用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 德望校車服務已改善, 問題已解決..
樓主: YuChing0731
go

德望校車服務已改善, 問題已解決.. [複製鏈接]

都吾知道点解我地架校車咁鬼多問題
我想問yuching(語晴)0731(7月31日)對嗎?您是誰啊?語晴還是她的家長?

原帖由 小柔2010 於 10-9-28 22:00 發表
都吾知道点解我地架校車咁鬼多問題
我想問yuching(語晴)0731(7月31日)對嗎?您是誰啊?語晴還是她的家長?

Hi, 小柔2010你好!

相信語晴還是一名小學生啊, 如果她能寫得那樣多中文和英文, 她的父母一定開心死了    , 不過任何家長都會不惜一切為自己子女爭取最好的 (當然是合理爭取, 不是殺人放火), 你認為對嗎?

19號校車昨天終於4點前回來, 其實我覺得唔去砰石已經好好, 舊年坐10號又要起坑口行大運, 又要去大學, 今年最大問題應該係我哋排到最後先放學, 差不多最後走, 如果跟據學校所講1335離開學校, 1400返到將軍澳都差不多

忘了~~個司機真係沒有經驗, 校車等學生沒可能在路中心等, 也沒可能在停車場出入口停車. 早上所有校車都趕時間, 煞唔切真係好危險

原帖由 Wallwini 於 10-9-29 10:39 發表
19號校車昨天終於4點前回來, 其實我覺得唔去砰石已經好好, 舊年坐10號又要起坑口行大運, 又要去大學, 今年最大問題應該係我哋排到最後先放學, 差不多最後走, 如果跟據學校所講1335離開學校, 1400返到將軍澳都差不多 ...

其實我始終不明白為何校巴公司堅持不將"將軍澳廣場"納入5A線, 因個站得幾個學生, 只要將5A線內清水灣道某些站的學生撥到19號, 就可解決學生人數問題, 唔使兜咁多路, 時間同油錢都慳唔少, 真唔明白點解唔做,除非有個合理解釋, 否則我不會就此罷休....

Update 下資料, 5A 昨天也在四時前回家.  如果日日係咁就安樂囉.

Yu Ching,

因之前放假, 今天才回來, 家長會果日是最有威嚴的訓導主任講校車的安排, 唉!  我果女駕校車現在應該沒有超載, 但係到現在4:20分都未回到家, 你話激唔激氣呀?  原定時間是3:54分, 我以為返全日會好些, 點解日日都係咁遲???

原帖由 Schoolbus26 於 10-9-29 16:25 發表
Yu Ching,

因之前放假, 今天才回來, 家長會果日是最有威嚴的訓導主任講校車的安排, 唉!  我果女駕校車現在應該沒有超載, 但係到現在4:20分都未回到家, 你話激唔激氣呀?  原定時間是3:54分, 我以為返全日會好些, 點 ...

咁你知唔唔道咁遲至返到家嘅原因呀 , 我哋就知道因為係架車兜路同出車遲, 先攪到咁遲..., 要知道咩原因先可以同學校, PTA及校巴公司傾...

開心咗一日,今日又遲大到, 囡囡話在學校又企變坐起地下到等,  點解要19號車分兩轉呢? 19號車是否第一轉去砰石, 再返學校接將軍澳小朋友?

問题來來去去得3個,

1. 唔夠車,或冇大車
2. 冇經驗司機及保姆
3. 學校大諒,怕麻煩或......你知我知...

其實講得白d,來來去去咪就係得個十零廿間大校車公司(保姆車打散,冇能力接),邊間好邊間衰又有乜可能唔知?

不過rebate system一日存在,可憐莘莘學子,諗諗自組啦.

原帖由 Wallwini 於 10-9-29 21:18 發表
開心咗一日,今日又遲大到, 囡囡話在學校又企變坐起地下到等,  點解要19號車分兩轉呢? 19號車是否第一轉去砰石, 再返學校接將軍澳小朋友?
無知是福

原帖由 Wallwini 於 10-9-29 21:18 發表

好肯定一句, 是 , 個女同我講, 今日因為坪石有交通事故, 導致19號校車因為要接載第一轉(當然指學校來回坪石), 而遲哂大到返回學校接第二轉學生(返將軍澳嘅學生), 今日個女4:30至返到屋企, 認真過份
呢間咁嘅無賴校巴公司, 個頭應承PTA同家長放學唔再經坪石, 個頭就去走兩轉, 衰到貼地
今次實在忍無可忍, 明天一定再會同PTA同SISTER反映, 我想話比SISTER聽, 我地德望家長的確有質素, 有忍耐力, 如果唔係都唔會等到今時今日先同佢講

原帖由 YuChing0731 於 10-9-29 22:02 發表

好肯定一句, 是 , 個女同我講, 今日因為坪石有交通事故, 導致19號校車因為要接載第一轉(當然指學校來回坪石), 而遲哂大到返回學校接第二轉學生(返將軍澳嘅學生), 今日個女4:30至返到屋企,  ...

是每天都要車兩次^ ^

原帖由 YuChing0731 於 10-9-29 22:02 發表

好肯定一句, 是 , 個女同我講, 今日因為坪石有交通事故, 導致19號校車因為要接載第一轉(當然指學校來回坪石), 而遲哂大到返回學校接第二轉學生(返將軍澳嘅學生), 今日個女4:30至返到屋企,  ...

所以天天都遲,今天spea遲
5號校車都係學校大門口有冷氣等
我地係ug企係度冇冷氣咁等!!
放學都可以車兩次我服!

係呀, 我女女今年小一, 佢問我點解個個同學都走了, 但係佢要最尾先走得. 真係無耐.

既然學校明知兩轉又允許/默許佢地咁做,就好應該比家長知道真實幾點番到,唔係理想/夢想/幻想幾點番到,讓家長自行決定搭唔搭.
及不要讓小朋友企係度儍儍地等,開個課室比佢地自修或做功課都好Y,個架2轉差不多到前5分鐘先通知小朋友落去囉.

如果報左學琴、英文......比佢咁攪遲上唔到實claim番佢.
幾百蚊一堂架嘛. 當然突發交通事故例外啦.

原帖由 小柔2010 於 10-9-29 22:21 發表

所以天天都遲,今天spea遲
5號校車都係學校大門口有冷氣等
我地係ug企係度冇冷氣咁等!!
放學都可以車兩次我服!
無知是福

原帖由 brian61950 於 10-9-30 11:20 發表
既然學校明知兩轉又允許/默許佢地咁做,就好應該比家長知道真實幾點番到,唔係理想/夢想/幻想幾點番到,讓家長自行決定搭唔搭.
及不要讓小朋友企係度儍儍地等,開個課室比佢地自修或做功課都好Y,個架2轉差不多到前5分鐘 ...

同意呀, 咪開間房比小朋友做住功課先, 總好過齋等, 浪費時間.  同埋我都比校巴日日不同抵達時間攪到唔敢同亞囡報名學嘢.  

同埋學校門外有小巴, 架校車由學校去坪石這條線有獲批准嗎 ? 以前好似有家長提出, 校巴在某些場合(如parents day)以每位三元接家長落坪石其實是非法的, 小巴公司其實可以投訴的, 因為運輸處是不會批準校巴同專線小巴走相同路線的.

有無家長知道呢 ? 如果真是非法經營, 告發佢咪唔使走咁多轉囉 !

以前因為小學部暫借中學部上堂, 因中學部不近小巴站, 所以在某些日子校巴公司都會提供行走學校至彩虹MTR(收費$3元/$3.5), 給學生同家長一個方便, 至小學部遷回原址已再沒有此項服務了..

YuChingMaMa,

Pls check pm!
穎晴媽咪

原帖由 穎晴媽咪 於 10-10-1 08:54 發表
YuChingMaMa,

Pls check pm!

穎晴媽咪

收到! Pls check pm!

我番到學校比人笑呃...笑我做咩坐架咁既車咁可憐呃??!!
係井蘭樹度5Acha一声係快線超越我地!
上年係我地cha一声快過5A(仲要係新車)今年5A架車已經換車舊咗
仲要慢過佢十倍有冇搞錯
‹ 上一主題|下一主題