你地既遭遇深表同情, 我係原先5A車既家長, 由今個月開始, 我地屋苑自組褓姆車成功, 由我地屋苑返學校, 朝早06:55左右離開屋苑, 07:15左右就到達學校; 放學時15:20接到班小朋友, 15:22左右開車, 返到屋苑 (我地屋苑係包車)大約15:35-15:40....原本諗住好開心, 因為學校無刁難我地, 我仲天真到以為學校真的為學生著想, 讓家長自組褓姆車接送小朋友返學, 沒有因為家長改坐褓姆車而把褓姆車既小朋友押到最後至放學....

殊不知, 只係開心左三日 (4/10-6/10), 今日放學時, 我地響屋苑等呀等, 等呀等, 足足遲左10分鐘至返到唻....褓姆車姨姨一開門, 就同我地講, 話係學校將褓姆車押到最後至放學, 佢地今日要15:30至接到我地D囡囡...初頭都唔太相信, 唔知會唔會係褓姆車自己遲左就搵藉口賴學校....之後問番個女, 佢話今日係走晒校車, 之後家長, 最後係褓姆車, 所以佢地今日響學校等耐左至上到褓姆車....

其後我打電話返學校, 問究竟係咪又改變小朋友放學既次序, 職員話唔清楚, 佢未收到通知, 佢叫我睇多幾日再算! 佢話唔知係淨係今日改, 定以後都改!

我唔知學校點做野...校長滿口仁義道德, 成日響言語間暗示現今父母愛投訴, 無耐性, 偏幫自己囡囡, 又話自己係幾咁為小朋友著想, 想佢地健康, 所以要佢地早睡早起, 晨雞咁早就要佢地返學....

如今, 我地自組到褓姆車, 學校似乎想開始刁難我地, 要褓姆車既小朋友響學校等30分鐘, 所謂何事? 明眼人都知係學校偏幫校車公司, 妄顧學生健康, 時間, 精神!

我唔敢肯定學校係咪真係作出如此安排, 但如果真係的話, 我會對此學校徹底失望!

不要氣餒也不要屈服,如果越來越多自組線,或有朝一日校車得番小貓三四隻,齊心就事成,睇下點.

得人心者得天下.
失人心者失天下.

原帖由 YY_BB 於 10-10-7 20:39 發表
各位19號校車既家長,

我睇左你地個TOPIC好耐架喇, 對你地既遭遇深表同情, 我係原先5A車既家長, 由今個月開始, 我地屋苑自組褓姆車成功, 由我地屋苑返學校, 朝早06:55左右離開屋苑, 07:15左右就到達學校; 放學時15:2 ...
無知是福

原帖由 YY_BB 於 10-10-7 20:39 發表
各位19號校車既家長,

我睇左你地個TOPIC好耐架喇, 對你地既遭遇深表同情, 我係原先5A車既家長, 由今個月開始, 我地屋苑自組褓姆車成功, 由我地屋苑返學校, 朝早06:55左右離開屋苑, 07:15左右就到達學校; 放學時15:2 ...

我仲失望, 我由開學到現在, 一直投訴校巴公司, 由初初直接同校巴公司講, 跟住同PTA講, 上星期再同SISTER講, 結果投訴石沈大海, PTA同SISTER一個INTERIM REPLY 都冇 , 佢地完全當我哋家長冇到, 政策偏幫校巴公司, 無視該公司之服務完全不能接受 , 這樣看來現在不止校巴公司有問題, 學校就更加有問題, 如果以上情況持續, 你們一定要儘快出聲, 但一定要去更加高層次, SISTER唔會幫我地, 我亦都打算如果在未來數天未獲PTA及學校回覆, 將會投訴去校監, 教育局等

各位想投考入讀德望嘅家長要唸清楚, 由我問PTA CHAIRMAN 點解唔成立監管校巴公司委員會, 佢答我話學校唔想任何人干擾學校行政, 我就開始知道學校唔會因為有任何家長不滿學校行政/政策, 而去作出改變, 即是所有學校定嘅規矩, 無論合理定唔合理, D學生同家長都要硬食, 亦唔需要向學校投訴, 因為SISTER唔鍾意有投訴, 真的是比官僚更官僚 , 唔知第日INTERVIEW時學校會唔會將"你接受學校政策嗎? 有不滿的話你會怎樣做"嚟問D家長呢

我唔單止想投訴去校監 & 教育局, 我直頭想投訴埋去消委會 & ICAC添呀!

仲有....我知你地想自組褓姆車的, 但囡囡話, 今日女子監獄獄長響操場同佢地講, 今日會試下好似以前咁, 先放校車, 然後家長接送, 最後褓姆車!

若然打後一直KEEP住呢個安排, 咁你地都要諗下係咪依然自組褓姆車喇....學校呢招趕絕殺盡, 真係令人憤怒!

原帖由 YuChing0731 於 10-10-7 21:32 發表

我仲失望, 我由開學到現在, 一直投訴校巴公司, 由初初直接同校巴公司講, 跟住同PTA講, 上星期再同SISTER講, 結果投訴石沈大海, PTA同SISTER一個INTERIM REPLY 都冇 , 佢地完全當我哋家長冇到,  ...

版主

請問我可唔可以改TOPIC, 由"德望校車服務極差, 學校同校長都無符, 點算?" 改成"德望校車服務極差, 學校同校長偏幫兼懶理, 點算?"

德望校車服務極差, 學校同校長都無符, 點算?

真過份!
唔通要揾位家長接曬全保姆車的小鴨放學,才可打敗黑暗獄長和運輸部部長的陰謀。     

原帖由 YY_BB 於 10-10-7 21:40 發表
我唔單止想投訴去校監 & 教育局, 我直頭想投訴埋去消委會 & ICAC添呀!

仲有....我知你地想自組褓姆車的, 但囡囡話, 今日女子監獄獄長響操場同佢地講, 今日會試下好似以前咁, 先放校車, 然後家長接送, 最後褓姆車!

...

無用架, 連家長接送都晏左, 好似今日咁, 家長接送只係比褓姆車早2分鐘咁大把咋! 唉! 黑暗如此.....

原帖由 bmock 於 10-10-7 22:12 發表
真過份!
唔通要揾位家長接曬全保姆車的小鴨放學,才可打敗黑暗獄長和運輸部部長的陰謀。     

德望精神
遲鈍過人
(遇上)安順旅運
正一衰運!
拍2拍3拍4拍2

原帖由 小柔2010 於 10-10-7 22:46 發表
德望精神
遲鈍過人
(遇上)安順旅運
正一衰運!
拍2拍3拍4拍2

應該係: