用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 德望校車服務已改善, 問題已解決..
go

德望校車服務已改善, 問題已解決.. [複製鏈接]

今年學校轉咗間叫"安x旅運有限公司", 點知服務其差
我地住將軍澳寶林區, 女兒今年讀P.5, 由P.1至P.4校車服務都O.K., 好準時, 放學1個小時內可以回家, 點知今年校車無端端放棄行清水灣道, 改行將軍澳隧道, 第一日返學差點遲到, 放學下午1時要差不多2時半才回到新都城..實屬不合理
我第二日立即打電話給校車公司負責人, 他承諾會作出改善, 可能因為早上太遲回校會給學校責備, 故此早上由第二日開始已改行清水灣道, 可是放學仍然經坪石, 觀塘道入將軍澳隧道, 呢幾日女兒都是差不多2時半才回家..女兒向我表示因為等候同坐校車時間太耐, 她和數名同學已感不適   ..
由於校車公司負責人曾向我承諾放學會行清水灣道, 於是今日我再致電給他, 點知佢話我要求多, 唔得閒再同我講就cut我線 , 我於是致電學校, 教務處職員向我表示原來他們已收到這條線多位家長投訴, 亦已通知校長有關此事, 校長已同校巴公司反映, 可是仍然沒有改善, 校巴公司負責人態度其差, 我地要怎樣做才好

0    0    0    0

自已駕呠呠車送女返學咪得羅,如果可以:

原帖由 lauerica 於 10-9-8 00:36 發表
自已駕呠呠車送女返學咪得羅,如果可以::" />

如果我係少奶奶, 唔使做嘢, 當然可以 (可惜我無咁幸福 ), 好多家長都要搵食, 就算送得返學都接唔到放學啦!

原帖由 YuChing0731 於 10-9-8 01:04 發表

如果我係少奶奶, 唔使做嘢, 當然可以 (可惜我無咁幸福 ), 好多家長都要搵食, 就算送得返學都接唔到放學啦!

唔好意思, 加多句, 而家問題喺校巴公司同學校度, 唔通你叫d家長因校巴服務差而自行解決, 最好自己揸車送返放學??

原帖由 YuChing0731 於 10-9-8 01:04 發表

我住將軍澳個仔返黃埔,冇校車,由校車公司介紹褓姆車,每程車都要90分鐘至110分鐘,原來你咁近都要個半鐘,真係好誇張
我同同校/同區返學既小朋友自組車,你不如睇下有冇自組點對點既車,總好過而家,又耐又受氣
努力~加油~努力~加油~努力~加油~努力~

回覆 5# chunchunbb 的文章

好多謝你的建議, 我會嘗試聯絡d家長:)

校車差差差, 無論時間, 態度是極差, 我個女舊年是話放1:00pm時或3:00pm, 56分鐘車程到, 而今年schedule 是54分鐘到, 以為好左2分鐘, 我個女而家要1個20分鐘才到, 仲有個校車保母仲差, 舊年個個都有禮貌, 同有講都有答你, 仲有安排小朋友1, 2 年班坐前面, 幫下佢地放下書包, 呢個ee唔編位, 我個女今年二年班, 頭幾日自己上去搵位坐, 坐到最後, 打電話去校車公司講, 叫其他家長一齊講, 而家有編位, 但編得唔好, 同一班級, 同一上落車, 如果編一齊, 上車落車都流暢些. 仲有樣野, 我個女話校車放學時超載, 你地話大唔大件事, 我唔知係咪真, 但我打左電話去叫佢地了解一下.

I think you could talk with the PTA so they could followup for you. I think they've the responsibility to fight the right for the parents.

請問往年是那一間校車公司?  今年校車也很外型舊, 但冷氣足夠.

原帖由 YuChing0731 於 10-9-8 01:32 發表
好多謝你的建議, 我會嘗試聯絡d家長:)
~easybring~

原帖由 easybring 於 10-9-8 14:28 發表
請問往年是那一間校車公司?  今年校車也很外型舊, 但冷氣足夠.

往年的校車公司叫"寶發勁", 今年轉咗一間叫"安順旅運有限公司", 但校巴都是用翻寶發勁開的車, 很多都很殘舊, 今年個女架"19號"校車被編配了一架比舊年更加殘舊的校車, 除了冷氣不足外, 我女兒更加話車上d扶手欄杆有螺絲鬆脫現象出現, 很易造成危險, 我已向校巴公司負責人投訴, 不過沒有任何改善

其實連校長都已同校巴公司講過, 情況都無任何改善, 同PTA講我想作用不大, 不過我都會嘗試同佢地講吓, 如果出咗意外就真係大件事啦

我囡囡由開學至今都是由原訂1:30分放學, 點知回到家已2:30pm, 亞囡話在禮堂等了很耐校車褓母才出現, 又熱又焗, 大佬呀 ! 朝早6:30am 上車, 等到2:30 才回家吃飯, 大人都會肚餓啦 ! 真係餓到腳軟 !

醒目開學勳章

我都好同情你女女!
但我都想提下你.你囡囡始終仲坐緊佢地校巴. 有咩行動真係要三思而後行.如果你諗住聯結埋其它家長,就更加要謹慎d行動呀.

原帖由 小豬嘜 於 10-9-8 16:17 發表
我都好同情你女女!
但我都想提下你.你囡囡始終仲坐緊佢地校巴. 有咩行動真係要三思而後行.如果你諗住聯結埋其它家長,就更加要謹慎d行動呀.

我覺得對待如此服務差的校巴公司, 作為消費者之一, 在情在理實在不應同佢客氣, 如果低聲下氣或做沈默羔羊, 學校同校車公司根本唔會實質的去解決問題, 到時只會拖延到事情不了了之, 最後損害的是學校的所有學生

真係慘, 看見自己的女女叉要忍肚餓, 叉要罰企, 心都實埋,其實我真係唔明, 學校比校車公司做, 學校可以提出指引, 如果有一個指引, 所有野都可以變得好簡單, 其實是學校唔做, 還是校車公司唔做呢??話晒其實學校都是老板.

我都同意, 如果大家唔出聲, 件事就會不了了之, 我們的小寶貝係佢地手上, 我覺得咁多人不滿, 即是說好多條路線都有問題.

我已經決定係下個星期四嘅家長會早d去學校搵sister或PTA Chairman 反映有關事宜, ,希望到時能有多d家長出聲和提出意見, 其實學校同校巴公司確實需要作出改善, 我真係唔想小朋友因學校行政失當同校巴服務差而導致有意外發生, 我們家長有責任提出意見, 避免有任何不愉快事件發生, 預防永遠勝於治療

我囡囡講兩座位3個人坐,3座位4個人坐.離晒譜,日日都遲4-5個字.

我個女校車都是四個人坐三人位, 其實即係超載, 好危險, 我已經打電話回學校叫他們看看是否超載, 我覺得學校係唔知, 如知超載, 快些打電話通知學校, 因為自己個囡在車上.
‹ 上一主題|下一主題